IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Ağustos 2013, 03:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Omega yağ asitlerinin fonksiyonları




Poliansatüre yağ asitleri olan omega-6 ve omega-3 yağ asitlerinin hücre yapısının oluşumunda çok önemli görevleri vardır. Örneğin beyinin %60’ı yağdır ve bu yağların üçte biri omega-3 yağ asitlerinden oluşmuştur.

Omega yağ asitlerinin yapıtaşı olmalarının ötesinde çok sayıda başka fonksiyonları mevcuttur.
Omega-6 yağ asitleri metabolitleri enflamatuvar (iltihap yapıcı), hiperaljezik (ağrı yapıcı), trombotik (pıhtı yapıcı) ve mitojenik (hücre üremesini artıran) özelliklere sahiptir (Tablo 2).
Aslında vücudun bu özelliklere ihtiyacı vardır. Aksi halde düşmanlara karşı mücadele edemeyiz (iltihap), kanamalarımız artar, ağrı hissetmeyiz ve hücrelerimiz çoğalmaz.

Fakat bunların aşırı etkileri de dizginlenmelidir. Aksi halde denetlenemeyen iltihap vücudumuzu tahrip eder, kanımız pıhtılaşır, aşırı ağrı hissi olur ve kanserleşmeye eğilimimiz artar.

İşte omega-3 yağ asitleri antienflamatuvar, analjezik, antitrombotik ve antimitojenik özellikleri ile omega-6 metabolitlerinin aşırı etkilerini dizginlerler



Omega yağ asitlerinin diyetimizdeki yeri :

Diğer yağlardan farklı olarak omega yağ asitleri vücudumuzda sentezlenmezler. Bu nedenle mutlaka yiyeceklerimizle alınmalı ve diyetteki kalorinin en az %5’ini oluşturmalıdırlar. Taş devrinde yaşayan insanların diyetlerinde w-6: w-3 oranı yaklaşık 1:1 imiş. Fakat son 50-100 yılda serum kolesterol düzeylerini düşürmek (!) amacı ile mısır, soya, pamuk, ayçiçeği gibi yağların aşırı kullanılması, buna karşılık özgür beslenen hayvanlardan kaynaklanan proteinler (et, balık, süt, yumurta) ve lahana, marul ve semizotu gibi yeşil sebzelerin daha az tüketilmesi ile bu oran 20-50:1’e kadar çıkmıştır.



Omega-3 yağ asitleri-Hastalıklar

Omega-3 yağ asitleri antienflamatuvar, antitrombotik, antiaritmik, antimitojenik, hipolipemik (kan yağlarını azaltıcı) ve vazodilatatör (damar genişletici) etkilere sahiptir(Tablo-2). Bu özellikleri ile koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, tip 2 diyabet, ülseratif kolit, romatoid artrit, depresyon, çeşitli kanserler ve kronik obstrüktif akciğer hastalılarının önlenmesinde ve tedavisinde potansiyel etkiye sahiptirler.

OMEGA-3 yağ asitlerinin yararlı olduğu hastalıklar

• Akne
• Akıl hastalıkları
• AIDS
• Alerjiler
• Alzheimer
• Anjina pektoris
• Artrit
• Damar sertliği
• Davranış bozuklukları
• Demans
• Diyabet
• Egzama
• Enfeksiyon
• Enflamatuvar hastalıklar
• Felçler
• Görme bozuklukları
• Hipertansiyon
• Hiperaktivite
• İmmün yetersizlikler
• Kalp hastalığı
• Kanser
• Kistik fibroz
• Kronik Yorgunluk sendromu
• Lösemi
• Lupus
• Malnütrisyon
• Menopoz Meme kanseri
• Memenin kistik hastalığı
• Metastaz
• Multipl Skleroz
• Otoimmün hastalıklar
• Otizm
• Öğrenme bozuklukları
• Reye Sendromu
• Şişmanlık
• Sedef Hastalığı
• Şizofreni


Omega-3’ün kalp-damar sistemi üzerine olan başlıca etkileri :

• Antiaritmiktir; kalp ritim bozukluklarını düzeltir.
• Antitrombotiktir; pıhtılaşmayı azaltır
• Antiaterosklerotiktir; damar sertliğini azaltır.
• Anti-enflamatuvardır; iltihabı azaltır.
• Endotel fonksiyonunu düzeltir
• Kan basıncını düşürür
• Trigliserid düzeylerini düşürür.


