27 Kasım 2014, 18:31 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Lorun proteini yumurtadan daha yüksek Prof. Dr. Salih Özdemir, 'Lorun içerisindeki proteinin biyolojik değerliliği 126 olarak tespit edildi' dedi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, lor peynirinin içerisindeki proteinin biyolojik değerliliğinin 126 olarak tespit edildiğini belirterek, "Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Lorun, yumurtadan daha yüksek biyolojik değerliliği var. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir" dedi. Süt ve ürünleri üzerine uzun yıllar bilimsel çalışmalar yürüten Özdemir, yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünlerinin insan sağlığı açısından önem arz ettiğini ve her yaşta bolca tüketilmesi gerektiğini söyledi. 'SÜT TÜKETİMİ YETERSİZ' Türkiye'de, Avrupa ülkelerine oranla oldukça az süt tüketildiğini belirten Özdemir, sabah kahvaltılarında çay yerine taze süt tüketilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti. Kemik erimesinin çok büyük bir sorun olduğuna dikkati çeken Özdemir, "Kemik erimesi, Türkiye'de 50'li yaşlarda başlıyor. Bu yurt dışında daha geç başlıyor çünkü süt ürünleri tüketimi çok yüksek. Bizim Türkiye'deki tüketimimizin en az beş katı. Sütün yanı sıra peynir, süt, tereyağı tüketimleri de çok fazla. Türkiye'nin süt üretim ve tüketiminin yetersiz olduğunu görüyoruz" diye konuştu. Süt ve süt ürünlerinin özellikli son yıllarda fiyatının yükseldiğini vurgulayan Özdemir, bu ürünlerin fiyatları konusunda bir düzenleme yapılması ve tüketiminin teşvik edilmesini önerdi. Yoğurdun akşam tüketildiğinde bağırsakları rahatlattığını ve rahat uyumayı sağladığını anlatan Özdemir, sütün şişkinlik yapabileceği için sabah tüketilmesinin daha iyi olacağını söyledi. 'ÇÖKELEK İLE LORUN İYİ AYIR EDİLMESİ GEREKİYOR' Süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan lor peynirinin de oldukça faydalı olduğunu belirten Özdemir, "Biyolojik değerindeki protein peynirde mi yoksa sütte mi daha değerli derseniz, kesinlikle lordaki protein çok değerlidir. Lor, peynirin alt suyundan yapılır. Sütten elde edilen lor benzeri gıdaya çökelek diyoruz. Halkın bu ayrımı iyi yapması gerekiyor. Lor farklıdır, çökelek farklıdır" dedi. Peynir altı sudan yapılan lorun, çok besleyici olduğunun altını çizen Özdemir, şunları kaydetti: "Lorun içerisindeki proteinin biyolojik değerliliği 126 olarak tespit edildi. Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Yumurtadan daha değerli biyolojik değerliliği var. Yani protein değerleri yumurtadan bile yüksek. Yumurta alerjisi olan bir kişi, lor yiyerek bu protein ihtiyacını çok rahat karşılayabilir. Yumurtada sütten ilave bir aminoasit yok. Süt ürünleri, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu aminoasitleri yeterli ve dengeli karşılıyor. Yani süt ürünlerinin yumurtadan herhangi bir eksikliği olmaz." Prof. Dr. Özdemir, "Sütteki toplam protein değerliliği 88. Normal peynirdeki protein değerliliği ise 75'dir. Tahılların biyolojik değerliliği de 67'li rakamlarda. Et proteinlerinin biyolojik değerliği ise 85'li rakamlarda. Vücudumuza faydalılığı açısından lorun proteini 126 ve daha değerli" dedi. | |
|
Etiketler |
daha, lor, lorun, protein, proteini, yumurta, yumurtadan, yüksek |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Hafıza kaybında kilit Arc proteini mi? | Zen | Bilim Dünyasından Son Haberler | 0 | 10 Haziran 2013 21:34 |
Bundan daha yüksek ses yok! | Lost | Bilim Dünyasından Son Haberler | 0 | 14 Mayıs 2012 15:55 |
Pr1 den pr1 ve daha yüksek sitelere Link | CooLerR | Link değişimi | 19 | 22 Aralık 2011 16:34 |
Yüksek Daha Yüksek | Ruj | Ah Kadınlar | 0 | 30 Ağustos 2011 03:14 |