IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Mayıs 2008, 11:03   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yaz aylarında nasıl beslenmeli?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Yaz aylarında tüketilen gıdalar hem yazı daha sağlıklı geçirmek hem de ideal kiloyu korumak açısından önemli.

İşte yaz aylarına girmeye başladığımız şu günlerde dikkat edeceğimiz besinler...

Yaz aylarında, meyve-sebze çeşidindeki artışlardan yararlanmak gerektiğini belirten Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, yaz aylarında günde 6-7 öğün meyve ve sebze tüketiminin önemine dikkat çekerek, şu önerilerde bulundu: "Başta kanser, kalp ve sindirim sistemi sorunları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlığın engellenmesinde, meyve ve sebzeler önemli rol oynamaktadır.

Ayrıca yine bu aylarda antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Yeşilbiber, maydanoz, çilek, erikte bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Bunun yanında; yumurta, süt ve türevleri, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kuru baklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitamini antioksidandır. Bu gıdalar yaz aylarında sıkça tüketilmelidir."

Yaz meyve ve sebzelerinin vücuda yararları nelerdir?

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzüm bol bol tüketilmelidir.
Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptanmıştır.
Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.
Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.
Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir.
Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.
Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.

Yazın ne kadar sıvı alınmalıdır?
Yaz aylarında sıcakla birlikte vücuttan ter yoluyla; sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok minerallin atıldığına dikkat çeken Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seçil Kenar, “Yazın sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2,5–3 lt. su içilmelidir. Yine yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dk. önce 1–1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10–15 dakikada bir, yarım bardak su içilmesini tavsiye ediyoruz. Ancak unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta ise aşırı su tüketiminin getireceği zararlardır. Vücudun ihtiyacından fazla su tüketmesi, böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına yol açabilir diye konuştu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Yazın beslenirken
Dikkat edilmesi gerekenler...
Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine; ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etler tercih edilmelidir.

Bağışıklık sistemi, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli Omega-3 yağ asitlerini içeren balık haftada iki kez tüketilmelidir.

Kışa göre tabaklardaki yemek porsiyonları, daha küçük olmalıdır.

Kan şekerinin hızla yükselip, hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi minerallerden zengin olan dondurma veya sütlü tatlıları tüketilmelidir.

Karbonhidrat (şeker) kaynağı olarak yağlı, kızartılmış, ağır olan hamur işleri yerine kan şekerini daha iyi düzenleyen kepek ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi gıdalar tercih edilmelidir.

Yağ oranı yüksek gıdalar yerine bağırsakların çalışmasını kolaylaştıran, doygunluk veren salata, tam buğday ekmeği, sebze yemekleri, meyve gibi posalı gıdalar tüketilmelidir.

Serinlemek için çok tüketilen gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su içilmelidir. Fazla tüketilen kafein kalp çarpıntısı, uykusuzluk, huzursuzluk gibi sağlık problemlerine neden olur.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
aylarında, beslenmeli, nasil beslenmeli, nasıl, yaz, yaz aylarinda


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Masabaşı çalışanları nasıl beslenmeli? AftieL Kişisel Gelişim 0 01 Haziran 2014 20:25
Menopozda nasıl beslenmeli? Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:44
İguana Nasıl Beslenmeli Liaaa Hayvanlar Alemi 0 09 Nisan 2012 01:18
Sonbaharda nasıl beslenmeli Lucifer Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 24 Kasım 2011 13:20
Hangi burç nasıl beslenmeli? Lucifer Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 21 Kasım 2011 17:49