26 Ocak 2025, 21:47 | #1 | |
Çevrimiçi ~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Pastırma Çiğ Yenir Mi? Pastırma, Türk mutfağında çiğ etin tuz ve baharatlarla kurutulmasıyla elde edilen bir yiyecektir. İnce şeritler halinde servis edilen bu besin, ülkemizde dana eti ile yapılsa da, bazı ülkelerde farklı et çeşitleriyle de yapılabilir. Özellikle hindi pastırması dünya çapında popüler olan besinlerden biridir. Pastırma, tuzla kurutulduğu için genelde pişirilmeden çiğ bir şekilde tüketilir. Çiğ Pastırma Yenir Mi? Herhangi bir türde az pişmiş veya çiğ et tüketmek, gıda zehirlenmesi olarak da bilinen gıda kaynaklı hastalık riskinizi artırır. Bunun nedeni, bu etlerin zararlı virüsler, bakteriler ve parazitler barındırabilmesidir. Pastırma, tuz ve nitrit gibi katkı maddeleri nedeniyle diğer çiğ etlere göre daha az kolay bozulur. Tuz belirli bakterilerin büyümesini engellerken, nitritler botulizme karşı savaşır. Ancak pastırmayı çiğ yemek yine de gıda zehirlenmesi riskinizi artırabilir. Toksoplazmoz: Bu durumun arkasındaki parazit çoğu insan için nispeten zararsız olsa da, bağışıklık sistemi zayıf olanları tehlikeye atabilir. Trişinozis: Bu hastalık, ishal, kusma, halsizlik ve göz şişmesine neden olabilen bir tür parazitik yuvarlak kurttan kaynaklanır. Tenya: Bu parazitik kurtlar bağırsaklarınızda yaşar ve karın ağrısı, kilo kaybı ve bağırsak tıkanıklıklarına neden olabilir. Pastırmayı düzgün bir şekilde pişirerek bu parazitleri öldürebilir ve gıda zehirlenmesi riskinizi azaltabilirsiniz. Pastırma gibi işlenmiş etlerin tüketilmesi, özellikle kolon ve rektum kanseri olmak üzere kanser riskinin artmasıyla bağlantılıdır. İşlenmiş etler, tütsüleme, kürleme, tuzlama veya koruyucu maddeler eklenerek saklanan etlerdir. Diğer örnekler arasında jambon, pastırma, salam, sosis ve sosisli sandviç bulunur. Örneğin, pastırma gibi işlenmiş etlere bozulmayı önlemek ve renk ve lezzeti korumak için eklenen nitritler ve nitratlar, vücudunuzda nitrozaminler oluşturabilir. Bu zararlı bileşikler kanserojendir. Bununla birlikte, işlenmiş et ve alkol alımınızı sınırlayarak, sağlıklı bir kiloyu koruyarak, daha fazla meyve ve sebze yiyerek ve düzenli egzersiz yaparak kanser riskinizi azaltabilirsiniz. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Pastırmanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Son kullanma tarihi Pastırma alırken veya yemeden önce, mutlaka paketin üzerindeki son kullanma tarihine dikkat etmeniz gerekir. Son kullanma tarihi geçen pastırmalar kesinlikle tüketilmemelidir. Ancak eğer son kullanma tarihi geçmeden önce dondurduysanız, çözündürdükten sonra 2 gün içinde tüketebilirsiniz. Ayrıca pastırmanın ambalajında delik olmamasına da dikkat edin. Aksi takdirde, pastırma bakterilere maruz kalabilir ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Koku Besinlerin bozulup bozulmadığını anlamanın en etkili yolu, koklamaktır. Pastırmanın ambalajını açın ve koklayın. Bozulmuş pastırma, ekşi ve keskin bir kokuya sahiptir. Hoş olmayan bu koku, çürümüş gıdaların birçoğunda gözlemlenir. Eğer pastırma kötü veya çürük kokuyorsa, onu yemek yerine atmanız daha doğru olacaktır. Bozulmamış pastırmanın lezzetli bir kokusu vardır. Renk değişikliği Pastırmayı tüketmeden önce, üzerinde herhangi bir renk değişikliği olup olmadığını gözlemleyin. Bozulmamış pastırma, koyu kırmızı bir renge sahiptir. Ancak pastırmanın üzerinde yeşil, gri veya kahverengi renkler varsa veya küf görünüyorsa, bu onun bozuk olduğunu gösterir ve kesinlikle tüketilmemelidir. Pastırmanın bir kısmında küf varsa bile tamamı atılmalıdır. Aynı ambalajın içinde oluşan küf ve bakteriler, kısa sürede besinin geri kalanına da bulaşır ve zehirlenme riskini