IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Şubat 2012, 17:09   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sosyal medya uzmanı nedir?




Son yılların trendi Sosyal medya uzmanlığı ve Sosyal Medya nasıl kullanılacağına dair gelişmeleri sizler için ele aldık.

Sosyal medya uzmanlığının kelime köküne inip sizleri rahatsız etmek istemem. Sosyal medya uzmanlığı evrensel anlamda kısaca internet kurdu olanlara denir. Bu ünvanı açarsak aktif olarak internet aleminde gelişen son olayları takip eden, her sistemi yerinde görüp deneyen ve aktif olarak kullanan, yönetilmek yerine yönetmeyi seven, her an ulaşılabilir olan, düşünce ve fikirlerini her ortamda dile getirebilen, yeniliklere açık ve trendleri takip eden kişiye denir.
Sosyal medya uzmanına neden ihtiyaç duyulur?
Firmaların artık web 2.0 teknolojilerinin gelişmesiyle ve kullanıcı etkenli web ağların yaygınlaşmasıyla sosyal medyaya eğilim göstermeye başladılar. Şüphesiz bunların en büyük örnekleri alanında lider konumda olan Coca Cola, Turkcell, Nike firmalarıdır. Bütün bunları çeşitli inovasyon projeleri ile destekleyen firmalar son kullanıcıya kadar bütün kampanyalarını sunabiliyorlar.
Peki firmalar neden sosyal medyayı neden tercih ediyorlar? Sosyal medya uzmanı hangi amaçla kullanırlar?
Sırasıyla şu nedenleri sayabiliriz:
Firmaları yeni müşterilere tanıştıran web tanıtım platformu

Bir firmanın veya oluşumun yeni müşterilere, yeni insanlarla iletişim kurması için ya reklam vermesi gerekiyor ya da sürekli bir aktivite, kampanya içerisinde olması gerekiyor. Bunun içinde tonca ar-ge, pazarlama, inovasyon süreçleri yer alıyor. Halbuki sosyal ağ ile bütünleşik çalışan bir internet ağında yapacakları bir kaç girişim ile yeni müşteriler kazanabiliyorlar, müşterilerin sorunlarını dinleyebiliyorlar, çözüm önerilerini analiz edebiliyorlar. Yapmış oldukları kampanyaların ne kadar geri dönüş sağladığına bakabiliyor, markalaşma sürecinde yol haritalarını görebiliyorlar. Kullanıcı kitlesinin eğilimini, yarattıkları kampanyaların etkilerini, kitlenin analitik bilgilerini görebiliyorlar. Bu bilgiler ışığında firmalar yeni stratejilerini belirliyor ve yeni inovasyon projelerine yöneliyorlar.

3 milyara yakın aktif kullanıcı sosyal ağı kanalları ve veri tabanı


İnternet alemi şüphesiz günden güne büyüyen bilim kurgu filmlerine konu olan devasa insan yapımı bir sistem. İnsanların her an elinin altında olan bu bilgi sistemi artık günlük hayatlarının ayrılmaz bir parçası olmuş durumda. Eğitim, kariyer, iş, eğlence, sanat, aktivite ve etkinlik, sağlık, aktüel yaşam gibi sayamadığımız bütün alanlarda internetle bilgi erişimine bağlanıyor ve bu bilgileri paylaşıyoruz. Sadece Facebook sosyal ağının kullanıcı sayısı mart 2012 tarihinden itibaren 1 milyar kullanıcıya ulaşmış durumda. Tabi ki bunların hepsi reel kullanıcılardan oluşmamakta. Örneğin sadece benim 40 tane facebook hesabım var. Sebebi her firmaya, her kampanyaya ayrı bir hesap açmam. Ne kadar reel olmayan hesaplar olsa da mevcut rakam firmaların iştahını kabartmaya yetiyor da artıyor.

Geleneksel reklamların aksine ölçekli internet pazarlaması taktiği


Sosyal medya özellikle TV, radyo, gazete, basılı ve görsel mecralarda yapılan reklamların aksine son derece şeffaf ölçekli internet pazarlamasına çok elverişlidir. Örneğin sosyal ticarete en yatkın projelerimin başında gelen firsatim.com projesini ele alırsak şunları diyebiliriz. Firsatim.com projesi sosyal medya ile bütünleşik çalışan, sıfır maliyetle işletmeyi son kullanıcılara buluşturan sıfır riskli internet pazarlamasıdır. Grup alışveriş dediğimiz sistem sayesinde işletmeler hem sosyal medyayı etkin olarak kullanıyorlar hem de ticaretlerini genişletiyorlar. Evinizde çayınızı yudumlarken epostanıza ve takip ettiğiniz ağlara işletmenin kampanyası cazip fırsatlarla size sunuluyor, siz de toplu bir şekilde o kampanyadan yararlanıyorsunuz. Burada gözden kaçan bir nokta şudur. İşletmenin adı tüm ağlarda yayınlanıyor. Örneğin ben Ercan Atay olarak Firsatim.com'a reklam verdiğimde Firsatim.com'un tüm reklam mecralarında adım gözüküyor. Facebook, Twitter, Fırsat toplayıcı siteler, İçerik siteleri, Cashback sistemlerinde, 3 milyonluk eposta bülteninde, günlük 50 bin kişinin girdiği web sitesinde, bağlı olduğu tüm web akışlarında marka adı çıkıyor.

