IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

4Beğeni(ler)
  • 1 Post By BuseNaz
  • 1 Post By Seyra
  • 1 Post By bliss
  • 1 Post By ByaSiL

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Ocak 2025, 21:47   #1
Çevrimiçi
~ Bizimkiler.Net~
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Pastırma Çiğ Yenir Mi?




Pastırma, Türk mutfağında çiğ etin tuz ve baharatlarla kurutulmasıyla elde edilen bir yiyecektir. İnce şeritler halinde servis edilen bu besin, ülkemizde dana eti ile yapılsa da, bazı ülkelerde farklı et çeşitleriyle de yapılabilir. Özellikle hindi pastırması dünya çapında popüler olan besinlerden biridir. Pastırma, tuzla kurutulduğu için genelde pişirilmeden çiğ bir şekilde tüketilir.

Çiğ Pastırma Yenir Mi?
Herhangi bir türde az pişmiş veya çiğ et tüketmek, gıda zehirlenmesi olarak da bilinen gıda kaynaklı hastalık riskinizi artırır. Bunun nedeni, bu etlerin zararlı virüsler, bakteriler ve parazitler barındırabilmesidir. Pastırma, tuz ve nitrit gibi katkı maddeleri nedeniyle diğer çiğ etlere göre daha az kolay bozulur. Tuz belirli bakterilerin büyümesini engellerken, nitritler botulizme karşı savaşır. Ancak pastırmayı çiğ yemek yine de gıda zehirlenmesi riskinizi artırabilir.

Toksoplazmoz: Bu durumun arkasındaki parazit çoğu insan için nispeten zararsız olsa da, bağışıklık sistemi zayıf olanları tehlikeye atabilir.
Trişinozis: Bu hastalık, ishal, kusma, halsizlik ve göz şişmesine neden olabilen bir tür parazitik yuvarlak kurttan kaynaklanır.
Tenya: Bu parazitik kurtlar bağırsaklarınızda yaşar ve karın ağrısı, kilo kaybı ve bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir.

Pastırmayı düzgün bir şekilde pişirerek bu parazitleri öldürebilir ve gıda zehirlenmesi riskinizi azaltabilirsiniz.

Pastırma gibi işlenmiş etlerin tüketilmesi, özellikle kolon ve rektum kanseri olmak üzere kanser riskinin artmasıyla bağlantılıdır. İşlenmiş etler, tütsüleme, kürleme, tuzlama veya koruyucu maddeler eklenerek saklanan etlerdir. Diğer örnekler arasında jambon, pastırma, salam, sosis ve sosisli sandviç bulunur. Örneğin, pastırma gibi işlenmiş etlere bozulmayı önlemek ve renk ve lezzeti korumak için eklenen nitritler ve nitratlar, vücudunuzda nitrozaminler oluşturabilir. Bu zararlı bileşikler kanserojendir. Bununla birlikte, işlenmiş et ve alkol alımınızı sınırlayarak, sağlıklı bir kiloyu koruyarak, daha fazla meyve ve sebze yiyerek ve düzenli egzersiz yaparak kanser riskinizi azaltabilirsiniz.



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Pastırmanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?
Son kullanma tarihi
Pastırma alırken veya yemeden önce, mutlaka paketin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat etmeniz gerekir. Son kullanma tarihi geçen pastırmalar kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak eğer son kullanma tarihi geçmeden önce dondurduysanız, çözündürdükten sonra 2 gün içinde tüketebilirsiniz. Ayrıca pastırmanın ambalajında delik olmamasına da dikkat edin. Aksi takdirde, pastırma bakterilere maruz kalabilir ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

Koku
Besinlerin bozulup bozulmadığını anlamanın en etkili yolu, koklamaktır. Pastırmanın ambalajını açın ve koklayın. Bozulmuş pastırma, ekşi ve keskin bir kokuya sahiptir. Hoş olmayan bu koku, çürümüş gıdaların birçoğunda gözlemlenir. Eğer pastırma kötü veya çürük kokuyorsa, onu yemek yerine atmanız daha doğru olacaktır. Bozulmamış pastırmanın lezzetli bir kokusu vardır.

Renk değişikliği
Pastırmayı tüketmeden önce, üzerinde herhangi bir renk değişikliği olup olmadığını gözlemleyin. Bozulmamış pastırma, koyu kırmızı bir renge sahiptir. Ancak pastırmanın üzerinde yeşil, gri veya kahverengi renkler varsa veya küf görünüyorsa, bu onun bozuk olduğunu gösterir ve kesinlikle tüketilmemelidir. Pastırmanın bir kısmında küf varsa bile tamamı atılmalıdır. Aynı ambalajın içinde oluşan küf ve bakteriler, kısa sürede besinin geri kalanına da bulaşır ve zehirlenme riskini artırır.

