IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Temmuz 2010, 23:12   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Intraweb FrameWork (Standart Bileşenler ve ilginç özellikleri-1)




INTRAWEB BİLEŞENLERİ
Component palette Intraweb için IW Standart, IW Standart 3.2 IW Control, IW Data ve IW Client Side olmak üzere beş ayrı kategoride bileşenler mevcut şimdi bu bileşenleri dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışalım.
Standart Bileşenler
Bu kategorideki bileşenler hatta neredeyse tüm bileşenlerin delphi nin standart VCL bileşenlerinde mutlaka bir karşılığı var çünkü IW bileşenleri de delphi standart bileşenleri göz önüne alınarak hazırlanmışlardır.
TIWApplet, TIWButton, TIWCheckBox, TIWComboBox, TIWEdit, TIWFile, TIWFlash, TIWHRule, TIWImage, TIWImageFile, TIWImageButton, TIWList, TIWLabel, TIWListBox, TIWLink, TIWMemo, TIWMenu, TIWProgressBar, TIWRadioGroup, TIWRectangle, TIWRegion, TIWText, TIWTimer, TIWGrid, TIWTreeView, TIWURL, TIWURLWindow, TIWActiveX, TIWMPEG, TIWQuickTime, TIWCAlendar,TIWOrderedListBox, TIWTabControl, TIWTimeEdit, TIWRadioButton.
Görüldüğü gibi Standart bileşenler kategorisinde 35 bileşen bulunmakta tabi ben bunu D2006 IDE si ve Intraweb 8.0 bileşenlerine göre hazırladım daha eski sürümlerde bileşen sayısında eksiklikler ve özelliklerinde değişiklikler olabilir hatta var.
Burada görünen bileşenlerin çoğuna zaten hepimiz standart VCL bileşenlerinden aşinayız Button lar Label lar Radiobutton lar vs bunları bir çok kez kullandık bir çok özelliğini de hepimiz biliyoruz, bazı farklı özellikler var ki biz bildiğimiz kadarı ile onlara değinmeye çalışacağız.
Şimdi bileşenlere birer birer göz atmaya başlayalım;

TIWApplet
Bu bileşen ile web uygulmalarımıza Java Applet leri ekleyebiliriz. Bu bileşenin bazı önemli özellikleri var bu özelliklere biraz bakalım;
ALTTEXT : Bu özellik Alternatif tex özelliği dir String tipinde bir veridir, ne işe yarar ? tarayıcılar tarafından kullanılır şöyle ki Applet yüklenmediği veya yüklenemediği zaman ilgili Applet in ne olduğu konusunda kullanıcıya bilgi verebilmek amacı ile kullanılır ayrıca bazı tarayıcılar bunu appletin üzerinde fare işaretçisi ile durduğunuzda ipucu olarak ta gösterirler. Applet leri kullanabilmek için tarayıcda Java desteği olmak zorundadır.

isteyen aşağıdaki adresten Java Runtime kütüphanelerini indirebilir.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

AppletName: Kullanılan Java Appletin ismi

ArchiveName: Bazı Java Appletleri .Jar uzantılı arşivlerde saklanır eğer applet arşivden yüklenecekse kullanılacak Applet in yükleneceği arşivin ismi örneğin MyApplet.jar gibi.

ClassFile: Java Applet leri Applet_adı.class şeklinde dosyalarda olur bu özellik ilgili class dosyanın adını taşımaktadır. Örneğin MyApplet.class gibi bu arada applet in kullandığı tüm dosyalar IW sunucu uygulamanın Files dizininde olmalıdırlar.

CodeBase: Class dosyalarının bulunduğu yer bir URL de olabilir

Params: Eğer kullanılan Applet özel parametreler kullanıyorsa o zaman bu özelliği kullanarak kullanılan parametreleri belirtmek zorundayız, aksi halde applet sağlıklı çalışmayacaktır. Örneğin <PARAM NAME=”text” VALUE=”Delphi Dünyası Paylaşımın Adresi”> gibi Java Applet ler konusunda belki bilen arkadaşlar ek açıklamalar yapabilirler.


