21 Kasım 2013, 21:10 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Kuru erik hafızayı güçlendiriyor “Erik, potasyum ve magnezyum minerali açısından oldukça zengin bir meyvedir. Hem tazesi hem de kurusu hızlı yaşlanma ve birçok hastalığa karşı koruma sağlar” diyen Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, eriğin faydalarını bir bir sıraladı. Potasyum, normal kan basıncını, kalp işlevlerini koruyan, yağ dışı dokuların gelişmesine ve onarılmasına yardımcı olur. Taze erik, kuru eriğe dönüşürken içindeki besin maddeleri konsantre hale gelir. Bu nedenle kuru eriğin antioksidan etkisinin, taneli meyvelere oranla iki kat daha güçlü olduğu düşünülüyor. Kuru erik içeriğindeki yüksek oranda bulunan hidroksifenilisatin adlı madde ve lif içeriğinden dolayı sindirim sistemine yardımcı, barsakları yumuşatıcı ve hatta yapılan araştırmalar sonucu barsak kanserinin oluşması riskini azaltıcı etki gösterdiği biliniyor. Bütün bu yararlı etkilerinin yanında yüksek oranda B vitamini içerir. Hafızanın güçlenmesi, bilişsel performansta artış, beynin strese karşı korunmasını, dolayısıyla fiziksel ve zihinsel sağlığı etkiler. Kuru erik içeriğindeki lif, kalp sağlığı açısından önem taşıyan kolesterol düzeyinin dengelenmesi açısından da etkilidir. Bütün kuru meyveler gibi kuru eriğin de enerjisi yüksektir. Aynı zamanda menopoz döneminde kadınlara iyi gelen boron mineralini de içerir. Saklama ve Servis Şekli Üstü hafifçe beyazlaşmış gibi görünen taze erikleri almaktan kaçınmayın. Meyvedeki bu beyazlık, meyvenin fazla işlemden geçmediğinin göstergesidir. Meyve kasesinde biraz olgunlaşmalarını bekledikten sonra erikleri buzdolabında saklayabilirsiniz. Türkiye'nin hemen her yöresinde yetiştirilen eriği, taze meyve olarak tüketebileceğiniz gibi komposto, hoşaf, şurup, pekmez, reçel, marmelat yapımında da kullanabilirsiniz. Erik, İncir, Kayısı Tatlısı Tarifi (6 kişilik) Malzemeler: 150 gr kuru erik 150 gr kuru incir 150 gr kuru kayısı 500 ml elma suyu 25 gr iri dövülmüş ceviz 1 kase yoğurt Yapılışı: Erik, incir ve kayısıyı 1 gece önceden elma suyuna yatırıp bekletin. Ertesi gün tencereye alıp 10- 15 dakika pişirin. Daha sonra servis kaselerine alıp, üzerine iri dövülmüş ceviz parçaları ekleyin. İsteğe bağlı olarak yoğurtla servis edebilirsiniz. | |
|
Etiketler |
erik, güçlendiriyor, hafızayı, kuru |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Derin Uyku Hafızayı Güçlendiriyor | Zen | Kişisel Gelişim | 0 | 24 Şubat 2013 20:04 |
‘Kırmızılar’ hafızayı güçlendiriyor | Zen | Sağlık Köşesi | 0 | 28 Kasım 2012 13:02 |
Kuru Göz - Kuru Göz Nasıl Tedavi Edilir | Liaaa | Sağlık Köşesi | 0 | 06 Haziran 2012 17:58 |
İki dil bilmek beyni güçlendiriyor! | DaDaS | Bilim Dünyasından Son Haberler | 0 | 02 Mayıs 2012 01:10 |
Kuru İğne Tedavisi - Kuru İğneleme | Liaaa | Sağlık Köşesi | 0 | 15 Mart 2012 00:08 |