08 Nisan 2012, 00:12 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Mevsim Geçişlerinde Beslenme Mevsim değişimleri bağışıklık sistemini etkilediğinden özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebe ve emziren kadınların beslenmeye daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, mevsim değişikliklerinin sağlığı olumsuz etkilediğini, bu nedenle beslenmenin önem taşıdığını söyledi. Mevsim değişikliği nedeniyle artan enfeksiyon hastalıklarına yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketilmesi gerektiğini belirten Özenoğlu, ''Mevsim değişikliklerinin sıkça yaşandığı dönemlerde özellikle A, C, E vitaminleri ile çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, havuç, marul, maydanoz, tere, roka, sarımsak, soğan ile meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elma tüketimine özen gösterilmeli'' diye konuştu. Mevsim değişimlerinin bağışıklık sistemini etkilediğini vurgulayan Özenoğlu, şöyle devam etti: ''Özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebe ve emziren kadınların daha bilinçli beslenmeleri gerekir. Daha çok çocuklar ve kadınlarda üşüme, halsizlik, baş dönmesi, isteksizlik şeklinde kendini gösteren demir eksikliği soğuklarda kişiyi güçsüz kılabilir. Günlük beslenmede kırmızı et, yumurta, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez, kuruyemişlerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini kolaylaştıracak C vitamini yönünden zengin taze salata veya turunçgil meyveleri tüketilmeli. Çay, kahve, kola gibi içecekler demir oranını azaltacağından yemekle birlikte tüketilmemesine dikkat edilmeli.'' ŞEKER YERİNE TAZE MEYVE Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyve tercih edilmesinin, hem daha az kalori alınmasına hem de sağlığı koruyucu vitaminlerin alınmasına olanak sağlayacağını anlatan Özenoğlu, ''Bu dönemlerde depresyon sıklığında artış olmaması için omega 3 yağ asitleri, B1, B6 ve B12 vitaminleri ile magnezyum yönünden zengin besinlere öğünlerde yer verilmeli'' dedi. Doç. Dr. Özenoğlu, beslenmede omega 3 yağ asidi gereksinmesini karşılamak için haftada en az iki kez somon, ton, uskumru, sardalye gibi balıkların tüketilmesi gerektiğini ya da yerine günlük ceviz, fındık veya badem gibi kuruyemişlere yer verilmesi gerektiğini vurguladı. Mevsim değişikliklerinde bitki çaylarına da ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Özenoğlu, özellikle kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane, limon gibi içeceklerin tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi. Kaynak: ntvmsnbc ve Ajanslar | |
|
Etiketler |
beslenme, geçişlerinde, mevsim |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Radyo - RitimFM: de Yayında şuan Dj MevsiM MevsiM iLe Dört MevsiM bulunmakta-bekleniliyorsunuz | İpek- | Yayındaki DJ'ler | 2 | 10 Şubat 2021 00:07 |
Mevsim geçişlerinde cilt bakımı nasıl olmalı? | Feronia | Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri | 0 | 17 Ekim 2018 04:42 |
Mevsim Geçişlerinde Nasıl Beslenmeli | Lcia | Diyet ve Sağlıklı Beslenme | 0 | 27 Kasım 2014 17:57 |
İtalyanca Ay Gün Yıl Mevsim, Italyanca'da Ay Gun ve Mevsim Isimleri | Violent | İtalyanca | 0 | 12 Nisan 2014 22:29 |
Mevsim geçişlerinde saç bakımı nasıl yapılır? | Zen | Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri | 0 | 19 Mart 2012 21:30 |