Uzman Diyetisyen Dilara Koçak kilo vermenin basit denklemini açıklayarak zayıflama tüyoları veriyor.
Kış döneminde alınan kilolar genelde yaza doğru acilen verilmeye çalışılır, bu kiloların bir kısmı verilir bir kısmı ise kalır. Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, bu kısır döngünün zamanla büyük kilo artışına neden olduğuna dikkat çekiyor, kışın da beslenmemize ve düzenli egzersiz yapmaya dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarıyor. İşte, Dilara Koçak'tan bahara fit girme tavsiyeleri...
"Kilo vermenin denklemi aslında basit: Aldığımız kaloriyi yakamıyorsak bu yağ olarak birikir. Tam tersi, aldığımız kaloriden daha fazla yakıyorsak o zaman enerji ihtiyacı için depo yağlar kullanılır ve birey kilo verir. Kış aylarında çoğumuz için hareket azalır, evde daha uzun zaman geçiririz. Böylece daha fazla yağ ve karbonhidratlı bir beslenme düzeni ortaya çıkar. Bu durumda yakamadığımız kaloriler bazı bireyde kalçada (armut tipi) bazı bireylerde ise göbekte (elma tipi) birikir.
Kış sebzelerini menünüzden eksik etmeyin
Kış aylarında alınan kilolar yıllar içinde birikerek ciddi bir sorun haline gelir. Vücudumuzun yaşamak için kullandığı enerji (kalori) miktarı olan metabolizma hızı, mevsimlere göre değişkenlik gösterir.
İnsan doğası gereği kış aylarıyla birlikte metabolizma çalışma hızı da yavaşlar. Bu da vücudumuzun daha az kalori harcamaya başlaması anlamına gelir. Dolayısıyla kilo almamak ya da kilo kaybetmek istiyorsak daha düşük kalorili yiyeceklere yönelmemiz veya aldığımız kaloriyi yakmak için hareket etmemiz gerekir.
Yavaşlayan metabolizma hızınızı egzersizle artırın
Birçoğumuz havalar soğuk diye eve kapanıyor ve kısa mesafelere bile ulaşımımızı araçlarla sağlıyoruz. Bunu ev ya da spor salonlarında yapacağımız egzersizlerle telafi etmemiz gerekiyor.
Kış mevsiminde olduğu gibi metabolizmanızın yavaşladığı durumlarda egzersiz yapmanız çok önemlidir. Kas dokusundaki artış ve yağ dokusundaki azalışla birlikte metabolizma hızı artar ve yediklerimizi daha hızlı yakmaya başlarız. Üstelik düzenli egzersize bağlı olarak vücut enerjisi artar, yorgunluk hissi minimuma düşer.”