IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Ağustos 2011, 15:40   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bhutan Krallığı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Himalaya Dağları’nın arkasındaki gizli Bhutan Krallığı, eşsiz bir mistik Budist Geleneği dünyasıdır. Bu uzak ve özenle korunan bölgeye gitme şansını bulanların ziyaret merkezi mutlaka Batı’daki heybetli Paro Dzong Kalesi olacaktır. Tapınağın avlusundan insanın soluğunu kesen bir manzara görülür. Sağlam duvarlar boyunca uzanan çardaklar manzarayı daha da güzelleştirir ve freskleri gölgeler. Budist ikonografisiyle ilgilenen ziyaretçiler gözlerine inanamayacaklardır. Doğu kapısının solunda parlak kırmızı renkte, alevden bir halkayla çevrili dev bir mandala freski göze çarpar. Bu mandala’daki üçlü helezon, Evreni oluşturan “İlk Hareketi” simgelemektedir. Aslında bu tasvirde, geleneksel mandalalardaki özelliklerin çok azı bulunmaktadır. Bir galaksi tasvirini ya da bir atom modelini andırması nedeniyle, tuhaf bir model niteliği vardır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Tapınağın duvarlarındaki öbür dört mandala freski ise, Evrenin biçimlenirken geçirdiği evreleri yansıtmaktadır. Maddeleşmenin giderek artması, salt enerjinin maddeye dönüşmesi, birbirini izleyen fresklerde gittikçe sayıları artan kare biçimleriyle yansıtılmıştır. Bu mandalalar dizisinde yansıyan ve eski yazıtlarda değinilen Budistik kozmoloji, sonsuz bir uzayın içindeki milyonlarca dünyayı ve yıldız sistemleirni, sonsuz bir evrim, yokoluş ve yeniden doğuş süreci gösteren yüz milyonlarca yıllık çağları kapsar. Bu kozmolojiye göre, dünyamız sayısız yersel hayat biçimlerinin yalnızca küçük bir tezahürüdür. Nitekim Dünya Gezegeni “Ölümlülerin Dünyası” adıyla anılmakta ve bir sürü evrenden biri olan evrenimizi oluşturan binlerce dünyadan yalnızca bir tanesi olarak anlatılmaktadır. Bu bitmez tükenmez uzaydaki her bir evren, simgesel olarak “rüzgar” veya “mavi-yeşil hava” adı takılmış, çapraz şimşeklerle tasvir edilen, birbirine örülü kozmik enerjilerin oluşturduğu bir ağla dengelenmektedir. Eski yazılarda sürekli olarak “güç” ve “enerji” sözcüklerine rastlıyoruz. Geçen yüzyılın batılı bilim adamları bu evren görüşünü tuhaf, gerçek dışı ve yalnızca mitolojik bir fantezi olarak görüyorlardı. Oysa bugün bu görüşün şaşılacak derecede bir gerçeklik taşıdığını fark etmeye başladık.

Mandala bir psikogramdır. Yansıttığı biçimler, ruhsal bir içeriğin izdüşümleridir ve bu içeriğin bir anahtarı vardır. Meditasyon yapan kişinin düşünceleri, bu ikonografik araçlar, yani görsel araçlar (yantralar) yardımıyla iç benliğe yönelir ve orada kişi gerçekleşme bulur.

Paro Dzong’daki tapınağın avlusunda görülen kozmik mandalalardan biraz daha sonraki bir döneme ait olan geleneksel mandalalarda bir daireyle sınırlanan bölüm, meditasyon yapan Budistin ruhsal zenginliğe kavuştuğu; vecd haline vardığı [1] alandır. Mistik meditasyon bir coşku durumu yaratmamalı, kişinin “ kendi dışına çıkmasına” (yani vecd haline) yol açmamalı, tersine ancak ilahi kıvılcımın belirdiği derin benlikte bulunabilecek bir bilinçlilik durumu yaratmalıdır. Mistik meditasyon yapan kişi, ilahi enerjiyi çağırarak, bu enerjinin iç benliğinde belirmesi sonucunda onunla özdeşleşir. Bu durumu gerçekleştirmede kullanılan yollardan biri, hatta kişiyi çevreden merkeze ulaştırdığı için belki de en eşsiz araç mandaladır.

Nisbeten basit ve kolay kavranabilen, Mahayana ekolüne ait mandalalar bir kılavuz yahut bir “çözgü” ya da “izleme aracı” (tantra) olarak kullanılır; “görsel araç” (yantra) ile “düşünsel araç” (mantra), yani aydınlatıcı sözcük “tantra”yı tamamlar. Mantralar çok eski çağlardan süregelmeleri nedeniyle bugün derin anlamlarını yitirerek “kutsal formüller” haline gelmişlerdir.

Mandalanın bugün Batı’da tanınan daha genel ve klaisk biçimi altındaki fonksiyonu, kozmik içeriğinin anlaşılmasını sağlar. Mandala zihinde dünyanın oluşumuyla ilgili görüntüler yaratarak, ilk insanın yeryüzünde belrimesinden önceki bir zamana geri dönüş sağlar; insanlar arasındaki kozmik bağı ve zamanın başlamasından önceki dönemi, yer ve yerüstü düzeylerinde olmakta olanların özünü yansıtarak “ilk harekete” ve bunu izleyen fiziksel biçimleşmeyi yaratan ilk yoğunlaşmaya götürür bizi. Bu resimler yalnızca mistik geleneğin “düşünce araçları” ya da “yol gösterici çözgüleri” olsalar bile, ruhsal zenginliği sürdürmek ve bize ileterek karanlıklara gömülmesini önlemek için bir çaba da sayılabilirler.


Konu Kalemzede tarafından (27 Ağustos 2011 Saat 20:23 ) değiştirilmiştir. Sebep: İçerik düzenlendi.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bhutan, krallığı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tiger’s Nest Bhutan aLya Doğa & Manzara Resimleri 1 02 Aralık 2020 12:10
Bhutan ve Bhutan Coğrafyası Ezgi Genel Coğrafya 0 27 Haziran 2012 21:08
Napoli Krallığı efLatun Tarih 0 26 Mart 2012 20:54
Macaristan Krallığı efLatun Tarih 0 19 Mart 2012 22:43
Lig Lig Gol Krallığı Yarışı Anatolia Süper Lig (Anadolu Takımları) 0 11 Ocak 2012 09:15