16 Ocak 2016, 13:41 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Fito Besinleri Duydunuz mu? Fito besinler karbonhidratlar, proteinler, vitaminler, mineraller, yağlar gibi gerçek besinlerin aksine; yaşamını sürdürmek için gerekli olmayan fakat hastalıkları engellemeye aktif olarak yardımcı olan besinlerdir. Vücudun besinler ile aldığı kaloriyi enerjiye dönüştürebilmesi için soluduğumuz havadan gelen oksijene ihtiyaç duyarız. Bu sırada doğal olarak oksitlenme riskine gireriz ancak bazı besinlerden gelen antioksidanlar, buna karşı vücudu korur. Fito besinler arasında yer alan antioksidanlar, vücutta serbest radikaller yüzünden meydana gelen oksidasyon hasarının oranını yavaşlatır. Serbest radikaller, kirlenme, güneş ışığı, sigaralar, bazı yiyecekler, stres ve soluk alma gibi normal metabolizma işlemlerinden dolayı vücudumuzda oluşan dengesiz oksijen molekülleridir. Serbest radikaller sağlıklı molekülleri dengesizleştirerek, hızlı yaşlanma, katarakt, damar sertliği ve kanser gibi hastalıklar hücresel yıkım zincir reaksiyonuna ve DNA bozulmasına yol açar. Antioksidanlar dengesiz molekülleri etkisiz hale getirdiğinden dolayı hücresel hasar sonucunda ortaya çıkan hastalıkları yavaşlatıp, hatta tersine çevirerek sağlığın bozulmasına engel olmaya yardımcı olur. Güçlü ve koruyucu kimyasal bileşenler 4000'in üzerinde değişik antioksidan vardır. A, C ve E vitaminleri bunların en önemlileridir. Selenyum ve çinko minerallerinin, bazı B vitaminlerinin, enzimlerin ve amino asitlerin antioksidan özellikleri vardır. Bazı antioksidanlar vücudun suda çözülebilir bölgelerinde çalışırken, bazıları hücrelerin ve dokuların yağlı bölümlerinde çalışır. Çiğ taze sebze ve meyveler çoğu bakliyat en iyi antioksidan kaynaklarıdır. Yeşil çay, zeytinyağı ve bitter çikolata da bu antioksidan kaynakları arasında yer alır. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Vücudun oksitlenme riski Diyetisyen Berrin Yiğit çok fazla kalori ile birlikte yetersiz antioksidan ise vücudumuzun serbest radikaller tarafından istila edilmesine neden olduğunu belerterek, vücudun oksitlenme karşısında bazı sinyaller verdiğini açıklıyor. Vücudunda oksitlenme olduğunu nasıl anlarsınız? • Sıklıkla yorgunluk hissediyorsan • Konsantrasyon ve odaklanma sorunları yaşıyorsan • Sık sık kas ve eklem ağrıları duyuyorsan • Enfeksiyonlara karşı yatkınlığın arttıysa • Depresif bir haldeysen ve asabiyet özellikleri taşıyorsan • Endişeli ruh hallerine kapılıyorsan • Alerjilerin arttıysa • Sersemlik hissi yaşıyorsan oksitlenme riski taşıyorsun demektir. • Sindirim problemlerin devamlılık arz ediyorsa Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bunun önüne geçmek için • Gıdalarla alınan antioksidan miktarını artırıp; vücudunu kirleten serbest radikallerden uzaklaş. • Porsiyon kontrolü yap. Vücudumuzun enerji santrali mitokondri, aldığınız besinlerin enerjiye dönüşmesini sağlarken; oluşan yıkım ve yapım işlemleri safhasında bazı atık maddeleri ortaya çıkarır. Bu da vücudunu tehdit edebilir. Mitokondrinin atık ürünleri kontrol altında tutabilmesi için kişisel ihtiyaçlarının üzerinde yememen gerekir. • Mangal partilerine son ver ya da pişirme tekniklerine dikkat