IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Kasım 2014, 18:30   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bu 3 besini buzdolabından uzak tutun




Yaz mevsimi gelince artan sıcaklarla birlikte yaşadığımız alanların ısısı da artıyor. Besinleri yazın saklamak, uygun koşullarda korumak, buzdolabında saklarken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, yazın buzdolabının iç sıcaklığının sıfır derece ile eksi 4 derece arasında olması gerektiğini belirterek, “Derin dondurucunun ise -18 derece ile -23 derece arasında olmasında fayda var. Çünkü besinlerde bakterilerin üremesi 10 derecenin altında yavaşlıyor, 4 derecede ise duruyor. Patates, sarımsak ve soğanın buzdolabında saklanmaması gerekiyor. Kök sebzeler oda sıcaklığında 10 dereceden daha soğuk olmamak koşuluyla saklanmalıdır ve sadece kullanılacakları zaman yıkanmalıdır yoksa hızlı çürüyebilirler. Oda sıcaklığında saklarken de, hava geçiren delikli kaplarda, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde tutulmasında fayda var” diyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış, gıdaları saklarken uyulacak kurallarda hakkında şu bilgileri veriyor:

SEBZE VE MEYVE POŞETİNE DELİKLER AÇIN
Sebze ve meyveleri poşetlerin içinde buzdolabına koyarken birkaç delik açılması ve böylece nemlenmelerinin engellenmiş olması gerekirken, buzdolabında bazı meyve ve sebzelerin birbirlerine değememeleri için raflarının ayrı olması gerekiyor. Çünkü bazı meyveler yanındaki sebzelerin daha çabuk bozulmasına neden oluyor. Çabuk bozulmaya yatkın olan meyve, sebze, yumurta, peynir, et gibi ürünler tüketileceği kadar alınıp hızlıca tüketilmelidir. Aksi takdirde saklama koşulları besinlerin bozulmaması için yeterli olmayacaktır.

YUMURTAYI YIKAMADAN KARTONUNDA TUTUN
Yumurtayı dolaba yıkamadan koymak lazım. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka var. Bu tabaka yıkandığında kayboluyor. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale geliyor ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebiliyor. Yumurta, kendi kartonu içinde buzdolabında 5 haftaya kadar saklanabilir.

ETLERE AYRI BIÇAK VE KESME TAHTASI
Eğer et, tavuk, balık pişirecekseniz bu ürünlerin her biri için kullandığınız bıçak ve özellikle kesme tahtasının diğer gıda ürünleri için kullanılmaması gerekiyor. Çiğ ve pişmiş ürünler için kullanılan kapların da ayrı olmasında fayda var. Et, balık ve tavuk ürünleri için tahta malzeme yerine düz, plastik, porselen yüzeyli kesme materyalleri kullanılmasının, kullanıldıktan sonra da mutlaka sıcak suyla temizlenmesi önem taşıyor.

Peyniri nemlenince silin, kuru kağıt havluda saklayın

Buzdolabının nefes alan küçük bir yerinde bir ya da iki buruşuk temiz, kuru ve hafif kağıt havlu üzerinde ya da ağzı kapalı bir kapta peyniri saklayabilirsiniz. Peynir küfleri yeni şekillendiğinde yağı değil peyniri tükettiği için peynir firesi şekillenir. Bu durumda peynirin yüzeyini temiz bir bez ve kağıt havlu ile hafifçe silin. Ilık suda duruladıktan sonra taze zeytinyağı veya dükkandan alınan yağlarla ovarak bir ya da iki kat kağıt havlu üzerine koyun onu da plastik veya cam bir kabın içerisine yerleştirin. Taze peynirleri kendi orijinal kaplarında, soğukta muhafaza edin ve hızlı bir şekilde tüketin. Diğer peynirlerin paketlerini açın, çünkü plastik ambalajlar peynirin bozulmasına neden oluyor. Sararma ve ekşime durumlarında peyniri tüketmeyin.

Sebzeyi de meyveyi de sirkeli suda bekletin

Meyve ve sebzelere yapışan parazitler yıkama ile temizlenemezler. Bir leğene meyve veya sebzeleri koyduktan sonra su doldurarak içerisine bir yemek kaşığı sirke veya limon suyu katılır. 5 dakika bekletilir. İyice yıkandıktan sonra meyve veya sebzelere yapışan parazitler kendini limonlu veya sirkeli su ile bırakır. Tekrar bol suyla yıkanan meyve veya sebzeler parazitlerden arınmış olur. Ispanak, marul gibi sebzeleri, köklerindeki çamur, toz ve toprakları gidecek şekilde temizlendikten sonra buzdolabında 2-4 gün saklanabilir. Diğer taze meyve ve sebzeler ise çamurluysa yıkadıktan sonra, çamurlu değilse yıkanmadan saklanmalıdır.

Hazır mayonez bir yıl evde yapılan1-2 gün dayanır

Mayonez, yumurta, limon, tuz, ayçiçek yağı içeren soğuk bir sostur. Evde yapılan mayonezin 1-2 gün içerisinde tüketilmesi gerekir, buzdolabında saklanmalıdır. Hazır mayonezlerin raf ömrü daha uzun olduğundan buzdolabında bir seneye kadar dayanabiliyor.

Dışarıda yiyecekseniz ızgara ve haşlama tercih edin

Soslu etler, besinin bayat olduğunu göstermez. Dışarıda bir öğün seçerken ızgara, haşlama veya fırında pişirilen her türlü et, tavuk, balığı tercih edebilirsiniz. Özellikle salata öğününü dışarıda tercih edilecekse daha önceden bilip, güvendiğimiz bir yerden tercih etmeniz en doğrusu olacaktır.

ETİ İKİNCİ KEZ DONDURMAYIN
Çiğ et çözüldüğü zaman pişirilmeye kadar buzdolabında 3 veya 5 güne kadar daha saklanabilir. Mikrodalgada veya soğuk suda çözdürülmüş etler +4 derecenin üzerinde tutulduğu için tekrar dondurulmamalıdır. Dondurulmuş etleri çözdürmeden doğrudan fırında veya ızgarada pişirebilirsiniz.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
3, besini, bu, buzdolabından, dolaptan, tutun, uzak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocukları bunlardan uzak tutun Violent Çocuk Sağlığı 0 05 Mayıs 2013 13:19
Çocuğu rafine gıdadan uzak tutun Zen Çocuk Sağlığı 0 04 Aralık 2012 14:20
Bebeğinizi Bunlardan Uzak Tutun Violent Aile Evlilik ve Çocuklar 0 11 Haziran 2012 09:52
Dizüstünü, dizden uzak tutun! KarakıZ Sağlık Köşesi 0 15 Ekim 2011 21:06
Gözlerinizi haramdan uzak tutun Lady İslamiyet 0 26 Mayıs 2010 08:34