Doku
Pastırmanın bozulup bozulmadığını anlamak için, parmak uçlarınızla hafifçe dokunun. Normal pastırma, kuru ve pürüzlü bir dokuya sahiptir. Ancak yüzeyinde bir miktar su olabilir. Ancak bozulmuş pastırmada yapışkan bir doku oluşur. Bu da pastırmaya dokunduğunuzda yapışıklığı hissettirir. Bunun sebebi, laktik asit bakterilerinin büyümesidir. Pastırmaya dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Herhangi bir besine dokunmadan önce, ellerinizin temiz olduğundan emin olun.

Çiğ pastırmayı, hava almayacak şekilde kapatarak buzdolabında 7 güne kadar saklayabilirsiniz. Pişmiş pastırmanın buzdolabında saklama süresi de 7 gündür. Ancak hava almayacak şekilde kapatıp buzluk veya derin dondurucuda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.

aLinti

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Alt 26 Ocak 2025, 21:56   #2
Çevrimiçi
~ Kalbim.Net ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi?




Çiğ yiyemem pek ama pastırmalı yumurta gerçekten güzel oluyor..

__________________
🍁~ Seçici OL mazsan, Geçici Olursun.~🍁
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 26 Ocak 2025, 23:11   #3
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi?




Cig derken anlamadim. Pastirma pisirmeden de yeniliyor

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 27 Ocak 2025, 06:33   #4
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi?




Kaliteli ve aslına uygun yapılmış bir pastırma çiğ tüketilir. Ben yemiyorum o ayrı konu ))

__________________
~ Adım YaLnızLık ~
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 27 Ocak 2025, 07:44   #5
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi?




Feronia Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Cig derken anlamadim. Pastirma pisirmeden de yeniliyor

Sen çiğ değil yaşken bile yersin be feroşcum haha ...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 27 Ocak 2025, 08:51   #6
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi?




Dedecan61 Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Sen çiğ değil yaşken bile yersin be feroşcum haha ...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

ama pastirma oyle yenilir hemso
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

pismis hali ancak aklima gelen soganli pastirma,

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 27 Ocak 2025, 09:23   #7
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi?




paçanga böreği aklıma geldi ://
olsa yerdik
sabah sabah hoş olmadı.

__________________
no matter..
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 27 Ocak 2025, 09:32   #8
Çevrimiçi
Helper
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi?




Ağzım sulandı pastırmalı menemen olsada yesek


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


PASTIRMALI MENEMEN TARİFİ:

MALZEMELER

Pastırma
1 Adet kapya biber
2 adet yeşil biber
2 adet domates
2 adet yumurta
Tereyağı
Kaşar peynir rendesi


YAPILIŞI

Biberleri doğrayıp uygun bir tavaya alın. Ardından domatesi ilave ederek biraz soteleyin.

Daha sonra pastırmaları ekleyerek biraz pişirin ve tek kişilik fırın kaplarına alın.

Üzerine bir adet yumurta kırarak fırına verin ve fırından almadan önce kaşar rendesi serpiştirin ve son olarak servis edebilirsiniz..

PASTIRMANIN VÜCUDA FAYDALARI NELER?

Protein deposu olarak da bilinen pastırma, besin değeri yüksek bir gıdadır.

Bir dilim çiğ pastırma, gün boyu zinde kalmanızı sağlar.

A vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içerir.

Çemenli pastırma insülin direncini düşürür ve kandaki yağlanmayı olumlu etkiler.

Midedeki gaz problemlerinin giderilmesini sağlar.

Sindirim sistemine destek olur.

Bakteri ve mantar üremesini baskılar.

Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.

__________________
#Vatan aşkı maya gibidir. Sütü bozuklarda tutmaz.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Pastırma CORDON BLEU Fıkra 0 23 Eylül 2020 12:00
Pastırma vurgunu Seth Haber Arşivi 0 07 Kasım 2014 11:22
Pastırma şeklinde cüzdan Ay Ah Erkekler 1 10 Şubat 2012 13:13
Kağıtta pastırma (kayseri) Sır Yöresel Yemekler 0 20 Ocak 2011 08:53
Kağıtta Pastırma YapraK Yemek Tarifleri 1 08 Mart 2010 09:09