IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Eylül 2011, 22:47   #1
Çevrimdışı
Nur
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sağlığınızın habercisi tırnaklarınızdır






[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Tırnaklar uzun yıllardır, özellikle kadınlarda bir güzellik ölçütü olarak kabul ediliyor. Tırnaklar ne kadar uzun ve bakımlıysa toplumsal bir statü sembolu, cinselliği uyaran öğeler olarak değerlendiriliyor. Rekor boyutta uzatılan tırnaklar, her yıl değişen renk ve manikür tipi modaları bile var. Pek çok kişi için uzun uzun uğraşılması gereken vücut bölümleri iken kimileri içinse hiç önemsenmeyen gereksiz ayrıntılar olarak görülüyor.
Tırnaklara yaklaşım ne olursa olsun aslında bir sağlık ölçütü olduğu çoğu zaman gözardı ediliyor. Tırnakların başlıca işlevinin kaşınmak, kazımak gibi işler olduğu sanılıyor. Oysaki tırnaklar yetersiz beslenme, enfeksiyon ve ciddi hastalıklar konusunda uyarı işaretleri sunuyor.

Tırnaklar keratin denilen, cilt ve saçta da bulunan protein tabakalarından oluşur ve altı bölümdür. Tırnak plağı tırnakların en çok görünen sert ve koruyucu kısmıdır. Tırnak plağı çevresindeki cilt, tırnak kıvrımları, tırnak yatağı ve plak altındaki deri tırnağın bölümlerindendir. Tırnak dibindeki hilal şeklindeki kısma lunula denir. El tırnakları her ay yaklaşık 1, ayak tırnakları ise 2-3 milimetre büyür. Yaz aylarında büyüme daha hızlanır

Kesilmiş ya da uzun, manikürlü ya da düz olsun tırnaklar sağlıkla ilgili çok şey anlatır.

1- Beslenme Yetersizlikleri: Tırnaklar demir, biyotin, protein gibi besinlerin yetersiz miktarda alındığını kolaylıkla belli eder. Bu durumda tırnaklar soluk, beyazımsıdır. Ciddi yetersizliklerde tırnağın şekli değişebilir, tırnaklar incelebilir ve sırtları içbükey hale gelebilir. Öncelikle yağsız proteinler, omega-3 yağ asitleri ve demir tüketiminin arttırılması sonra da bir sağlık kuruluşuna başvurarak hangi maddenin eksik olduğunun tespiti ve takviyesi sağlanmalıdır.

2- Endişe ve Stres: Tırnaklarınız yok denecek az bir boya gelmişse meraklanmayın yalnız değilsiniz. Dünya genç nüfusunun %30, erişkin nüfusunun ise %23′ü tırnaklarını yiyor. Tırnaklar ısırıldıktan sonra ister yutulsun, ister dışarı atılsın verdiği zarar büyük. Tırnakları yeme, sürekli tırnaklarla oynama, parmak emme stresli ve sıkılmış insanlara özgü davranışlardır. Başlangıçta tedavi edilebilir bu durum ilerledikçe kalıcı hale gelebilir. Tırnakları ile ilgili bu tür sorunları olanlarda eller bakımsız, tırnak dipleri kanlı ve enfeksiyona açıktır. Tırnak yenmesini engellemede stres yönetimi yöntemleri, acı ojeler, daha sık manikür yaptırarak ellerin daha güzel görülmesi gibi yöntemler denenebilir. Tırnak yemesi bazen çok ciddi kontrol bozukluğu anlamına gelebilir. Takıntı halini alan bu bozukluğu gidermek için davranış terapisi gerekebilir. Tırnak yemenin yanında saç çekme, kendini yaralama gibi davranışlar eşlikçiyse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
3- Tırnak yaraları: Tırnaklarla ilgili kazalar ister istemez herkesin başına gelebilir. Bir çekmece ya da kapıya sıkıştırma, üzerine ağır bir nesne düşürme tırnak yaralanmalarına nedendir. Bununla birlikte daha ciddi tırnak yaralanmaları olabilir. Bu yaralanmalar tırnak yüzeyinde kan oturmaları, kırık kan damarı görünümleri, kırmızı-kahverengi dikey çizgiler, tırnak altındaki koyu lekelerle belirgindir.

Tırnak yaralanmaları alerjik reaksiyonlar, iltihaplanma, cilt kanserleri, sedef hastalıkları ile ilgili olabilir. Son zamanlarda oluşan açıklanamayan tırnak yaralarınız varsa bir hekime başvurmalısınız.

4- Enfeksiyon : Tırnakların çevresinin ağrılı, kırmızı ve kaşıntılı olması enfeksiyon için büyük bir ipucudur. El ve ayak tırnakları vücudun diğer bölümlerinden daha çok mantar, bakteri ve viral siğillere yatkındır. Bağışıklığı zayıflatan sağlık sorunları varşığında enfeksiyonlar mutlaka büyük ve ciddi sorunları göstermez. Ancak yine de bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekir. Tüm insanların %12′si tırnak mantarından muzdariptir. Bu sorunda tırnaklar mavi-yeşil bir renl alır ve bir süre sonra kırılmaya – ufalanmaya başlar. Mantar, bakteri ve virüsler tedavi edilmedikleri müddetçe tırnak çevresinde de sorunlara neden olurlar ve çirkin değişiklikler gösterirler.

5- Tanısı koyulmayan hastalıkları: Tırnak değişiklikleri olan herkeste çok ciddi sağlık sorunları oluşmuş demek değildir. Ancak ciddi sağlık sorunları olanlarda genellikle tırnak görünümünde değişiklik vardır. Tırnaklarda renk değişiklikleri, çukurlaşma, çizgilenme, ayrılma/soyulma ve çomaklaşma 5 sağlık sorunu habercisidir.
Renk değişmeleri sıklıkla oje-cila yüzünden olabileceği gibi beyazlaşmalar karaciğer, yarısı beyaz yarısı pembeleşmelerde böbrek sorunlarına işaret edebilir. Tümüyle pembeleşme kalp hastalığını belirtiyor olabilir. Yatağından ayrılan, kalın, sarı, yavaş uzayan tırnaklar akciğer sorunları demek olabilmektedir. Tırnaklar sağlıkla ilgili çok sey söylerler ancak tek başına bir teşhis aracı olarak kullanılmaktan çok genel sağlık için bir işaretçi kabul edilmeli ve değişmelerde doktor kontrolüne danışılmalıdır.



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
habercisi, sağlığınızın, tırnaklarınızdır


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ağız Sağlığınızın Gösterdikleri YaRen Ağız ve Diş Sağlığı 0 04 Eylül 2019 14:58
Baharın Habercisi Cemre Afrodit Genel Paylaşım 0 15 Mart 2013 13:32
Parmaklarınız Sağlığınızın Aynası Liaaa Sağlık Köşesi 0 17 Haziran 2012 04:13