IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Ocak 2015, 20:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erkeklerde İnkontinans​




İnkontinans​ Nedir? İnkontinans​​ hakkında sizin için topladığımız bilgiler aşağıdaki gibidir. Erkeklerde İnkontinans​​​ ​yazısını sadece bilgi edinme amaçlı kullanınız ve sağlık sorunlarınız için vakit kaybetmeden doktorunuza ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
İdrar kaçırma aslında sanılanın aksine çok daha sık görülen; ancak hekime başvurmada ya da ifade etmede sosyokültürel nedenlerle ihmal edilen bir sorun. Her yaş ve cinsiyette görülebilir. İnkontinansın nedenlerinden biri olan çocuk doğurma durumu erkeklerde olmadığından ve idrar tutmayı sağlayan kas yapısı erkeklerde daha sağlam olduğundan erkekler daha şanslıdırlar. İnkontinans en çok kadınların yaşadığı bir durum olarak bilinse de erkeklerin de inkontinans durumları mevcuttur ve her dokuz erkekten birinde inkontinans görülmektedir. İnkontinans tek başına bir hastalık değildir, var olan bir rahatsızlığın belirtisidir. Farklı tipleri ve bu tiplerin farklı nedenleri mevcuttur. Bu nedenle tedavi yolları da idrar kaçırmanın tipi ve nedenine göre değişir. İnkontinans bazen sadece yaşam kalitesini bozar; bunu kişinin sosyal, ailesel ve meslek yaşamını etkileyerek yapar. Bazen de buna ek olarak, sorunun altında ciddi nörolojik ya da hormonal bozukluk yatabilir. Böyle bir durumda tanının gecikmesi başka sistemik sorunlara yol açabilir. İdrar kaçırma sorununun erkeklerde görülme sebebi; iyi huylu prostat büyümesi, prostat ameliyatı sırasında “üretral sfinkter” adı verilen yapının zarar görmesi ve mesane çıkım tıkanıklığıdır.
Prostat büyümesine bağlı olan idrar kaçırma sorunu, idrarın yapıldıktan sonra iç çamaşırının çekilmesinin ardından damla damla idrar gelmesi olarak kendini gösterir. Prostat büyümesinin tedavisine geç kalındığı zamanda büyüyen prostat mesane çıkımın da tıkanıklığa yol açar, bu da erkeklerde idrar kaçırma nedenidir.
Erkeklerde fazla kilo, karın içi basıncını artırdığından idrar kaçırma riskini de artırmaktadır.Ayrıca ağırlık kaldıranlarda pelvik kaslarına uygulanan yoğun basınç nedeniyle idrar kaçırma görülebilir. Diyabet, mesanenin sinir iletisine hasar verebildiği için idrar kaçırmaya neden olabilir. Kan şekeri normale inse bile diyabetin kronik olarak mesaneye verdiği zarar yüzünden idrar kaçırmalar sürebilir. 30′lu yaşlardaki erkeklerde geçici olarak İnkontinans sık görülmektedir. Bunlar birkaç kez olan veya yalnızca bir-iki hafta süren durumlardır. İdrar yolu enfeksiyonları, prostatit ve üretrit gibi hastalığı olan genç erkeklerde de bu soruna rastlanır. Uzun süreli alkol kullanımı ve antidepresan ilaçlar da genç erkeklerde idrar kaçırma sorununa yol açabilir.
Erkeklerde sık görülen idrar kaçırma türleri
İdrar sonunda damlama: Burada kast edilen idrar yapmayı bitirdikten sonra kişi ayağa kalktığında veya iç çamaşırını çektiğinde damlama şeklinde idrarın gelmeye devam etmesidir. Bazen giysileri ıslatacak kadar idrar kaçağı gözlenebilir ve oldukça can sıkıcı olabilir. Her yaşta erkeklerde görülebilse de çoğu zaman iyi huylu prostat büyümesiyle birliktedir. Prostat büyümesinin mesane çıkım tıkanıklığına yol açtığı durumlarda, prostatın idrar yoluna doğru büyüyen kısımlarını çıkarmaya yönelik operasyonla (prostatektomi) tıkanıklığın açılması sonrası kaybolabilir. Dış idrar yolunda, kalın barsakların çeperinde yıllar içinde oluşan küçük baloncukların (divertikül) oluşumu da idrar sonu damlamalarına yol açabilir. Böyle durumlarda bu baloncukların çıkarılması ve idrar yolunun tamiriyle sorun düzelebilir. Bu durumların dışında ortaya çıkabilecek idrar sonrası damlamaların tedavisi daha zor olabilir. Bu zor olgularda ne yazık ki medikal tedavi de yüz güldürücü değildir. Tedaviye yanıt vermeyen hastalara dış idrar yolunu daha efektif boşaltmaya yönelik bazı teknikleri öğretmek faydalı olabilir.
Prostat büyümesine bağlı mesane çıkım tıkanıklığının zamanında tedavi edilmemesine bağlı ortaya çıkan idrar kaçırma: Prostat büyümesi erkeklerde 50 yaşından sonra oldukça sık görülen, bazen çok daha erken yaşlarda da rastlanabilen bir durumdur. Her prostat büyümesi mesane çıkım tıkanıklığı yapmaz. Ancak yaptığı durumlar zamanında tedavi edilmez ise mesane içinde oluşan yüksek hidrostatik basınç mesane duvarını geri döndürülemez derecede bozabilir ve mesane hem depolama hem de boşaltma görevini yapamaz hale gelebilir ve mesane aşırı aktivitesine bağlı sıkışma tipi veya mesane kası zayıflığına bağlı taşma tipi idrar kaçırma ortaya çıkabilir. Hastalarımızın bilinç ve bilgi düzeylerindeki artış nedeniyle bu tür idrar kaçırmaların sayısı azalmakla birlikte, yine en sık gördüğümüz idrar kaçırma nedenleri arasında yer almaktadırlar. Tedavisinde prostat büyümesine bağlı tıkanıklığın ortadan kaldırılması yanında mesane kasına yönelik medikal tedaviler uygulanmaktadır.
Prostat hastalıkları ve bunların tedavileri erkeklerde idrar kaçırmaya neden olabiliyor. Sistemik ve nörolojik hastalıklar da inkontinansa yol açabilir. Şeker hastalığı (diyabet), Parkinson hastalığı ve inme (serebrovasküler olaylar) gibi hastalıklar neticesinde inkontinans görülebilir.
İnkontinansın önüne geçmek için 40 yaşından sonra rutin ürolojik kontrollerinizi yaptırılmalı, mesanenin doğru kullanılmasının sağlamak için, idrarınızı uzun süre tutmayın ve yeterli sıvı alımına özen gösterilmelidir. Her türlü idrar yakınmasında zaman kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmalısınız.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
erkeklerde, İnkontinans​


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Malkoc Bey​ Zen Tarih 0 20 Mayıs 2014 19:34
Berât ​ Zen Tarih 0 20 Mayıs 2014 19:33
II. Murat​ Zen Tarih 0 07 Mayıs 2014 21:34
Erkeklerde Gıdık Estetiği - Erkeklerde Gıdık Estetiği Riskleri Sevda Ah Erkekler 0 15 Eylül 2012 14:14
Stress İnkontinans ELa__ Ruh Sağlığı 0 21 Mayıs 2012 16:12