et. Kömür ateşinden mümkün olduğunca uzaklaşarak; besinleri yakmadan pişir ve en fazla 15 günde 1 mangal yap. • Mevsimindeki meyveleri kullanıp, sofralarında çok çeşitli renklerin bulunmasına dikkat et. Meyvelerden böğürtlengiller, nar, kivi, ananas, turunçgiller; sebzelerden ise koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, brokoli, soya filizi, Brüksel lahanası, mor lahana, havuç, yer elması, enginar ve balkabağını seçmeye özen göster. Fito besin kaynakları Destekleyici yiyeceklerin gerekli olup olmadığı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Günlük multivitamin ve mineral desteği sağlık için akıllı bir sigorta sözleşmesi olabilir. Ancak en iyisi bile gerçek yemeklerin içindeki binlerce vitamin, mineral ve fito besinlerin yerini tutamaz. A vitamini (retinol) Yağlı balık, sakatat, kaymaklı süt, tereyağı, peynir, yumurta, kırmızı pancar, brokoli, lahana, havuç, kırmızıbiber, ıspanak, tatlı patates, domates, suteresi, elma, armut, papaya, muz, taneli meyveler, kestane, fındık, ayçiçeği çekirdeği Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bakır Balık, karides, kuzu ciğeri, soya peyniri, deniz yosunu, yeşil sebzeler, yer fıstığı, ceviz Biyotin Tavuk ciğeri, böbrek, kırmızı et, süt, yumurta, fasulye, hububat, yer fıstığı, badem, susam B1 Vitamini (thiamin) Et, buğday tohumu, kepek ekmeği, yulaf ezmesi, soya, bezelye, Brezilya fıstığı, yer fıstığı B2 Vitamini (riboflavin) Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta, buğday tohumu, brokoli, badem B3 Vitamini (niasin) Kuzu ciğeri, ton balığı, somon, sardalye, pisi balığı, geyik eti, tavuk, haşlanmış yumurta, kepek ekmeği, soya, mantar, kuşkonmaz, yer fıstığı Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Açlığın lezzetli çaresi: Patates B5 Vitamini (pantothenik asit) Balık, kırmızı et (özellikle sakatat), yumurta sarısı, fasulye, soya peyniri, avokado, brokoli, yer fıstığı B6 Vitamini (piridoksin) Balık, kırmızı et, yumurta, hububat, soya, kırmızıbiber, ıspanak, kırmızı pancar, muz, fındık B12 Vitamini (kobalamin) Ciğer, süt, peynir, yumurta, maya özü, kahvaltılık gevrek C Vitamini (askorbik asit) Patates, karnabahar, brokoli, kıvırcık lahana, Brüksel lahanası, kırmızıbiber, acı baharatlar, maydanoz, domates, kuş üzümü, çilek, portakal, limon suyu, papaya, mango, kivi, Brezilya fıstığı, kestane, fındık Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Çinko Sardalye, istiridye, yengeç, sığır eti, kuzu eti, dana ciğeri, av eti, peynir, yumurta, soya, soya peyniri, deniz yosunu, domates, fındık, çam fıstığı, kabak çekirdeği ve susam Demir Kırmızı et, ciğer, yumurta, fasulye, mercimek, soya, kırmızı pancar, brokoli, deniz yosunu, tatlı patates, suteresi, mango, papaya, kabak çekirdeği ve susam D Vitamini (kalsiferol) Yağlı balık, süt, tereyağı, peynir, yumurta sarısı, margarin, kahvaltılık gevrek, ayçiçeği çekirdeği E Vitamini (tokoferol) Buğday tohumu ve buğday yağı, zeytinyağı, soya yağı, işlenmemiş ve kurutulmuş yemişler, ayçiçeği ve susam Florid Balık, çay Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Folik asit Dana ciğeri, fasulye, mercimek, kahvaltılık