artırır. Doku Pastırmanın bozulup bozulmadığını anlamak için, parmak uçlarınızla hafifçe dokunun. Normal pastırma, kuru ve pürüzlü bir dokuya sahiptir. Ancak yüzeyinde bir miktar su olabilir. Ancak bozulmuş pastırmada yapışkan bir doku oluşur. Bu da pastırmaya dokunduğunuzda yapışıklığı hissettirir. Bunun sebebi, laktik asit bakterilerinin büyümesidir. Pastırmaya dokunduktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Herhangi bir besine dokunmadan önce, ellerinizin temiz olduğundan emin olun. Çiğ pastırmayı, hava almayacak şekilde kapatarak buzdolabında 7 güne kadar saklayabilirsiniz. Pişmiş pastırmanın buzdolabında saklama süresi de 7 gündür. Ancak hava almayacak şekilde kapatıp buzluk veya derin dondurucuda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. aLinti
__________________ Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz.. | |
|
26 Ocak 2025, 23:11 | #3 |
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi? Cig derken anlamadim. Pastirma pisirmeden de yeniliyor
__________________ Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum ! Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma. Sen daima dalgalanacaksın Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. |
|
27 Ocak 2025, 07:44 | #5 | ||||
Çevrimiçi # Forum Dedesi #
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi?
Sen çiğ değil yaşken bile yersin be feroşcum haha ... Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
__________________ Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!! Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. | ||||
|
27 Ocak 2025, 08:51 | #6 | ||||
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi?
ama pastirma oyle yenilir hemso Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. pismis hali ancak aklima gelen soganli pastirma,
__________________ Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum ! Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma. Sen daima dalgalanacaksın Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir. | ||||
|
27 Ocak 2025, 09:32 | #8 |
Çevrimiçi Helper
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Cevap: Pastırma Çiğ Yenir Mi? Ağzım sulandı pastırmalı menemen olsada yesek Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. PASTIRMALI MENEMEN TARİFİ: MALZEMELER Pastırma 1 Adet kapya biber 2 adet yeşil biber 2 adet domates 2 adet yumurta Tereyağı Kaşar peynir rendesi YAPILIŞI Biberleri doğrayıp uygun bir tavaya alın. Ardından domatesi ilave ederek biraz soteleyin. Daha sonra pastırmaları ekleyerek biraz pişirin ve tek kişilik fırın kaplarına alın. Üzerine bir adet yumurta kırarak fırına verin ve fırından almadan önce kaşar rendesi serpiştirin ve son olarak servis edebilirsiniz.. PASTIRMANIN VÜCUDA FAYDALARI NELER? Protein deposu olarak da bilinen pastırma, besin değeri yüksek bir gıdadır. Bir dilim çiğ pastırma, gün boyu zinde kalmanızı sağlar. A vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir içerir. Çemenli pastırma insülin direncini düşürür ve kandaki yağlanmayı olumlu etkiler. Midedeki gaz problemlerinin giderilmesini sağlar. Sindirim sistemine destek olur. Bakteri ve mantar üremesini baskılar. Anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.
__________________ #Vatan aşkı maya gibidir. Sütü bozuklarda tutmaz. |
|
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Pastırma | CORDON BLEU | Fıkra | 0 | 23 Eylül 2020 12:00 |
Pastırma vurgunu | Seth | Haber Arşivi | 0 | 07 Kasım 2014 11:22 |
Pastırma şeklinde cüzdan | Ay | Ah Erkekler | 1 | 10 Şubat 2012 13:13 |
Kağıtta pastırma (kayseri) | Sır | Yöresel Yemekler | 0 | 20 Ocak 2011 08:53 |
Kağıtta Pastırma | YapraK | Yemek Tarifleri | 1 | 08 Mart 2010 09:09 |