30 Ekim 2012, 14:39 | #1 | |
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Hangisi Daha Sağlıklı? Çiğ mi, Yoksa Pişmiş mi? Haşlanmış kabakta karaton maddesi etkili bir antioksidandır. Patatesin çok iyi pişirilmesi gerekir. Domates piştikçe yararı artar. Hangi besinlerin çiğ ya da pişmiş olarak tüketilmesi gerektiğini biliyormusunuz? Çiğ meyve sebzelerin sağlığımız üzerindeki önemi, ilk kez 80’li yıllarda tıp gündemine oturdu. Yapılan son araştırmalarda ortaya çıkan bir gerçek şu ki, meyve ve sebzelerdeki bazı besinsel değerlerin etkisi, ısınma sonucunda artıyor. Örneğin domates, güçlü bir antioksidan olan ve kanser hücrelerini öldüren “licopen” adlı bir madde içeriyor. Yüksek ısıya dayanıklı olan bu maddenin, ısı derecesi arttıkça gücü ve etkisi 3-4 kat artıyor. Uzmanların araştırmaslarına göre, yüksek ısıda uzun süre pişirilen domates salçası ve ketçap kanseri önlüyor. Çiğ mi, pişmiş mi yiyelim? Yapraklı sebzeleri çiğ ya da az su ile kısa sürede pişirerek yiyin. Köklü sebzeler ise iyi pişirilmeli aksi taktirde hazımsızlık yapabilir. Brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirilirse tadı bozulur. Orta boy bir kabak, çiğ ya da az pişmiş yenirtse yetişkin bir insanın günlük folik asit ihtiyacının %50’sini karşılar. Haşlanmış kabakta karoten maddesi etkili bir antioksidandır. Maydonoz ve biber zengin birer C vitamini kaynağı olduğu için çiğ yiyin. Patlıcan ve patates sinir sisteminin düzenli çalışmasını engelleyen bazı toksit maddeler içerir; ancak iyi pişirildikleri zaman bu maddeler etkisiz hale gelir. Özellikle patatesin çok iyi pişirilmesi gerekiyor. Fileto gibi kemiksiz etleri yüksek ateşte ve kısa sürede pişirin. Tavuk but orta ateşte veya fırında, tavuk göğüs eti uzun süre ve iyi pişirilmeli. Balığı haşlama, ızgara ya da buğlama olarak hazırlamanızda fayda var. Makarnayı çok pişirirseniz vitamin kaybına uğrar ve hazmetmesi güçleşir . Pilav ise uzun süre piştiği zaman nişasta ve vitamin değeri azalır. Yumurtayı en yararlı pişirme şekli ”rafadan”dır. Uzun süre pişirirseniz yumurta akında bulunan “avidina” adlı madde, sarısında bulunan besinsel değerleri yok ediyor | |
|
Etiketler |
Çiğ, daha, hangisi, mi, pişmiş, sağlıklı, yoksa |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Yürüyüşün sabah yapılması mı daha sağlıklı, yoksa akşam mı? | Beatrice | IF Soruyor | 6 | 26 Mart 2024 21:16 |
Kolay elde edilmiş bir mutluluk mu, yoksa insanı yücelten acı mı daha iyi? Evet, hangisi daha iyi? | Ayışığı | EylulFM Paylaşım | 2 | 22 Haziran 2023 18:07 |
Hayatı anlamak mı yoksa hayatı değiştirmek mi? Sizce hangisi daha önemlidir? | Never Give Up | IF Soruyor | 5 | 16 Ocak 2023 11:26 |
Çiğ Mi Pişmiş Mi Sebze ve Meyveler İçin En İyi Tercih Hangisi | YaRen | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 05 Ağustos 2019 00:16 |
Pırlanta mı yoksa elmas mı ? hangisi daha (değerli) pahalıdır? | Sevda | Takı ve Mücevherler | 0 | 03 Ağustos 2013 12:34 |