IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Şubat 2020, 12:15   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erzurum’da Gezilecek Tarihi Yerler




1. Erzurum Kalesi
Tarihi yaklaşık 2500 yıl öncesine, yani o dönemde bölgeye hakim olan Urartular’a dayanan Erzurum Kalesi, günümüze kadar ulaşmış bölümleri ile şehrin önemli simgelerinden biri. Erzurum’da gezilecek yerlerin başında gelen Erzurum Kalesi’nin bugünkü iç kalesinin yapımı ise 415 senesinde gerçekleşti. Bizans İmparatoru Theodosius, şehrin güvenliğini sağlamak amacı ile bu alanı inşa ettirdi. İç kalede muhafız askerler ve dış kale sınırları içinde ise halkın yaşadığı alanlar yer alıyordu.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında Erzurum Kalesi’ne Kırklar Türbesi, Ebu İshak-ı Kâzerûnî Türbesi ve Ali Ağa Çeşmesi eklendi. 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman tarafından yenilenen kale, 19. yüzyılda da II. Mahmut tarafından onarıldı. Günümüzde dış kale surları büyük ölçüde yıkılmış durumda. Tarih boyunca uzun yıllar varlığını sürdürmüş olan Erzurum’un farklı yerlerinde de Hasankale Kalesi, Oltu Kalesi ve İspir Kalesi gibi çok sayıda kale bulunuyor.

2. Erzurum Saat Kulesi
Erzurum’un simgelerinden biri haline gelmiş diğer bir yapı da Erzurum Saat Kulesi. Tepsi Minare ve Kesik Kule isimleriyle de anılan kule, ilk olarak Erzurum Kalesi içinde yaptırılan kale mescidinin minaresi olarak inşa edildi. Sonraki dönemde yaşanan işgaller neticesinde bu minare gözetleme kulesi olarak kullanılmaya başladı. 19. yüzyıla gelindiğindeyse kuleye saat ve çan yerleştirildi ve yapı günümüzdeki halini aldı. Erzurum Saat Kulesi, Anadolu’da en erken yapılmış Türk İslam yapılarından biri olarak öne çıkıyor. Şehrin pek çok noktasına hakim bir konumda olan Erzurum Saat Kulesi’nde bulunan saatin 1877 senesinde Londra’da yapıldığı ve İngilizler tarafından hediye edildiği biliniyor.

3. Üç Kümbetler
12. yüzyıl ve 14. yüzyıl tarihleri arasında inşa edildikleri düşünülen Üç Kümbetler, Erzurum’un gizli tarihi hazinelerinden biri. Anadolu’nun en güzel anıt mezar örneklerinden olan kümbetlerden en büyüğü Emir Saltuk’a ait. Diğer kümbetlerin ise kimlere ait olduğu bilinmiyor. Kesme taşlar ile yapılmış olan Emir Saltuk Kümbeti’nin giriş kapısının üstünde geometrik bezemeler ile yapılmış çiçek ve hayvan figürleri var. Bu üç kümbetin yanında yer alan kare şeklindeki yapının ne olduğu tam bilinmese de onunda bir kümbet olduğu ya da mescit olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Görülmeye değer yapılar olan Üç Kümbetler’in 1956 senesinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onarıldığı biliniyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


4. Çifte Minareli Medrese
Yapımına 1253 senesinde başlanan ve 1291 senesinde tamamlanan Çifte Minareli Medrese, Selçuklu mimarisinin güzel örneklerinden biri olarak Erzurum’da görülecek yerlerin başında geliyor. Erzurum Ulu Camii’nin yanında yer alan medrese, Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi ile karşı karşıya. Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı Hüdâvent Hatun tarafından yaptırıldığı için Hatuniye Medresesi adıyla da bilinen yapı, mimarisi ile her yıl hem yerli hem yabancı turistleri etkilemeyi başarıyor. Selçuklu taş süslemeleri ile estetik bir güzelliğe sahip olan Çifte Minareli Medrese, Anadolu’nun en büyük sanat şaheserlerinden biri olarak görülüyor. Medresenin 4. Murad döneminde bir süre Tophane olarak ve sonrasında da Kışla olarak kullanıldığı biliniyor. Günümüzde müze ve sergi salonu olarak ziyaret edilebiliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


5. Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi
Palandöken Dağı’nın eteklerinde yer alan Abdurrahman Gazi Türbesi, Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa’nın eşi Ayşe Hanım tarafından 1796 senesinde yaptırılmış. Abdurrahman Gazi Camii de türbenin hemen yanında yer alıyor. Türbenin giriş kapısında Hattat Salim tarafından yazılmış bir hitabe yer alıyor. Abdurrahman Gazi Hazretleri’nin makamı, türbe içinde 4,85 m boyu ile dikkat çekiyor. Zaman içinde türbenin çevresi ağaçlandırıldı ve bu alan mesire yeri haline getirildi.

6. Rüstem Paşa Kervansarayı (Taşhan)
1561 tarihinde Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılmış olan Rüstem Paşa Kervansarayı, “Tarihi Taşhan” ya da “Rüstem Paşa Bedesteni” olarak da adlandırılıyor. 1965 senesinde onarılan yapı, Osmanlı mimarisini yansıtan güzel bir örnek. İki katlı bir yapı olan kervansaray, tarihte olduğu gibi günümüzde de şehirdeki ticarete yön veriyor. Eskisi gibi han özelliği kalmamış olsa da Erzurum’da alışveriş yapmak istiyorsan Taşhan Çarşısı’na mutlaka uğraman gerektiğini unutma. Çarşının nostaljik yapısını mutlaka görmeli ve Erzurum’un yöresel ürünlerinden kendin ve sevdiklerin için almalısın. Çarşıda Oltu taşından yapılmış tespih, yüzük, takı ve çeşitli ürünler bulabilirsin.

7. Erzurum Tabyaları
1877-1878 yıllarında gerçekleşen Osmanlı – Rus Savaşı sırasında Erzurum’u korumak ve savunmak için yapılmış olan askeri Erzurum Tabyaları, ilk olarak 18. yüzyılda Osmanlı – İran arasındaki savaş arasında yapıldı. Görüşün geniş olması için şehrin çevresindeki yüksek tepelere inşa edilmiş olan bu stratejik yapılardan toplamda 22 tane inşa edildiği biliniyor. Tabya içlerinde karargah binaları, eğitim sahaları, askeri barınaklar, pusu odaları ve yemekhaneler yer alıyor. Tabii ki tabyaların konumlarına göre büyüklükleri de değişebiliyor.

Erzurum Tabyaları’nın en önemlileri Aziziye Tabyası ve Mecidiye Tabyası olarak öne çıkıyor. Tamamı taştan inşa edilen tabyaların üstleri kalın bir toprak tabası ile örtülürmüş. Bu tabyalar, savaş sırasında Rusların ilerleyişini durdurmak konusunda kritik bir yere sahip olmuş. Diğer tabyalar arasında Palandöken Tabyaları, Kiremitlik Tabyaları, Ahali Tabya, Gez Tabya, Toparlak Tabya, Ağzıaçık Tabya, Sivişli Tabya, Büyük Höyük Tabyası, Küçük Höyük Tabyası, Uzunahmet Tabya, İlave Tabya, Dolangez Tabya, Çobandede Tabyası, Tafta( Şahappaşa) Tabya ve Karagöbek Tabyası sayılabilir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


8. Nene Hatun Tarihi Milli Parkı
Aziziye Tabyaları’nın ve Mecidiye Tabyası’nın bulunduğu alanı kapsayan Tarihi Nene Hatun Milli Parkı’nı ziyaret ettiğin zaman, 1877 – 1878 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı – Rus Savaşı sırasında şehrin korunmasını sağlayan bu tabyaları, Aziziye Anıtı’nı ve Nene Hatun’un kabrini ziyaret edebilirsin.

