Tadıyla damak, çeşitleriyle göz zevkine hitap eden dondurma, yaz aylarının vazgeçilmezi.
Türkiye'deki dondurmalarda şeker oranı bazı iddiaların aksine Avrupa ülkelerine göre farklılık göstermiyor . Amerika'dakilere göre ise daha düşük . Ancak, çeşidi artıkça , şeker ve karbonhidrat oranları sorun olabiliyor .
Diyetisyen Derya Şahin Gülser, "Şu an kurabiyeleyi fıstıklı dondurmalar , çok fazla çeşit var. Bu çeşitlilik şeker oranının da artmasına neden oluyor, çünkü daha tatlı oluyor, fıstıklı çikolatalarda özellikle yağ oranının daha arttığını görüyoruz. Daha çok, sade ve meyve dondurmaları tercih edilmesi gerekiyor. " dedi.
Yoğun kalori içeren dondurmalar, çağın hastalığı obezite ve bunun getirdiği kalp, damar ve şeker hastalıklarına zemin hazırlayabilir .
Karbonhidrat %30'un Altında Olmalı
Gülser, "Normalde şerbetli tatlılara göre dondurma, sütlü tatlılar tercih ediliyor fakat obezite, çağın hastalığı. Çocuklar her gün en az bir tane dondurmayı tüketmek istiyorlar. O yüzden şeker oranını biraz azaltmak obezite oranını da azaltmak anlamına gelecektir. Bizim için yüzde 30 ve altındaysa karbonhidrat oranı, daha ideal anlamına geliyor. "
Sağlık sorunu yaşanmaması için dondurmayı üreten ve satanlar kadar tüketenlere de büyük görev düşüyor .
Dondurmayı Şekli Ele Veriyor
Gülser, "Eğer şekil bozukluğu ve buz kristalleri varsa bu bozulduğu anlamına geliyor. O yüzden ambalajı açılmamış, kristalleşmemiş dondurmaları tercih edeceğiz. " dedi.