IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Şubat 2014, 23:47   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Hamsterlerin Genel İhtiyaçları




Hamsterler omnivor hayvanlardır. Golden hamsterlerin tabii ortamda ne ile beslendikleri hakkında fazla bilgi olmamakla beraber; bunların bitki tohumları, böğürtlen ve çilek gibi sulu meyveler yedikleri kabul edilmektedir.



Laboratuar hayvanları için hazırlanmış ticari pelet yemlerden hamsterlere günlük 10 gr. vermek yeterlidir. Su ihtiyaçları 8-10 ml kadardır (veya 100 gr canlı ağırlık için 10 ml) su sürekli, temiz ve taze olarak şişeler veya otomatik suluklarda verilmelidir.



Temel besleme ; Hububat lapaları ile birlikte proteinli (et, yumurta, peynir vb.) kırıntılar, artıklar ve yeşil gıdalar verilir. Büyüme çağındaki hamsterlar için, %14-17 ham proteinli yemler yeterlidir. Ergin hayvanlarda mısır, soya ve kuru yoncadan oluşan, %18 ham protein, %3.7 yağ ve %8 selüloz içeren bir rasyonla iyi bir döl verimi ve yaşama gücü performansı sağlandığı bildirilmektedir.



Hamsterler yüzlerinin her iki yanında, yanaklarının altlarında oluşan ceplerde gıdalar biriktirirler. Bu yüzden avurtlarına zarar vermemek için yulaf vb yiyecekleri bütün olarak vermemelidir. En iyisi ticari pelet yemlerdir. Hamsterleri fazla besleyerek yağlandırmaktan da kaçınılmalıdır.

En Yakın Dostu, Tekerleği...


Egzersiz tekerleği olmadan yaşayamayan hamster ya da bir tavşan beslemeye karar verdiyseniz, bilin ki hamster geceleri uyanık kalır, tavşansa çok hassas bir bakım ister.

Minik vücutları ve hareketli tavırlarıyla özellikle çocukların ilgisini çeken hamsterlara son yıllarda ülkemizde de ilgi arttı. Kafeste beslendikleri için bakımları çok zor olmayan bu minik hayvanlar, çok değişik renklerde olabiliyor. Ancak hamsterların en büyük özelliği, 8-12 haftalıktan itibaren yalnızlık tercihlerinin başlaması ve hemcinsleriyle kavga etme dönemine girmeleridir. Ne yazık ki 2-3 yıl gibi kısa bir ömürleri vardır. Özellikle geceleri çok hareketli olan bu hayvanlar, gündüzleri neredeyse hiç uyanmaz. Yapıları kilo almaya çok müsait olduğundan, kafeslerine hareket etmelerini sağlayan hamster bisikleti yerleştirmek şarttır. Hamsterların, normalde sırtı kırmızı-kahverengi, karın ve ayakları ise beyaz renktedir. Bununla beraber, bugün tamamen beyaz, siyahbeyaz alaca, krem gibi renklerde olanları da vardır. Yavru hamsterların kulakları ipeğimsi tüylerle kaplıyken, yaşlıların kulakları çıplak ve parlak görünümdedir. Bakımları doğru yapılırsa, hamsterler uysal davranır, saldırgan olmazlar. Bir gruba yeni katıldıkları zaman birbirini tanımayan bu cinsler, dövüşme ve saldırma eğilimine girer. Hamsterlar şayet kafesleri yüksek olursa tırmanma egzersizleri yapar. Koku alma kabiliyetleri iyi gelişmiştir. Yuvalarına düşkün hayvanlardır. Dişiler erkeklerden daha saldırgandır. Kafes arkadaşına saldırmasını önlemek için genellikle tek başına barındırmak gerekir. Hamsterlar kaçmakta usta olduklarından, kafes kapılarının sıkıca kapatılması gerekir. Çevre sıcaklığı 4.5 C'nin altına düştüğünde ve eğer yeterli besin almışlarsa kış uykusuna yatarlar. Kış uykusuna yatma süresi ise 2-3 gündür. Minik dostunuzu, veterinerinizin öngördüğü miktarda piyasada satılan hazır besinlerle besleyebilirsiniz. Hamsterları fazla besleyerek yağlandırmaktan kaçınmak önemlidir.

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
genel, hamsterlerin, İhtiyaçları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Esad'dan genel af PassioN Haber Arşivi 0 15 Ocak 2012 12:13
Genel Muhasebe - Muhasebenin Temel Kavramları ve Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri yoSun AÖF ders notlari 0 26 Nisan 2011 15:20