IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Temmuz 2013, 12:20   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ergenlik Çağındaki Çocuğunuzu Sakinleştirmek




Kontrolden çıkmış bir ergenle başa çıkmakta zorlanıyor musunuz? Ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Bu makale size ergen çocuğunuzu tanımak ve daha sonra harekete geçmenizde yardımcı olmak için hazırlanmıştır.

Ergen çocuğunuzu sakinleştimenin yolları:

Geri çekilin
Ebeveynlerin çoğu, sık sık anın ateşiyle aşırı tehditler yaparak, savurma hatasına düşerler. Eğer ergen çocuğunuz kızgınsa, onu kısıtlamak ya da terbiye etmek için başvurduğunuz her türlü girişim ters tepecektir. Ona sakinleşmesi için biraz zaman verin. Eğer durum cezalandırmayı gerektiriyorsa, ceza meselesini daha sonra ele alabilirsiniz.

Çocuğunuzun sizi gerçekten sevdiğini unutmayın
Çocuğunuz kızgın olduğunda sizinle tartışmaya girecek ve gerçekten söylemek istemediği şeyler söyleyecektir. Bunun sebebi kendini ifade etmeyi henüz öğreniyor olmasıdır ve özellikle medeni bir şekilde konuşma yetisi kazanmadığı için duygularını başka türlü açığa çıkarması mümkün olmayabilir.

Zor bir dönemden geçtiğini unutmayın
Çocukların ergenlikte üzüntü ya da kızgınlık duyduğu birçok şey vardır. Çocuğunuz bu dönemde çocukluktan çıkıp, yetişkin olmaya doğru adımlar atıyor. Ayrıca, okulun, ödevlerin, arkadaşların, popülaritenin, kız/erkek arkadaşların, okul dışı etkinliklerin, birey olmanın ve hormonların neden olduğu stresle başa çıkmaya çalışıyor. Yani, omuzlarında taşıyabileceğinden çok daha fazla yük olduğunu aklınızdan çıkarmamaya çalışın.

Sakin davranın
Ona sakin bir tutumla yaklaşın ve tartışmanıza gün içinde daha sonra, ikiniz de biraz sakinleştikten sonra devam edin.

Söylediklerinize dikkat edin
Eğer kolayca öfkelenme eğilimindeyseniz, o da doğal olarak savunmaya geçecek ve sizi tersleyecektir. Bundan dolayı, söylediklerinizi daha dikkatli seçmeye çalışın.

Farkında olun
Uzun tartışmalara yol açabilecek küçük şeylerin farkında olun. İki hafta önce ona verdiğiniz cezanın ne kadar adil olduğu hakkındaki bir tartışma, kısa sürede genellikle adil olup olmadığınız üzerine bir kavgaya dönüşebilir.

Konuşmanıza ara verin
Tartışma alevleniyor gibi görünüyorsa, konuşmanıza ara verin. Yapacak başka şeylerinizin olduğunu söyleyin ve bu konuyu yeniden ele alacağınıza söz verin. Ve sözünüzü tutun, gençler meselelerin kestirilip atılmasından nefret ederler.

Onu anladığınızı söyleyin
Genç çocuğunuza hissettiği duygular konusunda onu anladığınızı söyleyin. Ebeveynler ve gençler arasında en sık görülen sorunlardan biri, gençlerin ebeveynlerinin hissettiklerini anlamadığına inanmasıdır.

Onun gözünden bakmaya çalışın
Meselelere kendi açınızdan değil de onun gözünden bakmaya çalışın. Gençler, “ben çocukken…” türündeki ifadeler kullandığınızda, onları duymazdan geldiğiniz anlamını çıkarırlar. Tavsiyeniz ne kadar faydalı olursa olsun, kendi düşüncelerini ifade edemediğini hissettiğinde, sizin görüşlerinize açık olmayacaktır. Sorun hakkında onun konuşmasına izin verin.

Başınızdan savmayın
Onu başınızdan savmayın ve o fikirlerini açıkladıktan sonra tartışmanıza devam edin. Bunu yapmazsanız onun söylediklerini umursamadığınızı hissedecektir. Kim bilir? Belki de sorununuza mantıklı bir çözüm getirecektir.

Hatanızı kabul edin
Hatalı olduğunuzda, otoritenizi kaybetmeden bunu itiraf edin. Gerektiğinde gururunuzdan vazgeçmeniz, onun size güvenmesini sağlayacaktır. Gençler yetişkinlerin de hata yapabildiğini bilirler ve yetişkinlerin bunu kabul etmemelerinden nefret ederler. Ancak otoritenizi elden bırakırsanız, tek haklı olanın kendisi olduğunu zannedecektir. Bu dengeyi kurmaya özen gösterin.

