IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Şubat 2013, 13:41   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Profesyonel Güreş Kuramları Hakkında Bilinmeyenler




Profesyonel Güreş üzerine ilmi araştırmalar oldukça az sayıda. Fransız deneme yazarı Roland Barthes, 1972 yılında Mitolojiler adlı toplama kitabında "Güreşin Dünyası(The World Of Wrestling)" adlı bir çalışma yayınladı. Barthes, güreşi çok ciddiye aldı ve onu klasik tiyatro ile karşılaştırdı. "Toplumun istediği şey öfkenin resmi, öfkenin kendisi değil.". Güreşe güç veren merkezi duygular "Acı çekme, yenilgi, adalet" ve bu duygular seyirciye gayet zekice hazırlanmış bir metin ile, belli kurallarla bezenerek sunulur (Barthes, S.22). Ayrıca bir gün bir seyircinin yerde yüzükoyun yatan hayranı olduğu güreşçiyi İsa'ya benzetmesi sonucu güreşte güçlü bir dini resmin de olduğunu iddia eder.
Barthes, kısaca güreşi boksa benzetir, ve açıklar; Boks, sonucu bilinmeyen ve uğruna iddiaya girilebilecek bir olay iken güreş, öfke ve tutkuların resmine bağlıdır. Katılım ve dramatik anlarla dolu sempati güreş izleyicisi için çok önemliyken, WWE'deki günümüz güreşi artık seyirciyi şok altında bırakan umulmadık neticelerle bitebiliyor. Çoğu zaman güreş sonuçları şaşırtıcı değildir, seyircinin tepkisi sergilenen şova yansır.
Fakat hepsinin üzerinde Barthes'a göre güreş adalet demektir. Adalet, güçlü bir saldırı olmadan türeyemez, bu yüzden üçkâğıtçı biri profesyonel güreşte zorunludur. Fransız ve Amerikan pehlivanlarını birbirinden ayırarak, Fransız kahramanların daha çok etikle ilgilendiklerini daha az politik olduklarını söyler. Ama WWE'de, mükemmel süperstarlar bu iki öğenin birleşiminden meydana gelir; ahlaklılık ve sancak tutmak. Denemesinin son cümlesinde Barthes, az ve öz şekilde güreşçilerin iyi ve kötüyü, ahlaklılık ve ahlaksızlığı kendi içinde adil bir şekilde sona erdirebildikleri için üstün bir kişiliğe ulaşabileceklerini söyler.(Barthes, S.30)
"Profesyonel Güreşin Kuramları(The Politics of Professional Wrestling)", Jeffery J. Mondak tarafından Popüler Kültür Gazetesinde yazılan bir yazının başlığı. Mondak'ın tezine göre; Güreşin, Birleşik Devletler'de süregelen döngüsel popülaritesi ülkenin o dönemki yabancı politikası ve yabancılara beslenen politik düşmanlıkla uyuşuyor. Bu periyodlar, 1930'ları, 1950'leri, ve Hulk Hogan'ın ünvanı kazanmasıyla başlayan 1980'leri kapsıyor.
Bu tez en son, ulusal yurtseverliğin doruklara çıktığı 11 Eylül olayları sonrası kendini gösterdi. Arap karakter Hassan, gerçek Amerikan kahramanı Hulk Hogan ile kapıştırıldı.
Bu, WWE ve diğer güreş promosyoncuları tarafından yıllardır kullanılan bir mantıktır, fakat her zaman işe yaramamıştır. Eğer yabancı güreşçi kötü bir performanscı ise ya da konsept fazla ağır ise senaryo rahatlıkla geri tepebilir. 1991 Mart'ı, WrestleMania 7'de bir Irak sempazitanı ile Hulk Hogan karşılaştı. Kötü karakter, Sergeant Slaughter, bir Saddam Hüseyin taklidi olan General Adnan tarafından yönetiliyordu. Körfez savaşının başlamasından birkaç gün sonra olan bu güreşi o kazandı. Hogan, kendini Amerikan bayrağına sarıyor, ordu merkezlerini ziyaret ediyor, kol pazularına "patriot füzeleri" ismini veriyordu. Bu gelişmeler WM7 için beklenenin aksine bilet satışlarını azalttı.
Bundan daha önce Jim Freedman tarafından yazılan "Profesyonel Güreşin Düşünce Yapısı(Will the Sheik Use His Blinding Fireball? The Ideology of Professional Wrestling)", spora tam bir Marksist açıdan bakar. Freedman, kötülerin tüm güreş maçlarının yarısından fazlasını kazandığını ve bu olduğu zaman "liberal düşüncenin kaybettiğini" savunur (Freedman, S.71). Freedman'ın "liberal düşünce" ile kastettiği küçük Kanada kasabalarında düşük gelirli güreş hayranlarının çalışma etiğidir. "Liberal Düşünce", sıkı çalışma dürüst vatandaşları geliştirebilir, ama sık sık kötünün galip gelmesi bir kişinin çalarak nasıl sosyal statüsünü yükseltebileceğini gösterir. "Kandırma ve ringteki kirli iş, tıpkı süper marketten bir eşya çalmak gibi, sahip olduğu yoksulluktan çıkmasının tek yoludur." (Freedman, S.73).
Bu acı gerçek, Freedman'ın gözündeki zıt Kapitalizmi gözler önüne serer. Bütün insanlar pazarda eşittir, ama dürüst insanlarını belli bir dezavantajı vardır. Kötüler yabancı objeler kullanırlar ve menejerleri tarafından yardım edilirler, ve bunların yanında yetkinin sembolü, genellikle beceriksiz hakem güçsüz durumda kalır. Tam bu anda seyirci fedai gibi davranır, kötü karaktere çeşitli objeler ve plastik kupalar fırlatır ve İyiyi uyarır. Hakem, adaletin sembolüdür fakat seyirciyi düş kırıklığına uğratır. Bu hadise sık sık WWE'de de yaşanır.
Fenomenolojist Bruce Lincoln, kitabı "Toplumun Sözü ve İnşaası(Discourse and the Construction of Society)" nda profesyonel güreşi analiz eder. Lincoln, kötülerin bir analizini yapar ve zarif bir giyimin, konuşmanın ve bir menejerin sunuşunun en başarılı kötüyü ortaya çıkardığını söyler. Bu düzen 1984'ten 1991'e kadar ki dönem için WWE için de geçerli. Profesyonel güreşte bugün bile geçerli olan galip "Amerikanizm" konusunu tartışır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bilinmeyenler, güreş, hakkında, kuramları, profesyonel


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Profesyonel Güreş (Amerikan Güreşi) Nedir? Zen Diğer Spor Branşları 0 13 Şubat 2013 13:34
Güreş Nedir? Güreş Hakkında Bilinmeyenler Zen Diğer Spor Branşları 0 13 Şubat 2013 13:33
Diş Taşları Hakkında Bilinmeyenler Heidi Ağız ve Diş Sağlığı 0 01 Ağustos 2008 14:21
Kâbe Hakkında Bilinmeyenler. Lee Genel Paylaşım 0 11 Aralık 2007 23:42
Xp Hakkında Bilinmeyenler ad3m Windows 0 12 Ağustos 2007 10:38