22 Temmuz 2013, 03:02 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Dondurmanın Alerji Üzerindeki Etkileri Dondurmanın Alerji Üzerindeki Etkileri Dondurma herkesin olduğu gibi çocukların da en çok sevdiği yiyecekler arasında. Peki alerjik çocuklar için dondurma yemek sağlıklı mı ve ne kadar tüketmeli? Bu soruların cevaplarını Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak yanıtlıyor. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; sevilen ve tüketilen bu gıdanın alerjik çocuklar açısından daha dikkatli tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Sağlıklı çocuklara kıyasla alerjik çocukların daha kolay solunum yolu hastalıklarına yakalandıklarına ve daha zor atlatabildiklerine vurgu yapıyor. Prof. Dr. Tabak;Dondurma deyince akla, soğuk olması, boğazı soğutması ve boğaz enfeksiyonlarına yatkınlık sağlaması geliyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları ile mücadele eden bağışıklık sistemi hücreleri, savunma mekanizmasını oluşturuyor. Savunma hücreleri de damarlar yolu ile kanla boğaza ulaşıyor. Soğuk, damarları büzüştürüyor. Soğukta eller morarıyor ve üşüyor. Aynı şey boğaz için de geçerli oluyor. Soğuyan boğazda kan damarları büzüşüyor ve savunma hücreleri dokulara daha az ulaşmaya başlıyor. Bir viral enfeksiyon hali varsa ve üzerine dondurma yenmişse bunun üstesinden gelmek vücut için zorlaşıyor. Çünkü büzüşen damarlar nedeniyle savunma hücreleri o dokulara yeterince ulaşamıyor, diyerek oluşan duruma açıklık getiriyor. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; alerjik astımı olan çocukların %80'in de reflü görüldüğünü, bu grubun %60'ında ise reflünün belirti göstermediğini bu duruma sessiz reflü denildiğini söylüyor. Bu durumun çocuklarda iştahsızlık, karın ağrısı, mide bulantısı, geğirme, hıçkırık, gece diş gıcırdatma gibi belli belirsiz yakınmalar ile reflüye işaret edebildiğine dikkat çekiyor. Kafeinin zehir yerine geçtiğini, mide asit salgısını arttırdığını ve mideyi saran kasları gevşeten bir madde olduğunu sözlerine ekliyor. Sıcak veya buzlu Çay, buzlu kahve ve kolalı içeceklerin bol kafein içerdiğini, en büyük gizli tehlikenin ise çikolatadan kaynaklandığını vurguluyor. Alerjik çocuklar için dondurma seçimi yapılırken kakaolu ve çikolatalı olmamasına özen gösterilmesi gerektiğine değiniyor. Prof. Dr. Yonca Tabak; reflü sorunu yaşayan bir grup çocukta fark edilmeyen gizli bir süt hassasiyeti yaşanıyor olabileceğine de dikkat çekerek, süt hassasiyeti gerek alerjik mekanizmalarla gerekse gıda intoleransı mekanizmaları üzerinden sorun yaratabildiğini belirtiyor. Bu durumda dondurma tercihinin sütlüden yana değil meyveliden yana kullanılmasının yerinde olacağını vurguluyor. Haber : Ece Cam [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] | |
|
Etiketler |
Üzerindeki |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Dershanelerin Ögrenciler Üzerindeki Etkileri | Sevda | Ödev ve Tezler | 0 | 05 Ekim 2012 20:27 |
Bilimin Yiyecekler Üzerindeki Etkileri. | Luthien | Bilim Dünyasından Son Haberler | 0 | 11 Temmuz 2012 13:25 |
Reddedilmenin Kişiler Üzerindeki Etkileri | ELa__ | Ruh Sağlığı | 0 | 21 Mayıs 2012 16:21 |