TIWButton
Bir Delphi VCL Form uygulamasında kullanılan TButton ne işe yarıyorsa Intraweb uygulamaları için de TIWButton aynı maksatla kullanılır button ın özellikleri Object Inspector de ayarlanır ve OnClick olay işleyicisi için gerekli kodlar yazılıp istenilen tepki alınır.
Şimdi normal VCL TButton dan farklı bazı özelliklerine bakalım

ButtonType: Bu özellik button ın kullanım amacı ile alakalıdır, Bildiğiniz gibi HTML form uygulamalarında Form denetimlerine girilen bilgilerin sunucuya gönderilmesi gerekir(submit) veya form denetim elemanlarındaki bilgilerin herhangi bir nedenle sıfırlanması gerekir(reset) işte bu gibi durumlar için TIWButton ın ButtonType sayesinde hazır button tipleri eklenmiştir bunlar
• btButton
• btSubmit
• btReset
bu tiplerden btBUtton ilgili button ın normal VCL form uygulamalarındaki button lar gibi tepki vermesini sağlar btSubmit daha öncede dediğimiz gibi HTML form bilgilerinin sunucuya gönderilmesi, btReset ise HTML Form denetimlerindeki verilerin sıfırlanmasına neden olur.

Confirmation : String tipinde bir değer alır bu özellik adından da anlaşılacağı gibi Button a tıklandığında bir uyarı dialog u açar ve bu dialog üzerinde iki button vardır “Tamam” ve “İptal” eğer tamam butonuna tıklanırsa ilgili button ın OnClick olay işleyicisinde tanımlı kod işletilir eğer “iptal” tıklanırsa OnCLick olay işleyicisinde ki kod işletilmez, kullanıcıya bazı önemli konularda hatırlatma yapılması bakımından kullanışlı bir özelliktir.

ExtraTagParams: bu özellik te çok kullanışlı bir özellik tir bir çok IW bileşeninde de bu özellik vardır kısaca şöyle anlatalım StringList tipindeki bu özelliğe girilecek HTML parametreleri ile bileşenlerin tarayıcıdaki görüntülerini değiştirebiliriz. Bu özelliği en iyi HTML bilen arkadaşlar anlayacak ve kullanacaklardır. Bir örnek verecek olursak IW formumuz üzerine bir button ekliyoruz ve varsayılan özellikleri ile bırakarak derleyip sunucu uygulamayı çalıştırp, sayfamızı tarayıcıda açıyoruz varsayılan özellikleri ile IWButton ın tarayıcıda ki görünümü aşağıdaki gibi olacaktır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Daha sonra ExtraTagParams özelliğine aşağıdaki satırı ekleyelim

style=background-color:#0066cc; color:#ffffff; border:1px solid #0066cc; margin-bottom:-5px; font-family:verdana; font-size:10px


uygulamamızı tekrar çalıştıralım bu sefer button ımız aşağıdakine benzer bir şekil alacaktır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bu örnekle ExtraTagParams özelliğinin ne işe yarayabileceğini umarım anlatabilmişimdir.

Hotkey: adındanda belli olduğu gibi button tıklama işlemini belirlenecek klavye tuş kombinasyonları ile simüle etmeye yarar örneğin “ALT-D” gibi.

StatusText: bu özellik tüm görsel IW bileşenlerinin TIWCustomControl sınıfından devraldığı güzel bir özellik buraya gireceğiniz. String tipinde veri tarayıcı penceresinde Durum çubuğunda(StatusBar) gösterilecektir, böylece kullanıcılara Web uygulaması hakkında daha açıklayıcı bilgiler sunulabilir.

ScriptEvents : Bu özellikte bir çok IW bileşeninde mevcut tur ve bileşenin çeşitli olayarının gerçekleşmesi durumunda (OnClick, OnMouseMove) istemci taraflı javaScript kodları çalıştırmaya yarar bu konu ile ilgili ileriki bölümlerde ayrıntılı bir örnek vermeye çalışacağım.