Onu cesaretlendirin
Daha sonrası için de kendisini açıkça ifade edebilmesi adına onu cesaretlendirin. Gençler kızgınlık ve hayal kırıklıklarını içlerinde tutma eğilimindedir. Daha sonra bu duygular katlanılamaz olduğunda da aşırı tepkiler verirler.

İlişkinizi güçlendirmek için birkaç tavsiye:

Yalnız kalması için zaman verin
Çocuğunuz, şu anda büyüyor ve ailesiyle geçireceği zaman gibi bağımsız olabileceği zamana da ihtiyaç duyuyor. Ona yalnız kalması için birkaç saat verirseniz, kendisini çok daha iyi hissedecektir. Yürüyüşe çıkmasına, uzun uzun banyo yapmasına, arkadaşlarıyla takılmasına, günlük tutmasına, müziğin sesini açmasına ya da canı ne yapmak istiyorsa yapmasına izin verin.

Ona biraz harçlık verin
Gençler kendi harcamalarını ayarlamaktan çok hoşlanırlar ve ergenlik dönemi, onun parasını yönetmeyi öğrenmesi için çok iyi bir zamandır. Parasını saçma bir şeye harcadığını düşündüğünüzde ya da tüm parasını bir CD’ye verdiğini gördüğünüzde ona müdahale etmeyin. Bunlar öğrenme aşamasının parçalarıdır. İsterseniz harçlığını kazanması için de onu cesaretlendirebilirsiniz.

Elektronik aletlere karşı çıkmayın
Elektronik cihaz ve aletlerle ilgilenmesine karşı çıkmayın. Şimdiki gençler teknoloji çağında büyüyorlar ve televizyon, bilgisayar oyunları, internet, müzik ve sinema gibi şeylerle ilgilenmekten hoşlanıyorlar. Yaptıkları konusunda ona göz kulak olun, ancak bu tür şeylerde fazla müdahaleci olmamaya çalışın.

Onu diğerleriyle karşılaştırmayın
Bu dönemi yaşayan gençlerin zaten kendileriyle ilgili birçok sorunu var ve medyada da özendikleri figürler görüp “ keşke ben de o kadar süper olsam” diye düşünebiliyorlar, bunun sonucunda da genellikle bir takım gruplarla takılmaya başlıyorlar. Böyle durumlarda, bu davranışlarını teşvik etmeyin ancak onu akranlarıyla karşılaştıramaya çalışmayın.

Onları arkadaşlarının yanında utandırmayın
Özellikle arkadaşlarının yanındayken ona öğüt vermeyin, meseleyi özel olarak konuşmaya gayret edin. Şarkı söylemek ya da saçma bir fıkra anlatmak gibi size basit görünen şeyler, arkadaşları çok umursamasa bile onu utandırabilir. Gençler aile yaşamları ve sosyal hayatlarını mümkün olduğunca birbirinden ayrı tutmaya çalışırlar. Arkadaşlarını tanımaya çalışırken de buna saygı göstermeye çalışın.

Kız/erkek arkadaşlarıyla olan randevularını denetlemeyin
Bunu yapmanız ona güvenmediğinizi hissetmesine yol açar. Onun sizin güven ve onayınıza ihtiyaç duyduğunu unutmayın. Ona göz kulak olun, fakat sürekli etrafında dolaşıp durmayın.

Ergenlik dönemindeki çocuğunuzla iyi anlaşmak, onu sakinleştirmek ve bağlarınızı güçlendirmek çoğu zaman zor olsa da, size verdiğimiz tavsiyelerle bunu başarabilirsiniz. Ona karşı agresif olmayın ve onu anlamaya çalışın. Bu şekilde her şeyi yoluna koyabilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
çağındaki


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gelişim Çağındaki Çocuklar için Diyet Liaaa Diyet Listeleri 0 02 Nisan 2012 14:54
Çocuğunuzu Cezalandırıyorsanız Ecrin Çocuk Sağlığı 0 17 Ağustos 2011 13:15
Erken ergenlik nedir? + Ergenlik gecikebilir mi?.. Sevda Ergen Sağlığı 1 21 Kasım 2010 20:39
Çocuğunuzu 3G Tehlikesinden Koruyun YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 1 21 Eylül 2009 02:13
Çocuğunuzu Allah ile korkutmayın Juventus Aile Evlilik ve Çocuklar 0 06 Haziran 2009 11:11