“Nene Hatun kimdir?” sorusu aklına gelenler için yazalım; kendisi savaş sırasında Aziziye Tabyasında gösterdiği kahramanlık sayesinde bir cesaret simgesi haline gelmiş olan kahraman bir Türk kadını. Bu güçlü ve özel karakteri anmak için de milli parka adı verilmiş. Tabyaların, anıtın ve kabrin olduğu bu alan 2009 senesinde milli park statüsünü kazanmış.

9. Lala Mustafa Paşa Camii
Erzurum’un Yakutiye mevkiinde yer alan Lala Mustafa Paşa Camii, Erzurum’da bulunan ilk Osmanlı camisi olarak dikkat çekiyor. 1562 senesinde Kanuni Sultan Süleyman’ın komutanı Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan caminin mimarisi Mimar Sinan’a ait.

10. Erzurum Ulu Camii
Anadolu’daki en önemli mimari eserlerden biri olan Erzurum Ulu Camii, aynı zamanda Erzurum’un en eski ve en büyük camisi olarak da öne çıkıyor. Yakutiye ilçesinde yer alan cami, Çifte Minareli Medrese’nin yakınında bulunuyor. Atabey Camii adıyla da bilinen Erzurum Ulu Camii, Saltukoğullarından Nasirüddin Muhammed tarafından 1179 senesinde yaptırıldı. İlk yapılan camiden günümüze özgün hali ile ulaşabilen tek kısım kıble duvarı. Kalan alanlar zaman zaman yenilendi ve değişime uğradı. Erzurum Ulu Camii, Saltuklular’dan kalan az sayıda camiden biri olduğu için de ayrıca önemli bir eser olarak görülüyor.

11. Öşvank Kilisesi
Erzurum’un Uzundere mevkiinde yer alan Öşvank Kilisesi, girişinde bulunan kitabeye göre 963 – 973 yılları arasında 3. Adernese’nin oğlu Magistras Bağrat tarafından yaptırıldı. Kabartmalı figürleri ve renkli taş bezemeleri ile öne çıkan kilise, günümüze ulaşana kadar bazı onarımlardan geçti. Erzurum’da gezilecek yerlerden biri olan bu kilisenin içindeki bölümler arasında hamam, yatakhane, mutfak, kütüphane ve rahip evleri sayılabilir.

12. Çoban Dede Köprüsü
Aras Nehri üzerinde yer alan tarihi köprü Çoban Dede Köprüsü, Erzurum’un Köprüköy ilçesinde yer alıyor. 13. yüzyılın sonlarında yapılmış olan bu tarihi köprü, döneminin en önemli yapılarından biriydi. 7 tane kemer gözüne sahip olarak inşa edilen köprü zamanla hasar gördü ve geriye köprünün 130 m boyunca uzanan 6 gözlü kısmı kaldı. Çoban Dede köprüsü, günümüzde koruma altına alınmış ve bu sebeple de kullanıma kapatılmış durumda.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
erzurum’da gezilecek tarihi yerler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Palandöken Dağı’nın Eteklerinde Uzanan Erzurum’da Gezilecek Yerler Beatrice Doğu Anadolu Bölgesi 2 01 Şubat 2020 12:15
Trabzon’da Gezilecek Tarihi Yerler Beatrice Karadeniz Bölgesi 0 01 Şubat 2020 11:58
Yalta Nerede, Yalta Tarihi Yerler, Yalta Gezilecek Yerler (Resimli) Violent Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 0 06 Şubat 2014 20:07
Ağrı Gezilecek Yerler Tarihi ve Kültürel Eserler Sim Doğu Anadolu Bölgesi 0 18 Ağustos 2011 02:13
Muğla'nın Tarihi ve Turistik Yerleri + Muğla da, Gezilecek Yerler.. Sevda Dünya üzerindeki yerler ve tarihi mekanlar 1 12 Ağustos 2011 15:18