RenderSize: bu özellik True olarak ayarlanırsa ilgili Bileşenin IWForm üzerinde tasarım anı(DesignTime) boyutları ile tarayıcıda gözükmesi sağlanır eğer False olarak ayarlanırsa bileşen tarayıcı varsayılan değerlieri ile boyutlandırılacaktır, ayrıca ExtraTagParams özelliğine girlecek bir yükseklik veya genişlik değeri bu özellikten bağımsız olarak tarayıcıya yansıyacaktır.



TIWLAbel
Bu bileşende Normal VCL TLAbel bileşeni ile aynı maksatla kullanılır fakat normal VCL TLabel den biraz daha becerikli dir bu bileşeninde işe yarar ve normal TLabel dan farklı özelliklerine değinmeye çalışalım.

ConvertSpace: bu özellik True olarak ayarlandığında etiketin Caption ı içerisindeki boşluk karakterleri '&nbsp' (non-breaking space) ile değiştirilecektir ne işe yarar diye sorarsanız HTML bilenler daha iyi cevap verebilirler ama kısaca şöyle, tarayıcılarda birden fazla boşluk karakteri olduğunda tarayıcı tek bir boşluk karakterini dikkate alarak geri kalan boşluk karakterlerini siler ama non-breaking space kullanıldığında boşlukların tamamını gösterir işte bu özellik bunu sağlar. Bunu test etmenin en güzel yolu IW form üzerine bir TIWLabel koyun ve Caption ının başında 30-40 boşluk koyduktan sonra gelişi güzel bir şeyler yazın örneğin

“ Bu bir IW uygulaması”

gibi ConvertSpace özelliği False ken programı çalıştırıp sayfayı tarayıcıda açtığınızda baştaki boşlukların dikkate alınmadığını göreceksiniz birde ConvertSpace özelliğini True yapıp aynı caption ile bir daha tarayıcıda açın o zaman boşlukların silinmediğini ve aynen tarayıcı sayfasına yansıtıldığını göreceksiniz.

RawText: bu özellikte çok kullanılışlı bir özellik şöyleki özelliğin True olması durumunda Etiketin HTML tag lerine tepki verdiğini aksi durumda normal VCL TLAbel gibi davrandığını göreceksiniz şimdi bunun için de bir örnek verelim isterseniz.
Formumuza bir TIWLabel ekleyip Caption ına aşağıdaki satırı ekleyelim.

'< b >Delphi Dünyası< /b > Yokmu bu Makalenin arkası

Not forumda HTML tagları belli olsun diye < b > şeklinde boşluk vererek ekledim.

RawxText özelliği False ken programı çalıştırıp formumuzu tarayıcıda açtığımızda Label ın Caption ı aşağıdaki gibi görünecektir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Daha sonra RawText özelliğini True olarak ayarlayıp programı çalıştırarak formu Tarayıcıda tekrar açalım işte o zaman durumun değiştiğini göreceksiniz Delphi dünyası ibaresinin kalın punto(bold) ile tarayıcıda gösterildiğini ve HTML tag lerinin kaybolup işlevini yerine getirdiğini göreceksiniz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Büyümeden yaşlandım ben.Hayat; ilk gördüğüm insanların,ilk gördüğüm gibi olmadıklarını öğretti.

Kahraman Tazeoğlu
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bileşenler, framework, ilginc, standart, ve, özellikleri1


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Intraweb FrameWork (Standart Bileşenler ve ilginç özellikleri-2) Slipknot Delphi 0 07 Temmuz 2010 23:14
Intraweb FrameWork (Giriş) Slipknot Delphi 0 07 Temmuz 2010 23:09
IntraWeb FrameWork (JavaScript Kullanımı-4) Slipknot Delphi 0 07 Temmuz 2010 23:07
IntraWeb FrameWork (JavaScript Kullanımı-3) Slipknot Delphi 0 07 Temmuz 2010 23:03
Intraweb FrameWork (ServerController) Slipknot Delphi 0 07 Temmuz 2010 22:47