gevrek, maydanoz, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, marul, suteresi, brokoli, Brüksel lahanası, kırmızı pancar, kuşkonmaz, tatlı patates, yer fıstığı, susam Domatesi pişirerek tüketin Fosfor Balık, karides, midye, kırmızı et, hindi, süt ürünleri, yumurta, tatlı patates, elma, armut İyot Balık, deniz mahsulleri, süt, yumurta, deniz yosunu, suteresi, armut İzoflavon Soya fasulyesi ve soya ürünleri K vitamini Balık ciğeri yağı, ciğer, fasulye, bezelye, soya yağı, margarin, patates, havuç, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, ayçiçeği çekirdeği Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Kalsiyum Konserve sardalye, süt, peynir, yoğurt, yulaf, fasulye, mercimek, soya, soya peyniri, kırmızı pancar, deniz yosunu, ıspanak, kıvırcık lahana, incir, badem, ceviz, kabak çekirdeği ve susam Krom Sığır eti, tavuk, kabuklu deniz mahsulleri, yumurta, esmer pirinç, kepek ekmeği, bira mayası, kırmızıbiber, kuru yemiş Lignan Çavdar, keten tohumu Likopen Domates ve işlenmiş domates ürünleri, karpuz, pembe greyfurt, kuşburnu Manganez Yumurta sarısı, fasulye, mercimek, kepek ekmeği, yeşil yapraklı sebzeler, bamya, kırmızı pancar, çay, ananas, böğürtlen, fındık Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Magnezyum Karides, hububat, fasulye, mercimek, bezelye, soya, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızıbiber, tatlı patates, kırmızı pancar, bamya, armut, elma, taneli meyveler, kuru yemiş, badem, kabak çekirdeği ve susam Omega-3 Gerekli Yağ Asitleri Yağlı balık, keten tohumu, ceviz, hardal çekirdeği Omega-6 Gerekli Yağ Asitleri Kuru yemiş ve çekirdekler Potasyum Tavuk, fırında patates, muz, kuru erik, kayısı kurusu, badem, yer fıstığı Selenyum Karides, somon, levrek, kırmızı et, dana ciğeri, peynir, yumurta, tahıl, fasulye, mercimek, soya, mantar, Brezilya fıstığı, ceviz, susam Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Silikon Deniz yosunu Sodyum Pek çok işlenmemiş hazır yemekler ve cips gibi işlenmiş yiyeceklerde sodyum klorid içerir. Vücudun tuza ihtiyacı vardır ancak kan basıncımızın iyiliği için tuz kullanımımızı yarıya indirmemiz gerekir. Sulforatan Lahana, karnıbahar, brokoli, kıvırcık lahana, karaturp Yararlı Fito Besinler Flavonoidler Antioksidan özelliklere sahiptir. Antibiyotik etkisi bulunur. Aynı zamanda anti-kanserojen etkiye sahiptir. Üzümde ve üzümden elde edilen içeceklerde bulunur. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Anthosiyanidinler Çok güçlü antioksidan etkiye sahiptir. E vitaminden 50 kat güçlü olduğu düşünülür. Kırmızı ve mor renkli meyvelerde bulunur; özellikle dut ailesinde bol miktarda vardır. Karotenoidler Anti-aging ve anti-kanser özelliği olan güçlü antioksidanlardır. Glikosinolatlar Turpgil sebzelerde bulunan anti-kanser özelliği olan bileşenlerdir. mahmure | |
|
Etiketler |
besin, besinleri, beslenme, doğru beslenme, duydunuz, fito, fito besinler, mu, sağlıklı yaşam, vitamin |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Forumda Kimlerin Sesini Duydunuz? | pyracantha | Forum Oyunları | 419 | 01 Kasım 2024 23:52 |
Duydunuz mu? | yaSmin | Haber Arşivi | 0 | 28 Şubat 2014 01:50 |
Zarafa'yı Duydunuz Mu? | Ocean | GNU, Linux ve UNIX | 0 | 05 Nisan 2011 12:04 |