IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Şubat 2012, 12:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Teknoloji Ve Çocuklar




Teknoloji ve çocuklar: Yarar ve Zararlarıyla İletişim ve bilgisayar


İnsanlık, tarihi boyunca “araç” olarak yarattığı şeyleri “amaç” haline getirmenin sıkıntısını, bireysel ve toplumsal düzeyde yaşamıştır. İşlev yükleyerek üretilen birçok unsur zaman içinde, bu amaçtan uzaklaşılarak vazgeçilmez hale gelmiş ve alışkanlıklar hatta bağımlılıklar yaratmıştır. Bu yazımızda da uygarlığın gelişmesinde çok önemli rol oynayan teknolojinin ürettiği ve özellikle çocuklarımız üzerinde olumsuz etkiler bırakan elektronik araçlardan söz ederek, bunların günlük hayatımızdaki yansımalarını ele alacağız.

Günümüzde çok yaygınlaşarak gündelik hayatımıza, evimize, odamıza kadar giren bilgisayar ve onun aracılığı ile kullanılan internet, insanla ilgili çalışmalar yapan disiplinler tarafından olumlu ve olumsuz etkilerini ele alan iki ana yaklaşımla değerlendirilmektedir. Olumlu etkileri açısından, bilgi kaynağı olması, öğrenme süreçlerine destek sağlaması, oyun zenginliğiyle ilgi çekmesi ve iletişim alanında sağladığı hız ve yaygınlık olarak ele alınmaktadır. Aynı değerlendirme kriterlerinin olumsuz etkileri ise, bilgi kirliliğine neden olacak çok yoğun ve kontrolsüz bir içeriğinin olması, öğrenme sürecinde yanlış yada zararlı sonuçlara yol açacak yönlendirmeler olması, iletişim konusunda da belirsiz ve yalnızlaştıran bir dinamik olarak gelişim süreçlerini olumsuz etkilemesi biçiminde ele alınmaktadır. Bu bağlamda küçük yaş gruplarında bağımlılık ilişkisini en etkili şekilde tetikleyen “oyun” içeriğini özel olarak incelememiz gerekmektedir. TV, bilgisayar (internet) , elektronik oyuncaklar aracılığı ile küçük yaş çocuğunun hayatına giren sanal oyunlarda kontrolsüz şiddet öğesi çok öne çıkmakta, bu etkiler altında önemli, olumsuz davranış/değerlendirme kalıpları ortaya çıkmaktadır. Gelişim dönemi özellikleri açısından çevreyi ve kendilerini fiziksel temasa dayalı olarak keşfettikleri bu süreçte “şiddet” görsel etkilerin yaygınlaştırılmasıyla, normalleştirilmektedir. Farklı bir etki de elektronik iletişim alanında gözlenmektedir. Kendilik algısı ve farkındalık konularında her etkiye açık olan okul çağı çocuğu, bu alanda kendini ifade ederken zaman zaman kendisi olmaktan vazgeçmekte, başka birisi imiş gibi davranma tercihini kullanabilmektedir. Bu karmaşa yaratan bir durumdur.

Bireysel sorumluluklar farkındalık ve moral değerlerin işlevsel biçimde oluşmasını beklediğimiz bu dönemde çocuklarımızın olumsuz etkiler ve etkilenmelerden uzak, daha sağlıklı büyümesini sağlamalıyız. Hayatımızda artık yadsınamaz şekilde var olan, bütün bu elektronik araçları, kurallar ve sınırlamalar koyarak, denetleyerek ve hedeflenen amaçlara uygun kullanımlarını sağlayarak, yarar getiren rolleri ile etkinleştirmek, çocuklarımızın gelişimlerini daha sağlıklı gerçekleştirmeleri açısından hepimizin görevi olmalıdır.

Bu sağlıklı gelişim sürecinde ebeveynler olarak onların korunmalarını sağlamak amacıyla dikkatle uygulamamız gereken bazı önlemler var.
-Olumsuz etkilenmeleri kontrol etmek amacıyla mutlaka izleyeceği, oynayacağı oyunlardan, programlardan haberdar olun, birlikte izleme oynama fırsatı yaratın.
-Odalarında televizyon, bilgisayar gibi donanımların olmamasına özen gösteriniz.
-Ev içi yaşantılarını programlayarak sorumluluklar konusunda yönlendirici olunuz.
-Büyüme serüveninin yol göstericisi olduğunuzu unutmadan, paylaşımlar konusunda aktif rol alınız.
-Çocuklarınızı yalnız bırakmayınız. En önemlisi onlarla ortak zamanlar yaratmaya, az ya da çok olduğunu düşünmeden sıcak temaslar kurmaya özen gösteriniz.
-Çocukların hatta bütün insanların kuralları belirlenmiş, standart durum- ları daha kolay içselleştirdiklerini göz ardı etmeden kendine ait sorumluluklarıyla karşılaşmalarını sağlayın.
-Onlara yapabilecekleri şeyler konusunda güvenin, siz inanırsanız onların kendilerinde var olanları ortaya koymaları çok daha kolay ve işlevsel olacaktır.
-Günümüzde çocuk olmak zordur. Ama unutmamalıyız ki bu sürecin direksiyonunda oturan ebeveynlerin de işi zor. Emek, çaba ve inançla ele alınması gereken keyifli ama bir o kadar da zorlu bu yolda birlikte yürümek umuduyla sevgilerimizi iletiyorum.

SAYGILARIMLA

Tamer ŞENYUVA

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cocuklar, teknoloji


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çocuklar Ölmesin & Çocuklar Ölmemeli (1987) Yalçın Gülhan, Özlem Onursal CORDON BLEU Antikacı 0 16 Aralık 2021 16:43
Çocuklar için Hikayeler:Yaşlı Adam ve Yaramaz Çocuklar Seyra Aile Evlilik ve Çocuklar 0 04 Haziran 2014 14:16
Üstün Zekâlı Çocuklar, Özürlü Çocuklar Kadar İlgi İstiyor Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 10 Şubat 2012 16:48
Çocuklar için teknoloji müzesi! KarakıZ Bilim Dünyasından Son Haberler 0 12 Ekim 2011 14:42
Çocuklar İçin Teknoloji Ne Zaman Başlar? Heidi Aile Evlilik ve Çocuklar 0 13 Haziran 2008 08:53