Her gün daha yeni kullanıcılar ve gelişen ağ modeli


Her gün gelişen web teknolojileri sayesinde bir proje üretmek eskisi gibi pahalı ve zaman gerektiren bir şey değil. Daha önce bu işte deneyim sahibi bir kadro ile sizde kendi web ağınızı kurabilir gelişen bu ağ modelinde yerinizi alabilirsiniz.

Sosyal ağlar kullanıcıları mutlu etmeye yarayan sihirli bir değnektir


İnsanları mutlu etmek için elinden gelen bütün çabayı sarfetseniz bile belirli bir yerde harcadığınız bu enerji sizi yorabiliyor. İnsanları mutlu etmek için şekilden şekile giren de var, şekilden şekile girenleri mutlu etmek için var olan insanlarda mevcut. Artık çağımızın gerekliliklerini uygulamanın vakti geldi. Bu gerekliliklerin en başında mevcut potansiyel müşterilerinize sosyal ağlar üzerinden teşvik ve ödüllendirme yapmaktır. Örneğin sokakta dağıtacağınız bedava ürünleriniz sosyal ağda vereceğiniz promosyon ürünler kadar etkili olmayabilir. Çünkü sosyal ağlarda teşvik ettiğiniz potansiyel müşterileriniz sizin reklamınızı yapmaktan çekinmeyecektir. Çünkü sizin reklamınızı yapmak ona bir paylaş butonuna tıklamak kadar yakın. İşte bu kadar basit olan bir eylemi harekete geçirmek için en büyük etken şüphesiz promosyon ve teşviktir. Bunlarsız yapmak için ya herkesin yaptığının en iyisini yapacaksınız, ya da kimsenin yapmadığı bir şeyi yapmalısınız ki o bilgisayar başında ki insanı buna yönlendirebilmeniz gerekir.

Sıfır maliyetle işletmelere kar, rekabet ve verimlilik artışı sağlar


Sosyal medyayı etkin kullanan firmalar, kullanmayan firmalara göre karlarında yükselme, rekabette önde olma ve verimliliklerinde artış gözlenmekte. Çünkü sosyal medya ile insanlara daha çok yakın olan firmalar yürüttükleri kampanyaları yakından izleme şansları oluyor. Bir marka adınız varsa artık sosyal medyada yeriniz olma zorunluluğu doğdu. Örneğin bir marka tescil etmişseniz, bunun peşinden hemen evrensel alan adlarınızı alarak marka adınızı koruma altına almanız gerekmektedir. Sadece bununla yetinmeyip tüm sosyal ağlardaki marka adınızla ilgili hesaplarınızı koruma altına almanız sizin için avantaj sağlayacaktır.

Yeni ürünleri çıplak maliyetle müşterilere yeni hizmetleri denettirir


Firmanızın yeni bir ürün lansmanı varsa şüphesiz çıplak maliyetle bu hizmeti denettirebileceğiniz en şeffaf ortam sosyal medyadır. Bilişim örneğinden yola çıkarsak Microsoft'un en yeni işletim sistemi Windows 8 'in sosyal medya aracılığı ile insanlara lanse etmesi. Çıplak maliyetle milyon indirme sayısına ulaşarak müşterilerine hizmetlerini denettirebiliyor. Eğer bir işletme iseniz, sizde grup alışveriş, dikey alışveriş sitelerini kullanarak çıplak maliyetle hizmet ve ürünlerinizi denettirebilirsiniz.

Doğrudan müşterilerin sorun, öneri ve isteklerini görebilme


Hiç aracı danışman kurum, kuruluş ve mecra gerektirmeden direkt doğrudan müşterilerinizin soru, öneri ve isteklerini detaylı bir şekilde görebiliyor ve bunun raporlarını elde edebiliyorsunuz. Daha hızlı çözümler elde edebiliyor, müşterilerin firmanıza bakış açılarını değiştirebiliyorsunuz.

