IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ekim 2022, 00:02   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuğun Anaokuluna Sağlıklı Alışma Sürecinde Berlin Modeli’nin Kullanımı




Çocuğun Anaokuluna Sağlıklı Alışma Sürecinde Berlin Modeli’nin Kullanımı



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Berlin Modeli, anaokuluna ilk kez başlayacak olan çocuğun okula alışma döneminde, okula sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması için geliştirilmiş bir modeldir.Okula alışmayan , okula uyum sorunu yaşayan çocuklara dair bu süreci sağlıklı geçirmek için gerekli olan ebeveyn tutumlarını içeren geçen hafta yayınlanan yazıya buradan ulaşabilirsiniz.Ayrıca çocuğunuza uygun anaokulu seçimi yapmak bir çok olumsuzluğu baştan önleyecektir, çouğunuza uygun anaokulu seçerken dikkat etmeniz gerekenleri sizin için listeledik.
Anaokuluna alışma sürecinde ebeveynlere yardımcı olan Berlin modeli, yuvada çalışan sorumluları ile uygulanan 4 evresi vardır. Berlin modelinin bu aşamalarından geçildikçe çocuğun okula olan güveni adım adım pekişir.
Berlin modelinin bir evresinden geçilirken çocuğun strese girmeden uyumlu bir şekilde bir sonraki aşamaya hazır olması hedeflenir.
Temel Evre
Bu evre ebeveyn 3 gün boyunca çocukla birlikte sınıfta bulunur. Okul öncesi öğretmeni çocuğu dikkatli ve yavaş bir şekilde oyuna çekmeye çalışır veya çocuğun kurduğu oyuna dahil olur. Ama çocuğu huzursuz kendini güvende hissetmesini sağlamaktır. Başka çocuklarla oyun oynamaya zorlamak veya ebeveynden ayırmaya çalışılmaz. Ebeveynde bu temel evrede başka çocuklarla oynamamalıdır, kendi çocuğu için orada bulunmalıdır.
Dengeleme ve Ayrılık Evresi
4 günden itibaren okula öncesi öğretmeni çocuğa öğle yemeğinde yardımcı olur ve/veya çocuk ile oynamak için devreye girer. Amaç çocuğun öğretmenine tam güvenmesidir dolayısı ile ebeveyn çocuktan gelecek bir yardım sinyali yok ise gün içinde devreye girmemesi gerekir. Aksi takdir de çocuk ve öğretmen arasındaki güvenin kurulmasına engel olur. Eş zamanlı olarak 4. Günde ilk ayrılık denemesi yaşanır.
* Eğer 4. gün bir Pazartesi gününe denk geliyor ise bu evreye başlangı. 5. günde yapılmalıdır*
5.gün itibari ile öğretmen çocuğun tüm ihtiyaçları karşılayabilecek bir pozisyonda olmalıdır. (2. ayrılık denemesi oldu ise bu 8. ve 9. güne denk gelir)
Ebeveyn çocukla empatik bir şekilde vedalaşarak yarım saatliğine sınıftan çıkar. Ancak ebeveyn çağrıldığında çabuk berlin-modeli-anaokulubir şekilde dönebileceği bir mesafe bulunmalıdır. Çocuğun bu ilk ayrılığa tepkisi alışma devresinin süresini belirler. Çocuk bağımsız davranır ve ayrılıktan az etkilenir ise ortalama 6 günlük bir alışma evresinden bahsedilebilir. Çocuk ebeveyninin peşinden gitmek isterse, ağlar ise ve öğretmenine karşı güven hissetmediği görülür ise bu alıştırma evresi 2 ila 3 haftaya kadar uzatılır.
*Eğer çocuk ilk ayrılık evresine uyum sağlayamadı ise ikinci ayrılık denemesi 7. günden önce asla olmamalıdır.*
Bu evrede öğretmen, çocuk ile ebeveynine hoşçakal demek, ebeveyninin geri döneceğinin açıklamasını yapmak,üzüntüsünü kabul etmek, çocuğu rahatlatmak ve çocuğun dikkatini oyuna yöneltmek ile ona destek olması gerekir.
Çocuğun yaşı ve gelişimine göre dengeleme evresi çocuğun okuldaki 10. veya 20. gününe kadar devam edilmesi gerekebilir.Dengeleme evresinde çocuğun anaokuluna yarım gün devam etmesi etkili olacaktır.
Sonuçlandırma Evresianaokulu-alisma-berlin-model
Bir önceki dengeleme ve ayrılık evresi çocuğun öğretmeni ile kurduğu ilk duygusal bağ ile biter ve 3. Evre başlar. Örnek olarak çocuk ebeveynin gitmesine tepki verir ama hızlı bir şekilde öğretmenine güvenerek ihtiyaçları için ona dönmesi verilebilir. Bu son evrede ebeveyn artık okula beklemez, ancak her an ulaşılabilir durumda olmalıdır. Bu evrede çocuk artık öğretmenini ‘güven üssü’ olarak görür.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocukların okula alışma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler Feronia Aile Evlilik ve Çocuklar 0 11 Eylül 2018 05:51
Anaokuluna Uyum Sürecinde Anne-Çocuk İlişkisi Ecrin Çocuk Sağlığı 0 24 Şubat 2012 23:33
Anaokuluna Alışma Sürecinde Küçük İpuçları efLatun Aile Evlilik ve Çocuklar 0 21 Ocak 2012 23:18
Çocuğun Anaokuluna Başlamadan Önce Öğrenmesi Gerekenler. Ecrin Aile Evlilik ve Çocuklar 0 09 Nisan 2011 23:46
Anaokuluna alışma sürecinde küçük ipuçları pyracantha Aile Evlilik ve Çocuklar 0 10 Aralık 2010 20:21