Sağlıklı çocuk takibi çocukların gelişimi bağışıklık sistemlerinin gelişmesi metabolizmalarının kuvvetlenmesi salgın hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çok önemlidir. SAĞLIKLI ÇOCUK TAKİBİ NEDEN ÖNEMLİDİR 1 Sağlıklı çocuklarda riskli durumların belirlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması. a: Doğum öncesi olan riskli durumlar :
Ailede ailesel geçişli bilinen bir hastalık varlığı
Akraba evliliği varlığı
Annede ölü doğum düşük veya sakat çocuk varlığı
Annede madde bağımlılığı
İlaç, alkol, sigara kullanımı
Önceki doğumlarda kan uyuşmazlığı ve buna bağlı gelişen sarılık varlığı
Önceki doğumda rh uyuşmazlığı var ise anti rh immunglobulin yapılmısmı
Anneden bebeğe geçebılecek mikrop taşıyıcılığı varlığı
Gebelik takıplerınde tarama testlerınde veya ultrasonografık
Takiplerınde herhangı bır problem varlığı
b: Doğum anında oalan riskli durumlar :
Doğum şekli. Sezaryan ile doğumlarda uyutma amaçlı anneye verilecek ilaçlar yenidoğan bebekte solunum baskılanmasına neden olabilir veya normal doğuma göre hızlı bir eylem olduğu için bebeğin akciğerlerinde bulunan anne karnında ki sıvıyı çıkaramayıp yaş akciğer diye adlandırılan solunum sıkıntısı ile seyreden tabloya neden olabilir.
Çoklu doğum. İkiz veya daha fazla sayıdaki bebek doğumları tek doğumlara göre bebekler açısından riskli durumlardır.
Müdaheleli doğumlar. Spontan olmayıp, medikal veya cerrahi müdahelere bağlı gelişen gebelikler doğuştan anomaliler açısından risk teşkil eder.
Erken doğum. 37 hafta öncesi bütün doğumlar erken doğum olarak kabul edilir. 37 hafta organ ve doku gelişimi için gerekli süredir.
Fetal distres. Bebeğin anne karnında sıkıntı ile karşılaşmasıdır. En sık sebebi bebek kordonunun boynuna dolanmasıdır. Bebek kalp atımlarının azalması ile anlaşılır.
Mekonyumlu doğum. Anne karnında gebeliğin uzaması veye sıkıntıya girmesine bağlı kakasını yapması. Doğum anında olursa akciğerlerine kaçıp pnömoniye ve bebeğin oksijensiz kalmasına sebep olabilir.
Asfiksi. Anne karnında, doğumda veya doğum sonrası bebeğin oksijensiz kalması, organlarda ve dokularda zarar meydana gelmesi.
Erken memran rüptürü. Doğum eylemi öncesi annenin sularının gelmesi. Bebeğin mikrop kapmasına naden olabilir.
Doğum eyleminde gelişebilecek hasarlar. Omuz kırıkları, düşük el, cilt kesileri, organ hasarları, kafa cildinde ödemlenme ve cilt altına kanama.
Doğumda farkedilen anatomik problemler .Yarık damak dudak, diafram hernileri (göğüs kafesini karından ayıran düz kasta olan fıtıklar ), omfalosel (göbekten cildin dışına doğru olan etrafı zarla kaplı fıtıklar ), parmak anomalileri, kalp anomalileri, sindirim sistemi boyunca herhengi bir parçasında doğumsal gelişememeye bağlı tıkanıklıklar, üriner sistemde idrarın boşalmasını engelleyen tıkanıklıklar. c: Doğum sonrası olan riskli durumlar :
Doğum sonrası anne sütü alımı
Anne sütü alım süresi
Ek besinlere ne zaman geçildiği
Ek besinlere başlama tarihi
Anne ve bebeğin kan grubu
Bebeğin doğum kiloso, boyu ve baş çevresi
Hipotiroidi ( tiroit hormon eksikliği ) ve metabolik hastalık varlığı
Kalça çıkıklığı
Bebeğin görme ve işitmesi
Vitamin kullanımı
Büyüme gelişmesi
Norolojik gelişimi
Enfeksiyon varlığı ve enfeksiyonlara karşı korunma
Anemi ( kansızlık ) varlığı
2 Ailelerin çocuk bakımı açısından biyolojik ruhsal ve sosyal konularda bilgilendirilmesi, yönlendirilmesi ve desteklenmesi sağlanır. 3 Anne sütü önemi anlatılır ve anne sütü ile beslenme desteklenmesi
Anne sütü bılesımı ilk 6 ay d vitamini hariç bebegın tüm gereksinimlerini karşılayacak niteliktedir
Besinsel immünolojik ve pısıkolojık faydaları vardır
Anne sütunun sindirimi kolaydır ve böbrek yükü azdır
Anne sutu ile beslenen hastalarda solunum ve sindirim sistemi enfeksiyonları daha azdır
Her an hazır bebeğe uygun ısıda ve sterildir
Ayrıca ekonomiktir
Anne bebek arasındaki bağın guclenmesını sağlar
Beyinsel gelişim ıcerıgınde kı yağlardan dolayı daha iyi olmakta
Anne sütü alan bebeklerde ilerki yaslarda obezıte, allerjı, kanser, diyabet gibi hastalıklar daha nadir görülmekte
4 İlk 6 ay anne sütü ile beslenmenin sağlanması
Bebeğinizi sık sık emzirin. İlk günlerde gelen az miktardaki sarı renkli sütünüzün ismi kolostrum olup bebeginizin gelişimi ve mikroplara karşı korunmasında oldukça faydalıdır.Kolostrum protein ağırlıklı olup rengini bu koruyucu proteinler vermektedir.
Sık emzirerek bebeğinizi : Mikroplara karşı korumuş Yenidoğan sarılığını engellemiş Bagırsaklarda vucuda faydalı laktobasillus bifidus ismi verilenmikropların yerleşmesini Sütünüzün artmasını sağlamış olursunuz. Bebegimizi ilk 6 ay anne sütü ve D vitamini dışında ek besin maddesi vermeyiniz. Su, şekerli su, bal, reçel, pekmez, çay ve mama gibi besinlerin verilmesi,bebeginize en faydalı besin maddesi olan anne sütünün azalmasına ve zamanla kesilmesine, sağlıksız beslenmesine ve ileride gelişecek besin alerjisine sebep olursunuz
5 Her şeyi yiyebilir duruma gelene kadar beslenmenin düzenlenmesi 6 Büyüme ve gelişmenin izlenmesi 7 Asıların uygulanması 8 Erken tanı için tarama testlerinin ve özel degerlendirilmelerin yapılması
__________________ Lucifer dediler bana, kötülüğü anlatmak için. Halbuki, ışık ve güzelliği anlatırdı Lucifer. Ben kötüyüm bu düzen için; ama değilim asla kötülük.