Marka bilinirliliğini arttırma


Çoğu zaman bazı yaptığınız sosyal medya çalışmalarında kar beklememek gerekmektedir. Çünkü bu yapılan çalışmalar ileriye dönük sizlere olumlu etkenler olarak geri dönüş yapacaktır. İnsanların bilinç altına yerleştireceğiniz marka adınıza ait kültür ile bir sonraki atakta insanların daha çabuk karar vermesini sağlayabileceksiniz. Örneğin sadece TV reklamı vermiş bir firma ile hem tv hemde sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan firmanın geri dönüşleri bir olmaz. Çünkü insanlar kendilerini özgür hissettikleri ortamlarda gördükleri doneleri bilinç altlarında tutarlar. TV reklamı her insana cazip gelmeyebilir. Çünkü örneğin TV reklamında advertorial adında verilen reklamlardaki 1 ürünün fiyatı 100 TL ise, bu grup alışveriş sitelerinde 20 TL olabiliyor. Bu da insanların akıllarında soru işaretlerine yol açabiliyor. Bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak için şüphesiz başarılı kampanyalarla sosyal medyada boy göstermek gerekiyor.

Kısaca sosyal medya uzmanı iş tanımı genel olarak;
  1. Mikro blog sitelerde (Twitter, Tumblr, Typad, sizleri en etkin bir şekilde tanıtır, günlük kampanyalardan haberdar eder.)
  2. Facebook, Friendfeed, Google+, MySpace gibi sosyal ağlarda marka imajınızı lanse edecek özel görsel sayfalar oluşturur, etkinlikler düzenler, yenilikler hakkında düzenli iletiler yollayarak insanları bunlara teşvik eder.
  3. Linkedin, Xinggibi profesyonel iş ağlarında firmanıza yönelik detayları kaçırmadan firmanız hakkında tüm bilgilere yer verir, firmanızın yapmış olduğu atılımları sürekli yayınlar, Gruplar oluşturarak mevcut ağınızı yeni iş ortaklarına ve dünyaya açar.
  4. Y o u t u b e , Vimeo, D a i l y m o t i o n , M e t a c a f e gibi sosyal ağlarında çarpıcı firmanız hakkında watermark ve filigranlı, introlu vidyolar paylaşır. vidyoların entegre sistemlerle basına duyurulmasını sağlar. SEO kurallarına uygun başlık ve etiketlere dikkat ederek mevcut vidyo ile ilgili tüm detayları atlamadan bilgileri sayfalarınıza girer.
  5. Ar-Ge, yatırım ve yeniliklerinizi metin ve görsel olarak paylaşabileceğiniz dünyanın en çok kullanılan blog servislerinde marka adınızı alarak bunları düzenli olarak paylaşır. Wordpress, Blogger, Tumblr, LiveJournal gibi blog sistemlerini etkin bir şekilde kullanarak arama motorlarında kampanyanızla ilgili ziyaretçileri çeker.
  6. Firmanız ve markanızla ilgili kampanyaları ve bildirileri kullanıcıların en çok sevdiği sosyal imleme sitelerine düzenli olarak imler. Digg, Stumbleupon, Delicious, Reddit, Haber.gen.tr gibi ağlarda haberlerinizi imler.
  7. Soru/Cevap sistemlerinde firmanıza ve markanızın ürünlerine ait soruları cevaplar. Forumlarda, İçerik sistemlerinde firmanızla ilgili her türlü yorumları takip eder ve raporlar oluşturur. Firmanızla ilgili şikayet, öneri ve istekleri dinler, bunlara cevap verir. Sikayetvar.com, Formspring, Quizy.me gibi ağlarda sorunlara cevap verir.
  8. Google SEM (Google Tanıtım Hizmetleri) 'nde firmanızla ilgili reklam mecralarını oluşturur, rakiplerin analizlerini yaparak en etkili hedef reklam biçimlerini oluşturarak, arama hizmetlerinde firmanızı ve markanızı ön plana çıkarır.
  9. Haftalık, Aylık ve 3 aylık sosyal medya planlaması yaparak kampanyaları ve içerikleri bu yol haritasına göre çizer. Bu plan doğrultusunda sizlere tüm organizasyon şemasını çizer.
  10. Firmanızla ilgili haftalık dergi, gazete, radyo, tv gibi medyalarda çıkan haberleri inceler, olumlu/olumsuz gelişmeleri aktarır.