Gebelikte omega-3/omega-6 dengesinin önemi :

Gebelik sırasında anneden bebeğe aktif olarak omega-3 transferi olmaktadır. Bu durum annenin w-3 depoları ciddi olarak tüketmekte ve yeterli takviye almazsa doğum sonu depresyonuna sebep olmaktadır.

23 ülkede 14,532 kişi üzerinde yapılan çok merkezli bir çalışmaya göre balık yağı alan ya da balık tüketen kadınlarda doğum sonu depresyon belirgin olarak daha düşük bulunmuştur.

Annenin omega-3 depoları fetüsün (dölüt) sağlıklı büyümesini de etkilemektedir. Danimarka’da 8927 gebe üzerinde yapılan bir araştırmada, hiç balık yemeyenlerde prematüre ve/veya düşük doğum tartılı çocuk doğurma oranı %7.1 iken, haftada en az bir kez yiyenlerde bu oran %1.9 olarak saptanmıştır.

Beyin gelişiminin büyük bir bölümü hamilelikte ve hayatın ilk iki yılında olmaktadır. Bu nedenle omega-3 takviyesinin gebelikten önce başlayarak bütün gebelik süresinde ve emziklilik döneminde yapılması şarttır. Gebelik ve emziklilik dönemlerinde annelerinden w-3 yağ asidi (balık yağı) takviyesi alan çocukların IQ’su (106.4) almayanlara oranla (102.3) yaklaşık 4 puan daha yüksek bulunmuştur.

Bebek mamalarının birçoğunda yeterli omega-3 olmadığı gibi zararlı trans yağ asitleri de mevcuttur. Bu nedenle mama ile beslenen bebeklerin beynindeki dokozahekzoenoik asit miktarı anne sütü ile beslenenlerden daha düşüktür. Bu durum bebeklerin zekasını da yakından ilgilendirmektedir.


Kanserlerde omega-3/omega-6 dengesinin önemi :

Diyette omega-6/omega-3 oranının yüksek olmasının kanser oluşumu ve ilerlemesi üzerine olumsuz etkileri vardır; Diyetteki yağlar kanser gelişimini ve ilerlemesini etkiler. Bu bağlamda w-6’lar uyarıcı, omega-3’ler ise baskılayıcıdır (Tablo-6). Bu nedenle yeterli omega-3 tüketen topluluklarda kanser oranı çok daha düşüktür.


Prof. Dr. Ahmet Aydın
İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı

Güvenilir Bir Üretici Bulun

Bir üreticinin güvenilir olup olmadığına karar vermek hiç de kolay değildir. Piyasaya düşük kaliteli bitkisel ürünler süren birçok şirket bulunmakta olup, araştırmalar birçok önde gelen bitkisel ürün satıcısı firmaların bile, ne yazık ki, bunların arasında olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, herhangi gıda takviyesi alırken, satın almakta olduğunuz ürünün saflığını ve kalitesini garanti altına almak için,

Bu gibi ürünlerin;

sağlık ve Tarım Bakanlığı onaylarına,
FDA (Food and Drug Administration) üretim onay sertifikasına
GMP (Good Manufacturing Practise) üretim onay sertifikasına,
PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmediğine dair onay sertifikasına,

Ayrıca inorganik ve kimyasal maddeler içermediğine yani doğal olduğuna dair;

İslami (IFANCA Halal Product Certificate ve Islamic Society Certificate ) helal sertifikalarına,
Kosher (Musevi Helal) sertifikasına sahip olması gerekmektedir.

__________________
be positive..


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
yad


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Green Fonksiyonları Liaaa Ödev ve Tezler 0 21 Mayıs 2012 19:34
Balık Yağ Asitlerinin İnsan Sağlığı İçin Önemi Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 10 Ocak 2012 23:11
Hukukun Toplumdaki Fonksiyonları YapraK Ödev ve Tezler 0 08 Mayıs 2009 04:10
Aile Fonksiyonları Kralice Aile Evlilik ve Çocuklar 0 03 Temmuz 2008 10:58
Ekran görüntüsü ve diğer fonksiyonları yasaklamak mrdamned PHP 4 10 Aralık 2007 17:16