Sıfır beden olma takıntısı sizi gebe kalamamaktan kalp krizine, konsantrasyon eksikliğinden kemik erimesine kadar pek çok hastalıkla yüz yüze getirebilir.
Sıfır beden olma, incecik görünme takıntısı sandığınız kadar masum olmayabilir. "Bir dirhem et bin ayıp örter" atasözündeki kadar olmasa da kilo fazlası kadar kilo eksikliği de vücutta ciddi tahribatlara yol açıyor. Bütün uzmanların da bu konudaki ortak görüşü ideal kiloda olmak.
İşte sıfır beden olmanın vücutta yarattığı ciddi tahribatlar:
1- Konsantrasyon bozukluğu: Hızlı kilo kaybı uğruna diyetlerde yapılan ilk hata ekmek ve ekmek grubu besinlere yer vermemek. Vücudun ihtiyacı olan şeker miktarının altına inildiğinde de beynin çalışma kapasitesi azalıyor. Konsantrasyon yeteneği ve ezber kabiliyetinde ciddi düşüş meydana geliyor.
2- Bağışıklık sistemi: Akyuvar hücrelerinde azalmaya yol açarken vücudu enfeksiyon ve kanser gibi hastalıklara açık hale getiriyor.
3- Hamile kalamama: Kadınlarda vücut yağ oranı doğrudan hormonlarla ilişkili. Vücut yağ yüzdesi % 12'nin altına indiğinde adet görme duruyor ve kadının genç yaşta hamile kalmasını önleyebiliyor.Yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
4- Erken menopoz: Sıfır beden olan kadınların % 30'unda erken menopoz ve kısırlık gibi ciddi tablolar ortaya çıkabiliyor.
5- Yüksek kolestrol: Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, sıfır beden olma uğruna gün içerisinde çok düşük kalorili beslenmenin kaçınılmaz olarak yüksek kolesterole yol açacağını kaydediyor.
6- Saç ve cilt sağlığı: Yetersiz beslenmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan demir eksikliği anemisi, saç dökülmelerine neden olabiliyor.Uzun süreli düşük yağ alımı ise egzama gibi cilt rahatsızlıklarının temelini oluşturuyor.
7- Hormonal denge: Aşırı kilo kaybının en olumsuz etkilerinden biri de tiroid hormonları üzerinde oluyor. Hipotiroidi denilen rahatsızlık ortaya çıkabiliyor.
8- Kemik erimesi: Özellikle genç kızlarda görülen bir durum olan zayıflık takıntısı yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle ileride kemik erimesi riskini artırıyor.Bristol Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, 15 yaşındaki 4 bin gencin kemik yoğunluğu ve şeklinin yanı sıra yağ kütlesine bakıldı. Kemiklerin oluşumunda yağ kütlesinin özellikle kızlarda çok önemli olduğunu belirten bilim adamları, yağ oranı yüksek olanların kemiklerinin daha sağlam olduğunu belirledi.
9- Safra kesesi hastalıkları: Kolesterol yüksekliği uzun vadede seyrettiğinde safra kesesinde taş oluşum riskini artırıyor.
10- Kalp krizi riski: Uzun süreli olarak yetersiz enerji alımı ve bilinçsizce yapılan diyetlerin kas kaybına neden olarak kalp ritminde bozulmalara ve kalp krizine kadar giden vakalara sebep olabiliyor.