30 Ekim 2012, 14:31 | #1 | |
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Alkali Beslenmek için Hangi Sebze ve Meyvelere Öncelik Vermelisiniz Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı alkali beslenmeyle ilgili ilk iki yazısında vücuttaki asit – baz dengesinin nasıl sağlandığını, alkali beslenmenin faydalarını ve vücudun asit yükünü arttıran besinleri işlemişti. Serinin bu son yazısında alkali beslenmede sebze ve meyvelerin yerini işleyecek. Yazısında şu soruların cevaplarını bulacaksınız: Alkali beslenmede sebze ve meyvelerin yeri nedir ve yetiştirilme koşulları ne olmalıdır? Alkali beslenme için en değerli sebzeler ve özellikleri nelerdir? Sebzeler hangi pişirme yöntemleriyle hazırlanmalıdır, nasıl yenmelidir? Alkali beslenme için en değerli meyveler ve özellikleri nelerdir? Meyve yerken nelere dikkat etmelisiniz? Meyvelerin birçoğu asidik özellik gösteriyor, alkali beslenmede nasıl bir yeri oluyor? Alkali beslenmede bitki çayları diyetin bir parçası olmalı mıdır? Alkali Beslenmede Sebzeler Alkali beslenmenin iki temel taşı; sebze ve meyvedir. Bunlar organik olmalı, pestisit ve tarım ilacı içermemeli, genetiği değiştirilmiş veya radyasyona maruz kalmış olmamalıdır. Alkali beslenmede, sebzelerle ilgili yapılacak en iyi seçim, bedeni aktif olarak temizleyenleri ve iyileştirenleri, kanı ve dokuları alkalik yapanları, minimum sindirim maliyetiyle maksimum besin sağlayanları seçmek olacaktır. Maydanoz, nane, roka, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, balkabağı, havuç, kabak, pancar, lahana, kuşkonmaz, brokoli ve kereviz bu gruba girer. Bu sebzeler, en güçlü iyileştirici diyet elemanı olan organik karoten ve klorofil gibi renk pigmentleri açısından zengindirler ve aynı zamanda karaciğerin, akciğerin, böbreklerin ve bağırsakların atılım fonksiyonlarını destekleyen enzimler, mineraller ve çeşitli elementleri de içerirler. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Havuç, alkali beslenme için en değerli sebzelerden biridir. Karaciğeri bayat safradan ve vücudu pek çok toksik-asidik kalıntıdan temizler. Ayrıca alkalik mineraller olan kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra güçlü antioksidan aktivitesi açısından da doğal karoten içerir. Kereviz, güçlü temizleme ve alkalik yapma özelliği olan bir sebzedir. Aynı zamanda vücudu alkalik yapmaya yardımcı olan magnezyum mineralini de içerir. Kereviz suyu uykusuzluk ve sinirsel gerginlik için de etkili bir ilaçtır. Kerevizin yatıştırıcı özellikleri, alkali beslenme sürecinde bedeni ve zihni gevşek ve rahat tutmaya yarar. Kuşkonmaz, en güçlü doğal alkalik yapıcı sebzedir ve asidik kalıntıların kanınızdan ve böbreklerinizden hızla uzaklaştırır. Maydanoz da kuşkonmaz gibi böbrekler için güçlü bir alkalik yapıcıdır. Güçlü böbrek ve mesane temizleme özelliklerine ek olarak, maydanoz suyu idrar yollarındaki enfeksiyonları azaltır ve karaciğeri arındırır. Kanı asitlerden temizleyen kalsiyum ve magnezyum için zengin bir kaynaktır. Sarımsak, zencefil ve soğan da güçlü temizleyici özelliklere sahiptir. Zencefil kökü, güçlü bir alkalik yapıcıdır ve sindirime yardım eder. Sarımsağın, kuvvetli antibakteriyel ve doku temizleme özelliklerinin olmasının yanı sıra, vücudun en güçlü antioksidan enzimini üretmek için ihtiyaç duyduğu bir element olan selenyumu içerir. Soğan da yine kanı temizleyen ve dokuları arındıran birçok yararlı element içerir. Balkabağının, bağırsaklardan ve böbreklerden boşaltımı kolaylaştıran gevşetici ve diüretik özellikleri vardır. Sebzelerin Pişirme Yöntemi Tüm bu sebzeler; buharda, buğulanarak veya karıştırıp kavrularak pişirilip tüketilebileceği gibi, iyi yıkanmak koşuluyla çiğ olarak da tüketilebilir. Ayrıca sebzelerin çiğ sebze suları da kullanılabilir. Alkali Beslenmede Meyveler Meyveler de alkali beslenmeye temel destek sağlarlar. Taze meyveler o kadar basit besin formlarıdır ki, midede neredeyse hiç sindirilmezler. Hızlı bir şekilde onikiparmak bağırsağına iletilirler ve orada yarım saat içinde kana karışmak üzere besin öğeleri sindirilir. Ama eğer meyveler mideye ulaştığında orada sindirilen başka besinler varsa, onların bu süreci bitirmesini beklemek zorunda kalır. Bu gecikme sırasında, midede zaten var olan bakteriler meyvelerden beslenmeye başlarlar ve o an midede olan her şeyin sindirilmek yerine fermente