IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Kasım 2011, 00:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kış Diyeti




Kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte yaşam tarzımızda da değişiklikler olmaktadır; daha az hareket edip daha fazla yemeğe başlayabiliriz. Yaza doğru hızla kilo vermeye çalışıp kışın verilen kiloların alınması elbette istenilmeyen bir durum. Bununla birlikte yanlış beslenme alışkanlıklarıyla soğuk algınlığı, nezle, grip de sıklıkla görülebilmekte.

Kışın metabolizma hızının azalması ve artan enerji ihtiyacıyla beslenme düzenimiz daha yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklere yönlenebilir. Ama karbonhidrat ağırlıklı beslenme sindirim sisteminin daha yavaş çalışmasına ve hormon düzensizliğine neden olup kilo artışını etkilemektedir. Kış mevsiminde bağışıklık sistemimiz yani vücudu dış etkenlere karşı koruyan yapı da zayıflamaktadır. Bu nedenle hem bağışıklık sistemimizin korunması hem de kilo artışını önlemek için kışa özel bir diyet programı uygulamalıyız.

*Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenmeliyiz. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve Çinko, Selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalıdır. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

*Kışın su kaybının azalması nedeniyle su içme alışkanlığımızda değişebilmekte ama vücudumuzun metabolik işleyişi için yaz kış suya ihtiyacı vardır. Günde 2-2,5 lt su içmeyi asla ihmal etmemeliyiz.

*Kış gecelerinde televizyon karşısında geçen zamanın da artmasıyla kişi daha fazla yeme isteği duyar. Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyveler tercih edilmelidir.

*Güneş ışığını daha az almamız nedeniyle daha mutsuz bir moda gireriz, bu nedenlede kışa doğru depresyon vakaları da artar. Sinir sistemimizin güçlenmesi için haftada en az 2 kez balık tüketilmeli, günde 10-15 adet fındık veya badem gibi kuruyemişler yenilmelidir.

*Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen, üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artmaktadır. Günlük beslenmelerinde et, kurufasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için limon suyu içeren salata tüketilmelidir.

*Yemekleri pişirirken margarin ve tereyağından kaçınılmalı, sıvı yağlarla yemek yapılmalıdır. Etli yemeklerde de yağsız et kullanılmalı. Kızartma yerine ızgara veya buğulama veya fırında pişirme tercih edilmelidir.

*Yağışlı ve soğuk havalar fiziksel aktivitemizi de engelmekte, daha az hareket, daha yağlı beslenme kilo artışını da hızlandırmaktadır. Spor salonuna gidecek zamanımız yoksa en azından evde yapılan yarım saatlik yürüyüşün dahi etkisi olacaktır.

*Bitki çayları, kışın hem içimizi ısıtacak hem de içeriğindeki yararlı maddeler bizleri hastalıklara karşı koruyacaktır. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane-limonu günde 1-2 fincan içmemizde fayda var.

*En fazla yeşil çayda bulunan kateşin adlı antioksidan maddenin kilo kaybını hızlandırdığı ve özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı, metabolizmayı hızlandırdığı araştırmalarca desteklenmekte. Günde 2-3 fincan yeşil çayı mümkünse limonlu içmeye çalışın.

*Günde tüketilen yarım çay kaşığı kadar tarçının en başta şekeri dengelediği artık bilinmekte, bunun yanı sıra tarçın tükettiğiniz yiyeceklerin yağa dönüşümünü de azaltmaktadır. Tarçını tek başına tüketmek biraz zor olabilir, günlük tüketmeniz gereken süt veya yoğurt içerisine katarak daha rahat tüketebilirsiniz.

*Kilo kontrolünü sağlamak için ana öğünler arasında ara öğünler tüketilmeli, bol lifli yiyecekler yenilmeli, yağlı-tatlı-hamurlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

*Kahvaltı illaki yapılmalı ama poğaça, kek, simit türü yiyecekler değil, ekmek, peynir, zeytin, domates, salatalık ve haftada 2-3 kez yumurta yenilmelidir. Öğle ve akşam çorba, salata, yoğurt yanına ızgara et veya etli sebze yemeği veya kurubaklagiller tüketilmelidir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

__________________
Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
diyeti, kış, kä±åÿ


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aralıklı oruç diyeti (if diyeti) türleri, faydaları ve riskleri Feronia Diyet ve Sağlıklı Beslenme 1 16 Haziran 2022 14:25
İntermittent Fasting Diyeti Nasıl Yapılır? IF Diyeti Hestia Diyet Listeleri 0 28 Kasım 2020 03:42
Omni diyeti nedir nasıl yapılır işte 1 günlük örnek omni diyeti listesi! Sanem Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 25 Ocak 2018 16:25
Alkali diyeti, Deniz Seki diyeti, Alkali diyeti yemek listesi Violent Diyet Listeleri 0 25 Şubat 2014 21:01
Karatay Diyeti Hikâye Tavsiyem Evren Diyeti N999 Haber Arşivi 0 06 Nisan 2012 11:22