IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Nisan 2018, 15:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bebekte Sağırlık (işitmezlik) Nedenleri ve Tedavisi ?




Bebeklerde Sağırlık ve İşitmezlik
İşitmezlik (“sağırlık” da denir) işitme duyusunun bir bölümüyle ya da bütünüyle yitirilmesidir.

İşitmezlik bir kulakta ya da her iki kulakta gelişebilir; yavaş yavaş ilerleyerek ya da apansızın ortaya çıkabilir. Çocukta kısmi işitme yitimi, genel öğrenme ve konuşma yeteneğini yavaşlatabilir; ayrıca çocuğu kazalara daha açık bir duruma getirebilir.

İşitmezliği anlamak için, sesin ne olduğunu ve kulağın nasıl işlev gördüğünü bilmek gerekir. Cisimler titreşerek ses çıkarırlar. Titreşimler havada dalgalar halinde yayılırlar.

Kulak Nasıl İşlev Görür ?
Normalde, ses dalgaları dışkulaktan geçerek kulak zarına ulaşır ve zarı titreştirirler.

Ortakulakta yer alan “çekiç kemiği” “örs kemiği” ve “üzengi kemiği” adlı üç küçük kemik (topluca “kulak kemikçikleri” diye adlandırılırlar), genel titreşimleri kulak zarından “salyangoz” (koklea) adı verilen ve sesin perdesini algılayan sarmal biçimli organa iletirler.

Ses titreşimleri, salyangozda elektrik sinyallerine dönüştürülür ve sinirler aracılığıyla beyne iletilirler. İletilen sinyaller, beyinde “sesler” olarak yorumlanırlar. Bu sürecin karmaşıklığından ötürü, işitmezliğe çok çeşitli nedenler yol açabilir.

Sağırlı Belirtileri Nelerdir
İşitme duyusu normal olan bir çocuk, 1,5 m kadar uzaktan kendine yavaşça fısıldanan sözcükleri ya da sayıları kolayca işitir. Hafif işitmezlik bulunan bir çocuk, bu uzaklıktan fısıldanan sözcüklerin çoğunu algılamaz; şiddetli işitmezlik bulunan bir çocuksa, kulağının 15 cm yakınındaki konuşmaları bile işitemez.

Sağırlık İşitmezlik Soru ve Yanıtlar
Küçük kızımın kulaklarında çok fazla kulak kiri oluşuyor. Neden acaba? Ayrıca, kulak kirini temizlemenin en iyi yolu nedir?

YBu çok yaygın bir durumdur. Ya çocuğunuzda öbür çocuklardan daha çok kulak kiri oluşuyordur (bu normal bir durumdur) ya da çocuğunuzun dışkulakyolu oldukça dardır; bu nedenle de, normal miktarda kulak kiriyle tıkanıyordur.

Kulak kirinin çocuğunuzun işitmesini etkilemesi söz konusuysa, doktora götürün. Doktor “kulağını yıkayacak“, yani kiri bir şırınga aracılığıyla temizleyecektir. Kulak kirinin birikme miktarına göre, işlevin altı ayda bir yinelenmesi gerekebilir.

Temizleme açısından uzmanlar dışındaki kişilerin yapabilecekleri tek şey, kulağın dışında görünen kiri silerek temizlemektir: Çocuğunuzun kulağının içini temizlemek için hiçbir zaman pamuklu kulak çöpü ya da daha başka bir şey kullanmayın. Kiri daha içeri itebilir ve kulak yolunu örten tabakaya zarar verebilirsiniz.

İşitme Sorunu Nedenleri Nelerdir
İşitme sorunları başlıca iki çeşide ayrılabilir: iletim işitmezliği; algısal işitmezlik.

İletim işitmezliğinde, ses dalgaları içkulağa gerektiği gibi iletilmez. Bunun nedeni, dışkulakta kulak kiri toplanması ya da ortakulak kemikçiklerinin serbest biçimde hareket edememeleri (otoskleroz) olabilir.

İşitmezliğin pek çok nedeni olabilir. Kulağın herhangi bir bölümündeki enfeksiyon ya da yaralanma, işitme yitimine yol açabilir. Algısal sağırlıkta, ses dalgaları içkulağa ulaşırlar; ama iç kulaktaki bir işlev bozukluğu ya da beyne giden sinirlerdeki bir hastalık, çocuğun işitmesini engeller.

Sağırlık Sorular ve Yanıtlar
Kızım ne zaman nezle olsa, işitmiyormuş gibi davranıyor. Neden acaba?