olmasına sebep olurlar. O yüzden meyveler aç karnına tüketilmeli ve yaklaşık yarım saat kadar sindirilmeleri beklendikten sonra başka yiyecekler tüketilmelidir. Meyvelerden en iyi seçim portakal, greyfurt, limon gibi turunçgiller, elma, armut, karpuz, siyah üzüm ve vişne gibi ılıman iklimlerde yetişen yarı tatlı meyvelerdir. Turunçgiller, mide ve sindirim yolu için çok arındırıcıdır ve asit kalıntılarının yok edilmesine ve vücudun alkali dengesinin sağlanmasına yardım eder. Taze greyfurt, eklemlerdeki kristalize kalsiyumu çözerek artriti hafifleten salisilik asit bakımından çok zengindir. Normalde bakıldığında, bunların pH değerleri asidiktir fakat bir yiyeceğin mide dışındaki pH değeri, onun midede asidik veya alkalik etkisinin göstergesi değildir. Önemli olan o besinin midedeki sindirim sıvıları ve diğer yiyecekler ile karşılaştığında nasıl davrandığı ve sindirildikten sonra kanın pH’ını nasıl değiştirdiğidir. Turunçgiller eğer aç karnına tüketilir ve hiçbir şeyle karışmadan onikiparmak bağırsağına geçmesine izin verilirse son derece alkalik ve arındırıcı olurlar. Limon, en güçlü alkali yapıcı besinlerden biridir. Sabahları aç karnına bir bardak oda sıcaklığındaki suya bir miktar limon ekleyerek içmek de, vücudun asit kalıntılarından arınmasına ve alkali dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Elma, sindirime yardımcı olur ve bağırsak yolunu temizler; bütün olarak veya suyu sıkılarak alınabilir. Elma çekirdekleri, bazen bağırsaklarda oluşan ateş ve doku enfeksiyonlarını, biriken ağır toksinlerin yarattığı tıkanıklıkları açarak ve atılım için kana bırakılmalarını sağlayarak hafifleten güçlü arındırıcılar olarak görev yapan pektinler bakımından çok zengindir. Elma sirkesi de alkali beslenmede tüketilebilecek bir başka önemli üründür. Elma sirkesi, alkalik yapıcı malik asit içerir. Mideyi temizlemek ve sindirim sisteminin pH dengesini sağlamak üzere günde bir veya iki defa yemeklerden önce iki yemek kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı bal, bir bardak sıcak suda karıştırılarak içilebilir. Bu, özellikle gastrit problemi olanlar için çok faydalıdır. Armut, alkalik yapıcı elementlerle yüklüdür ve böbreklerde hafif bir diüretik etki yaparak, kristalize asit atıklarını böbrek taşı oluşturmadan eritir. Siyah üzüm, karaciğeri ve böbrekleri arındırdığı ve kanı temizlediği için gastrit ve kabızlık tedavisinde çok etkilidir. Üzümün içindeki temel şeker formu glikozdur. Yani kana, hücrelerin ihtiyacı olan yakıt formunu doğrudan aktarır. Üzümün kabuğu ve çekirdekleri de besinler ve arındırıcı maddeler açısından zengindir, fakat özümsenebilmeleri için çok iyi çiğnemeleri gerekir veya bütün olarak blenderdan geçirilebilir. Karpuz, özellikle böbrekler ve mesane üzerinde etkili bir iç organ temizleyicisidir. Böbrek temizleme özelliği olan iç beyaz kabuklarıyla birlikte blenderdan geçirilerek de tüketilebilir. Böbreklerde taş oluşmasını engellemesinin yanı sıra karpuz en güçlü alkalik yapıcı meyvelerden biridir. Papaya, sindirime yardımcı olan ve aşırı protein tüketiminden kaynaklanan asidik atıkların bağırsaklarda yarattığı tıkanıklıkları açan ‘proteaz’ enzimi bakımından çok zengindir. Papaya aynı zamanda midede ve onikiparmak bağırsağında sindirim sıvılarının salgısını da uyarır ve midede başka hiçbir şey olmadığı zaman bu sıvılar bağırsaklara geçerek, buradaki atıkları parçalarlar. Ayrıca, bitki çayları da alkali beslenmenin bir parçası olmalıdır. Özellikle adaçayının, çok güçlü bir arındırıcı ve alkalik yapıcı etkisi vardır. Sağlıklı, alkali beslenmeye ilişkin tüm sorularınızı UyumluYasam forumunda sorabilirsiniz. Yazımızı nasıl buldunuz? Lütfen yorumunuzu aşağı yazın. Profesyonel destek almak isteyen kişiler Banu Toprakla aşağıdaki detaylarından iletişim kurabilir. | |
|
Etiketler |
öncelik |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Sağlıklı beslenmek için atılması gereken adımlar nelerdir? | YaRen | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 1 | 16 Haziran 2019 14:59 |
Sağlıklı Beslenmek için paraya ihtiyaç yok | Ezgi | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 05 Temmuz 2012 08:35 |
Dengeli ve Düzenli Beslenmek için Neler Yapmalıyız | Liaaa | Sağlık Köşesi | 0 | 06 Nisan 2012 10:39 |
Kabızlıkta sağlıklı beslenmek için öneriler | Sır | Sağlık Köşesi | 0 | 27 Ocak 2011 12:45 |