IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Nisan 2012, 18:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
2 Yaş Sendromu Geçiren Çocuğa Nasıl Davranılmalı






İki yaş sendromu adındaki ürkütücülük nedeniyle ebeveynlerin çaresiz kaldığı bir dönemdik kimi zaman. İki yaş sendromu yaşayan çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğini bilemezler. Pek çok anne ve baba bu süreçte çok yanlışlar yapar. Örneğin çocuğu azarlar, kötü davranır, o inatlaştıkça kendisi de inatlaşır, yasaklar koyar. Bütün bunları yapmak doğru değildir. Peki iki yaş sendromu geçiren çocuklara ailelerin yaklaşımı nasıl olmalı. İki yaş çocuğun gelişim sürecinde yavaş yavaş kendini ifade etmeye başladığı, sosyal gelişiminin hız kazandığı dil gelişiminin hızlanmasının beklendiği bir süreçtir. Ama baktığımızda iki yaş çocuğu her şeyi anlayan, algılayan, komutlara uygun davranan çocuklar olmasına rağmen muhakeme (kıyaslama) bu yaşta gelişmediği için, çocuğun söylenen her şeyi (özellikle de söylenenler ima yoluyla ifade ediliyorsa) anlamasına imkan yoktur.

İki yaş çocuğu olan anne ve babaların onlarla iletişim kurarken, mutlaka direkt konuşmaları, dolaylı olmayan, ima içermeyen konuşmalar yapması gerekiyor. Çocukla oynamadan vermesi gereken mesajı tek dilden ve somut haliyle vermesi şart. Mesela çocuk yemeğini yemediğinde “yeme yeme, sen böyle yapmaya devam et, sen bilirsin” şeklindeki konuşmalar, çocuğun gerçekten sözlerin böyle anlamasına ve böyle anladığı için buna uygun tepkiler vermesine neden olur. Bu yüzden direkt iletişim kurmak gerekiyor. Ama direkt iletişimde de olumsuz sıfatlara yer vermeden yani çocuğun yaptığı her olumlu davranışın arkasından olumlu bir mesaj kullanarak ama olumsuz söz ve davranışların arkasından herhangi bir tepki vermeden tepkisiz kalarak iletişime geçmek en doğru iletişim yöntemidir.

Yaptırmak istediğiniz şeyi çocuğa direkt empoze ederek ya da yaptırmak istediğiniz şeyi yasaklayarak, örneğin “bunu bir daha asla görmek istemiyorum”, “bunu yaptığında babana söylerim” gibi tehditler bu yaş çocuklarında asla etkili olmaz. Doğru davranış biçimi, olumlu bir şey yaptığında hemen ödüllendirici bir ifadeyle bunu çocuğa yaptırmak, olumsuz bir davranış gördüğümüzde çocukla olan ilgimizi kesmektir. Anne ve babalar özellikle hayır kelimesini çok kullanmamalıdır. Çocukla birlikte bir yere gidildiğinde sürekli “onu elleme, bunu karıştırma, yerinde otur, burnunu karıştırma” gibi tutumlarla karşılaşıyorsa çocuk bu davranışları yapmayı arttıracak ve gerçekten “hayır” lara duyarsızlaşacaktır. Aile içinde bu konuda birlik içinde olunmalı, annenin hayır dediğine baba da hayır demesi gerekir. Hayır her koşulda herkesin engellediği durumdur. Çocuk iki parmağını prizin içine sokuyorsa bu herkesçe hayır denmesi gereken bir durumdur. Ama yemekten önce çikolata yiyorsa herkesin hayır demesi şart olmayan bir durumdur.



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
geciren


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mastürbasyon Yapan Çocuğa Nasıl Davranılmalı? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 29 Kasım 2022 19:52
Sinirlenen çocuk nasıl sakinleştirilir? Çocuğa nasıl davranılmalı? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 2 12 Kasım 2022 23:10
Birinci sınıfa başlayan çocuğa nasıl davranılmalı? Feronia Aile Evlilik ve Çocuklar 0 05 Eylül 2022 15:18
Ergenlikteki Kendini Beğenmeyen Çocuğa Nasıl Davranılmalı? PySSyCaT Ergen Sağlığı 0 06 Temmuz 2019 01:31
Karne alan çocuğa nasıl davranılmalı? PySSyCaT Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Eylül 2016 15:52