Bir virüs enfeksiyonu, burunda akıntıya yol açtığı gibi, orta kulakta da nezleye yol açar. Bu nezle, östaki borusunu tıkayarak, hastanın kulaklarında tıkanma hissine neden olur ve işitmesini bozar. Nezle geçince, östaki borusu temizlenir ve işitme normale döner.

Küçük oğlum, işitme sorunu ortaya çıktığından bu yana dengesini bulmakta zorluk çekiyor. Neden acaba?

Denge ile işitme arasında çok yakın bir ilgi vardır. Denge organları içkulakta, salyangozun yakınlarında yeralırlar ve denge sinyalleri ile ses sinyallerini beyne aynı sinir taşır; bu nedenle, bir duyumu etkileyen sorunlar, öbür duyumu da kolayca etkileyebilir. Oğlunuzun işitme sorununu daha iyi anlamasını sağlayabileceği için, denge konusundaki bu güçlüğü doktoruna kesinlikle bildirmeniz gerekir.

Bebekte Sağırlık Tedavisi Neler
Çocuğunuza, yedi-dokuz aylıktan başlayarak doktoru, düzenli işitme testleri uygular ve herhangi bir işitme yetmezliği saptarsa, nedenini belirlemeye çalışır. Ayrıca, çocuğunuzda siz herhangi bir işitmezlik farkederseniz, hemen doktora götürün.

Doktor, önce, çocuğun kulaklarını tıkanmaya neden olabilecek kulak kiri ya da başka bir madde bulunup bulunmaması bakımından iyice gözden geçirecektir. Işitmezliğin bu tür bir nedenden kaynaklanmadığını görürse, işitmezliğin şiddetini belirleyecek bazı basit testler uygular.

DİKKAT!

Çocuğunuza, kulağına hiçbir cisim sokmamayı öğretin.
Çocuğunuzun kulağına pamuklu kulak temizleme çöpü ya da başka cisimler sokmayın.
Kulak zarını yırtma tehlikesi nedeniyle, hiçbir zaman çocuğunuzun yüzünün yanına tokat atmayın.
Çocuğunuzu çok yüksek sesli müzik ya da herhangi yüksek sesli bir gürültü etkisinde bırakmayın.
Çocuğunuzda işitme güçlüğü, kulak akıntısı ya da kir varsa cisim sokmayın.
İşitme Testleri Neler
Çocuğunuz anlayacak yaştaysa, doktor, kulağından giderek uzaklaştıracağı bir diyapazondan çıkan sesi dinlemesini ve ne zaman duymadığını söylemesini ister.

Çocuk işitmediğini söylediği an, diyapazon ile kulak arasındaki uzaklık ölçülür ve aynı işlevi öbür kulakta da yinelenir. Ayrıca doktor, çeşitli sesler çıkaran farklı diyapazonlar kullanarak, işitme yeteneğini değerlendirebilir.

Doktoru, kaygı uyandıracak herhangi bir durum karşısında, çocuğunuzu bir uzmana göstermenizi isteyecektir. Uzman, çocuğunuz katkıda bulunabilecek bir yaştaysa, işitme yeteneğini “odyometre” (“işitme ölçer”) adı verilen bir aletle, tam olarak ölçebilir.

Odyometre, bir kulaklık aracılığıyla, çeşitli ses hacimlerinde bir dizi nota çalan elektronik bir alettir.
Uzman ayrıca, çocuğunuzun işitme duyusunu kulakta normal biçimde testten geçirmesinin yanı sıra, doğrudan doğruya salyangoza, kafatası kemiği aracılığıyla sesler yayarak, iletim sağırlığı bakımından da testten geçirebilir.
Bu yolla daha iyi duyum sağlanması, sorunun salyangoza giden normal yolu oluşturan dışkulaktan ya da ortakulaktan kaynaklandığını gösterir.
Uzman, çocuğunuzun işitmezlik nedenini belirleyince, uygun tedaviye girişecek (sözgelimi, kulakta iltihap varsa, boşaltılması ve kulağına ya da kulaklarına “kanül” adı verilen çok küçük plastik bir boru ya da borular takılması gerekecektir) ya da tedavi edilemeyecek bir durum varsa, nasıl bir yol tutmanız gerektiğini size anlatacaktır.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
bebeklerde sagılık, işitmezlik, kulak


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Saç dökülmesinin nedenleri ve tedavisi PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 25 Ekim 2014 14:03
Göz Şişmesinin Nedenleri Ve Tedavisi Amelia Sağlık Köşesi 1 21 Haziran 2014 11:22
Sağırlık Nedenleri Ve Tedavisi Liaaa Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 17 Mayıs 2012 17:17
Sağırlık nedenleri ALeMCi Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 14 Nisan 2012 15:28
Yüz Kızarması Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi Liaaa Sağlık Köşesi 0 16 Mart 2012 12:25