IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Şubat 2021, 05:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erkeklerin Dikkat Etmesi Gereken Sağlık




Türkiye'de ilk kez yapılan “Prostat Kanseri İnsidans Çalışması”nın ön raporunda, prostat kanserinin erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıraya yerleştiği ve mesane kanserinin üstüne çıktığı belirlendi.


Üroonkoloji Derneği tarafından, dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanseriyle ilgili Türkiye'de ilk kez ve 12 şehirde “Prostat Kanseri İnsidans (görülme sıklığı) Çalışması” yapıldı ve ön raporu tamamlandı.

Proje Koordinatörü Dr. Ferruh Zorlu, prostat kanserinin görülme sıklığına ilişkin Türkiye'de bugüne kadar kapsamlı bir çalışma olmadığını, Sağlık Bakanlığına bağlı
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Kanser İzleme ve Denetleme Kurumu (KİDEM) verilerinin ise Türkiye'yi yansıtmadığını belirterek, “Söz konusu çalışma alana ilişkin Türkiye'de yapılmış tek çalışmadır.” dedi.

Zorlu,
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Adana, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Kayseri, Malatya, Trabzon ve Zonguldak illerinde yapılan çalışmayla prostat kanserinin görülme sıklığının saptanması, bölgelere göre risk faktörlerinin dağılımı, hastaların başvuru şekilleri, tanı konulduğunda hastalığın evresi, tanı yöntemleri, histolojik özellikleri, yaş dağılımı ve tanı koyma yöntemlerinin neler olduğunun belirlenmesini amaçladıklarını söyledi.
Zorlu, çalışmaya hasta kayıtlarının 1 Temmuz 2008'de yapılmaya başladığını ve 30 Haziran 2009'da son bulduğunu, tüm verilerin KİDEM'de analize alındığını söyledi.

“GÖRÜLME SIKLIĞI YÜZ BİNDE 35'E YÜKSELDİ”

Prostat kanserinin en çok Batılı toplumlarda görüldüğüne, doğu ülkelerinde daha az karşılaşıldığına dikkati çeken Proje Koordinatörü Zorlu, Türkiye'de hastalığın görülme sıklığının eskiden Asya ülkelerine yakınken, şimdi Akdeniz ülkelerinden
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve İspanya ile aynı olduğunu belirtti. Zorlu, hastalığın en çok [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'de siyah ırkta, ardından beyaz ırkta; sonrasında ise Kuzey Avrupa ülkelerinde, en az ise Doğu ülkelerinden Japonya'da görüldüğünü söyledi.
Çalışmanın ön sonuçlarına göre, prostat kanserinde belirgin artış olduğunun belirlendiğine dikkati çeken Zorlu, şunları kaydetti:

“Türkiye'de prostat kanserinin erkeklerde akciğer kanserinden sonra 2. sıraya yerleştiği ve mesane kanserinin üstüne çıktığı belirlendi.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] verilerinde bir yıl içinde yeni tanı konulan prostat kanseri erkek sayısı yüz binde 9'dan yüz binde 12'ye arttığı belirtilirken, çalışmayla bu oranın yüz binde 35'e yükseldiği saptandı.

Prostat kanseri görülme sıklığı çalışmasında, yüz binde 43.7 ile
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ilk sırada yer alırken, bunu yüz binde 42.6 ile [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], yüz binde 33.8 ile Adana, yüz binde 29.4 ile Malatya, yüz binde 28.7 ile Kayseri, yüz binde 26 ile Zonguldak, yüz binde 25.1 ile [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], yüz binde 24.6 ile Trabzon, yüz binde 23.6 ile Gaziantep, yüz binde 21.6 ile Eskişehir, yüz binde 19.4 ile Erzurum, yüz binde 17.7 ile Edirne takip ediyor.”

“HASTALIK, EN SIK 65-69 YAŞ ARALIĞINDA GÖRÜLÜYOR”

Hastalığın yaşa göre dağılımında ise çok genç yaşta prostat kanseri tanısı konulan kişiler olduğunun tespit edildiğini ve hastalığın en sık 65-69 yaş aralığında görüldüğüne dikkati çeken Zorlu, “Çalışmada, bir kişinin 25-29, üç kişinin 30-34, yedi kişinin 35-39, 19 kişinin 40-44, 88 kişinin 45-49, 269 kişinin 50-54, 610 kişinin 55-59, 977 kişinin 60-64, bin 175 kişinin 65-69, bin 10 kişinin 70-74, 904 kişinin 75-79, 321 kişinin 80-84 yaş aralığında ve 126 kişinin de 85 yaş üstünde prostat kanseri tanısı aldığı saptandı” diye konuştu.

Zorlu, hastaların çoğunluğuna tanının biyopsi sonrasında konulduğunun belirlendiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Hastaların yüzde 98.5'i kanser tanısını biyopsi sonrasında almıştır. Tanı konulan hastaların yüzde 51.4'ünde tümörler çok saldırgan olmayan bir yapıda tespit edilmiştir. Bu da hastaların daha bilinçli olduğunu, zamanında hekim kontrolünden geçtiğini ve hekimlerin de aynı bilinçle gerekli testleri yaparak doğru tanı koyduğunu gösteren sevindirici bir sonuçtur.

Çalışmada, ayrıca hastaların yaklaşık yüzde 50'sinde, tümörün organın içindeyken yakalandığı gördük. Tedavi seçeneklerine ilişkin olarak da hastaların yaklaşık yüzde 51.8'ine cerrahi yöntem, yüzde 20.3'üne ilaç tedavisi uygulanıyor ve yüzde 3.6'sı ise tedavi uygulanmaksızın takip ediliyor.

AİLE ÖYKÜSÜNE DİKKAT

Üroonkoloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Cemil Uygur da prostat kanserinin gelişmiş ülkelerde erkeklerde üregenitel kanserler içerisinde en sık görülen tür olduğunu söyledi.

Hastalıkta, beslenme şeklinin çok önemli bir etken olduğunu vurgulayan Uygur, Akdeniz tipi zeytinyağlı yiyecekler tüketenlerde, et ağırlıklı ve yağlı beslenenlere oranla hastalığın çok daha az görüldüğüne dikkati çekti.
Uygur, aile öyküsünün de önemli bir risk faktörü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Hastalık sinsi ve kendine has belirtisi olmayan bir hastalıktır. İlerlediğinde ya kendini organda ya da özellikle kemiklere sıçra***** gösterir. Bu nedenle düzenli hekim kontrolü çok önemlidir.

Yakın ailesinde birden fazla kişide prostat kanseri bulunanlar, 40 yaşında geldiklerinde her yıl bir kere üroloji uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Risk altında olmayan kişiler de 50 yaşına geldiğinde yine yılda bir kez uzmana gitmelidir.”

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
saglık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anne adayının dikkat etmesi gereken 10 altın kural Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 07 Haziran 2013 16:28
Erkeklerin İltifat Ederken Dikkat Etmesi Gerekenler Sue Ah Erkekler 0 09 Ağustos 2012 13:28
Yaz hamilelerinin dikkat etmesi gerekenler! Violent Aile Evlilik ve Çocuklar 0 26 Haziran 2012 10:44
Kur'anı öğrenmeye çalışan bir kişinin, dikkat etmesi gereken konuları. halukgta Genel İslami Konular 0 03 Aralık 2011 21:51
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 0 18 Haziran 2010 16:23