IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

>
+
Etiketlenen Kullanıcılar

16Beğeni(ler)

 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 09 Mart 2025, 15:20   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
2025 Yılı İçin Okunabilecek Kitap Önerileri




Merhaba, 2025 yılına başlayalı 3 ay oldu. Zaman inanılmaz derecede hızlı aksa da, bu üç ay içinde pek okumadığımı fark ettim. Henüz 8 kitap olmuş elimdekiyle beraber. Baktım, forumda da bu tarz bir konuda epeydir liste yok; ben liste yapmayı seviyorum. Spoiler vermeden de küçük bir liste oluşturayım dedim kitaplardan birer alıntıyla, umarım hoşunuza gider.

1- Ömür İklim Demir, Muhtelif Evhamlar Kitabı

Görece yeni bir yazar Ömür İklim Demir, ilk okuduğum kitabı da buydu aslında. Kısa, birbiriyle bağlantılı 10 öykü var ve her birinin başlangıcında bir yazardan alıntı bulunuyor. Başladığım zaman beni çekmişti, konularını gündelik hayat ilişkilerinden ve değişik insan ruhlarından alıyor. Sevdiğim öykülerden biri İçler Dışlar Çarpımı'ydı. Onat Kutlar'ı burada tanıdım ben.
Bu öykü kitabından sonra yazar, bir de Kum Tefrikaları isimli bir roman yazdı; güya okuyacaktım ama henüz okuyamadım.


"Ne diyeyim, huzur tuhaf şey arkadaş, ancak kaybedecek bir şeyin kalmadığında gelip seni buluyor."

2- Alper Canıgüz, Kan ve Gül - bir kara dejavu

Yine isminin çok duyulmadığını düşündüğüm, ilk kez okuduğum bir yazar. Daha doğrusu dinledim bu kitabı ben. Polisiye temalı, Aziz isimli çevirmen kahramanımızın flashbacklerle geçmiş anıları ve şimdiki zamanıyla bir cinayeti aydınlatma çabasını okuyoruz. Cinayet aydınlanır mı, aydınlanmaz mı onu söyleyemeyiz ama her şeye dokunan bir roman. Aşka, güvene, Türkiye'nin 1990'lı yıllarındaki politik günlerine, Boğaziçi'ne ve daha bir çok şeye. Okurken bol bol İskender Doğan - Kan ve Gül'ü dinletti bana.

"Sevmek ne kadar çok çaba gerektirmekteydi. Ve buna karşılık, nefret için neredeyse hiçbir şeye ihtiyaç yoktu."


3- Antonio Munoz Molina, Merdivendeki Ayak Seslerin

Çağdaş İspanyol edebiyatından bir öneri olsun bu sefer de. Karakterimiz Bruno ve karısı Cecilia'nın yollarının Amerika'da kesiştikten sonra yaşamları, 11 Eylül olayları ve bu olayın Amerikan insanının ruhuna açtığı yara, daha sonrasında yollarını başka bir ülkeye taşınmaları olağanken Bruno'nun bu yeni hayatta hissettikleri, karısının beyin fonksiyonlarına dair araştırmaları romanı başka bir noktaya taşıyor. Betimlemeleriyle Portekiz'deymişim gibi hissetmiştim.

"Sessizliği kırmak için ite kaka alelade bir cümle kurduğumda sesim bana sanki başkasının dikte ettiği bir şeyi okuyormuşum gibi gelirdi. Sessizlik onu yok etmek isteyen izleri bile siliyordu."

4- Simone de Beauvoir, Sessiz Bir Ölüm

Bu öneri de Fransız edebiyatından, Simone de Beauvoir'ı belki daha çok Jean Paul Sartre ile olan ilişkisinden biliyoruzdur ama kesinlikle Dünya edebiyatındaki sayılı kadın yazarlardan biri bence. İkinci Cinsiyet kitabı bunu anlatmaya yeterli olabilir, bu kitap ise nispeten çok daha ince bir kitap ve biraz da otobiyografik. Kendi annesini kaybederken hissettikleri, geçmişe dönen anıları ile ona ve ölüme dair düşünceleriyle oluşturmuş romanını. Sartre da, kız kardeşi de bu romana dair.

"Hepimiz ölümlüyüz çünkü; insan seksen yaşına gelmişse, ölecek yaşa artık gelmiş demektir, diyordum.
Öyle değilmiş. İnsan doğduğu için, yaşamış olduğu için, yaşlandığı, kocadığı için ölmüyor. Bir şeylerden ölüyor."


5- Onat Kutlar, Bahar İsyancıdır

Ömür İklim Demir'den bahsederken 'Onat Kutlar'ı ondan tanıdım,' demiştim. Öykülerden birinin başında onun alıntısı vardı, daha sonra hemen okumak istesem de araya yine zaman girdi ve geçen Kasım ayında ancak okuyabildim Bahar İsyancıdır'ı. Ancak bu kitap öykülerden değil, Kutlar'ın denemelerinden oluşuyor. Gelecek olan bahara, kardelenlere, çevirmenlere, unutulmuş ozanlara, vişne ağacına, Doğu kentlerine giden yolculara dair denemelerinden.

" (...) Oysa basit insanlarız. Ve ölümlü. Yaşamayı ve baharı bu yüzden severiz. Doğan her şeye inanırız. Çocuklara, güneşe, bize düşler sunan ay ışığına."

Umarım hoşunuza gider bu kitaplar, şahsen hepsini okuduğumdan dolayı öneriyorum. Tabii ki ilgi alanlarına göre değişiklik gösterebilir yazarlarımız fakat ben katı listelere bakmaktansa bir kitapta gördüğüm herhangi bir alıntıyla, isimle yönümü değiştirmekten hoşlanıyorum. Bu kitaplar da biraz böyle şekillendi. Keyifli okumalar.

__________________
in omnia paratus ☂️
 
Alıntı ile Cevapla

 


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
2025 yılı takvimi - teknik bilgiler shera_hanif Burçlar, Fallar ve Kehanetler 23 27 Mart 2025 16:55
2025 Yılı sizin için bir şarkı olsaydı... Ezgi IF Ekstra 0 20 Aralık 2024 18:29
Baba Vanga'nın 2025 yılı kehaneti! Putin'le ilgili detay bomba Derya Dünyadan Haberler 3 30 Kasım 2024 09:28
Baba Vanga'dan 2025 yılı için ürpertici kehanet Derya Dünyadan Haberler 2 15 Ekim 2024 12:48
Cinsel açıdan 2025 yılı erkek için zor olacak Feronia Ah Erkekler 0 31 Aralık 2009 10:42