  11. Emailling sistemlerine haftalık e-bülten hazırlar. Bunların gönderilmesini takip eder, geri dönüşleri inceler ve raporlar.
  12. Eğer biliyorsa paravan sistemler açarak blackhatseo teknikleriyle rakiplerin davranışlarını analiz eder. Sosyal medyada etki/tepkileri analiz edilerek eksi ve artılarını not eder.
  13. Tüm rakiplerin sosyal medya ve internet alanındaki listelerini çıkarır. Örneğin tüm rakip siteler, Google PR değerleri, Alexa değerleri, yazılım ve tasarımlarının özgünlüğü, Domain yaşları, reklam modelleri, finansör ve sponsorları, Facebook, Twitter takipçilerinin sayısı ve marka imajı, kaç tane sosyal ağda oluşu gibi değerleri listeler.
Gibi 100 maddelik genel bir iş tanımı mevcuttur. Bu firmanın iş yüküne ve personelin performansına bağlı olarak maddelerin 5'nide günlük yapabilir, 100'ünüde yapabilir.
Sosyal Medya Kaç Kanaldan Oluşur?
Sosyal medya toplam 30 kanaldan oluşur.
  1. Sosyal favoriler (Dingo, delicious, stumbleupon. )
  2. Yorum ve puanlama (Disqus, Echo, Backtype, jskit, İntenseDabate)
  3. Sosyal imleme (Digg, Reddit, Buzz, Newsvine)
  4. Soru ve cevaplama (Yahoo Answer, Linkedin, Quizy)
  5. İşbirliği platformları (Zoho, Google Wave (kapandı), Office Live)
  6. Sosyal ticaret (Firsatim.com, Groupon, Milo, Avantajix, Pinterest)
  7. Blog platformları (Blogger, Wordpress, Tumblr, Blogcu, Movabletype)
  8. Bloglar (BackType, Google sites, Tumblr, )
  9. Sosyal organizatörler (Flipboard, magnify)
  10. Sosyal Akış / mikro blog (Twitter, Buzz, Google+, Pinterest, Path, FriendFeed, )
  11. Anlık iletim platformları (Chatter, Yammer)
  12. Sosyal ağlar (DIY) (Social GO, Ning, Jive)
  13. Board ve forumlar (grouply, forumtr, )
  14. Sosyal ağlar (Facebook, Twitter, Google+, Friendfeed, Foursquare, Myspace, Hi5, Bebo, Netlog, Orkut)
  15. Listeleme servisleri (Socialmention, Twitturk, Collecta)
  16. Toplu akış siteleri (Cotweet, Dlvr.it, Tweetdeck)
  17. İş platformları (Linkedin, Plaxo, Xing)
  18. İnceleme ve değerlendirme (Yelp, Amazon, Veteknoloji)
  19. Lokasyon bildirim sistemleri (Foursquare, Path, Gezenzi, Facebook, Google+)
  20. Vidyo (y o u t u b e, Vimeo, D a i l y m o t i o n, Blip.tv, Hulu, M e t a c a f e, Viddler, Boxee, İzlesene, Siz.net)
  21. sRM (SalesForce, Uservoice)
  22. Döküman içerikleri (Wordie, Slideshare, SkyDrive, Dropbox, Google Drive)
  23. Etkinlik (Gezenzi, Madeit)
  24. Müzik (Lastfm, F i z y, ilike)
  25. Viki (Wikipedia, Social text)
  26. Sanal dünya (Entropia, Poptropica)
  27. Canlı yayın (Y o u t u b e, Kyte, Justin.tv)
  28. Resim (Pinterest, Google image, İmageshack, Flickr, Photobucket, Picasa, )
  29. Görsel paylaşım (İnstagram, Kameraman, Chill, Pinterest)
  30. Gizli belgeler (Wikileaks vb.)
  31. Online Store (Apple Store, Android Store, Windows Market Place, Blackberry Market, Mozilla market)
  32. Mobil Anlık İletişim (Apple Arkadaşını Bul, Viber, Whatsapp, )

Bunları genel bir şema üzerinde listelendi. Aşağıdaki şemada komple internet düzenini görebilirsiniz. Büyük halini görmek için tıklayınız.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
medya, nedir, sosyal, uzmanı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ücretli SEO Sitelerinize Özel # AdSense AdWords | Sitenize Sosyal Medya Uzmanı ALIN ! Han3535 Webmaster Genel 0 16 Nisan 2017 08:57
Sosyal Medya Depresyonu nedir? AngeL Sağlık Köşesi 0 16 Aralık 2015 13:16
Sosyal Medya Uzmanı Olmak İster misiniz? Kaf_Dağı İnternet Dünyasından Haberler 0 11 Mart 2015 10:14
''Sosyal'' Medya CtrL Fotoğraf Kulübü 4 01 Şubat 2014 18:37
Sosyal medya cLaS Haber Arşivi 0 11 Temmuz 2012 09:45