IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ağustos 2011, 11:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
3 yaş çocuklarının gelişimi nasıldır?




3 yaş çocuklarının gelişimi nasıldır?

Çocuğunuz üç yaşına girdiğinde harikulade bir şey olur. O sizin her zaman hayal ettiğiniz bir evlat haline gelir. Çünkü bedeni daha işbirlikçi ve muktedirdir, güven verir ve genellikle kendini daha rahat hisseder. Ara sıra bazı aksilikleri olabilir, fakat çoğunlukla üç yaşındaki çocuğunuz arkadaş canlısı, konuşkan ve tamamen yardım severdir. Her şeyi görmek ve yapmak isterler.

DİL YETENEKLERİ

Çocuğunuz, üç yaşında, en azından 300 kelime konuşma haznesine sahiptir. Kazandığı kelimelerle 6 kelimelik cümleler kurabilir.

Bazı üç yaşındakiler, bir fiilden daha fazlasını kapsayan cümleler kullanacaklardır. “Ben süt isterim” yerine, “Ben senin içtiğin sütü isterim” cümlesini duyabilirsiniz.
Zamirleri kullanmaya devam edecektir. "Fakat" “ben” “bana” “benimki” “sen” gibi kavramları hala karıştırırsa şaşırmayın.

Bu dönemin sonuna doğru, çocuğunuzun konuşması yabancılar tarafından anlaşılacak kadar nettir. Fakat, tam doğru telaffuzlar beklemeyin.
SOSYAL YETENEKLER

Çocuğunuz, akranlarıyla daha direkt olarak iletişim kurmaya başlar. Oyunları genellikle grup fantezileri şeklini alır. İmgelerini ve ev aletlerini destek olarak kullanarak daha ayrıntılı sahneler sergilemeye başlar.

Üç yaşında, önceki yılda olduğundan daha az bencildir. Başkalarının duygularını anlama ve kendini onların yerine koyma yeteneği geliştikçe, daha işbirliği gerektiren oyunlara iştirak ettiğini göreceksiniz. Küçük gruplarda, oyuncaklarını paylaşması ve sırasını beklemesi umulur. Ama bu yılın ilk yarısında, hala onu bu tarz grup çalışmalarına teşvik etmeye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Oyun arkadaşları arasında çekişme olduğunda, çocuğunuz bazen -fakat her zaman değil- yetişkinlerin müdahalesi olmadan bir çözüm bulabilir.

Çocuğunuz kendi cinsel kimliğini tanımaya başlayabilir. Evcilik oynarken, örneğin kız çocukları anne rolüne, erkek çocukları baba rolüne girmeye meylederler. Gelişen cinsel farkındalığa rağmen, kız ve erkek çocukları bu yaşta da birlikte oyun oynayabilirler.

DUYGUSAL GELİŞİM

Şimdiye kadar çocuğunuzun ayrılma kaygısı muhtemelen azalmıştır. Fakat, okul öncesi bir kuruma ilk gittiğinde, gözyaşlarının görülmeyeceği anlamına gelmez. Yeni bir ortama ayak uydururken, korkuyla tepki vermek yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de normaldir.

Çocuğunuzun canlı fantezi hayatı onu, bir çok yeni ve alışılmamış hedefe taşır. Bu aynı zamanda onun geniş çeşitlilikteki duyguları kabul etmesine yardımcı olacaktır; sevgi ve bağlılıktan öfke, hayal kırıklığı, isyan ve korkuya geçebilir.

Görünmeyen oyun arkadaşları icat edebilir. Bu birliktelik, özel biriyle ya da günden güne değişiklik gösteren hayali hayvan arkadaşlarla olabilir. Gerçek yaşamla bağlantı kurarak oyun oynamada, arkadaşlıkları, en çok sevdiği doldurulmuş bir hayvan ya da oyuncak bir bebekle oynayarak, ilerlemeye devam eder. Hayali arkadaşlar çocuğun farklı aktiviteler, davranışlar, duygular ve diyaloglar deneyimlemesine yardımcı olur.

Okul öncesi çocuğunuz gerçek yaşam ile hayali oyun arasında devamlı gidip gelir. Bazı günler, ona “Efendim” diye hitap edilmesinde ısrar edebilir. Diğer günler onu ismiyle çağırmanızı tercih edebilir.

Hayal ile gerçek arasındaki ayrımı yapmadaki yetersizlik, yeni bir takım korkuların çıkmasına yol açabilir. Çocuğunuzun, medyayla iletişimini yakından takip edin.

FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER

Bazı okul öncesi çocuklar, kilodan çok boya giderler, bu onların zayıf ve uzun boylu görünmesine sebep olur. Fakat, yavaş yavaş kas gelişimi arttıkça çocuğunuzun kalıbı dolacaktır. Gelecek yıl boyunca, üç yaş çocuğu ortalama 8,5 cm uzar ve 2,5 kilo alır.

Kafatası uzunluğu da artacaktır, fakat yavaşça. Bu arada alt çene daha belirgin olarak gelişirken, üst çene geçici dişleri yerleştirecek şekilde genişlemeye başlayacaktır.

Koşma, zıplama, yürüme ve hızlı bir şekilde tırmanmalar, şimdi ikinci doğası olacaktır. Ayak parmağının ucunda ya da bir ayağının üzerinde dengede durmak gibi diğer fiziksel başarılar hala bir çocuğun tam konsantrasyonunu gerektirir.

Parmak ve el hareketleri de daha net olacaktır. Renkli bir kalemi daha bir yetişkin gibi kavramaya başlayacak-- baş parmak bir tarafta, diğer parmaklar diğer tarafta. Dört yaşa doğru, muhtemelen bir kare ya da daire çizebilecektir, iki ya da dört vücut parçası olan bir insan çizebilecek ve nerdeyse hemen hemen doğru bir şekilde makası kontrol edebilecektir.

ÜSTESİNDEN GELİNMESİ GEREKEN ZORLUKLAR

Kabaca 20 okul öncesi çocuktan birinde, kekemelik ortaya çıkar. Erkek çocuklar, kız çocuklarından daha hassastırlar. Bu durumun ortaya çıkması, kaygılı, yorgun, hasta ya da aşırı heyecanlı olduğu zamanlardadır. Ebeveyn olarak en iyi yaklaşım, sorunu önemsememektir.

O konuşurken dinleyin, fakat hatalarını belirtmeyin. Bu esnada, ona, kendinizin ve ev halkının konuşmalarını yavaşlatarak yardımcı olabilirsiniz. Eğer problem ciddiyse, çocuk doktorunuz konuşma terapisini tavsiye edebilir.

Üç yaşındaki çocuğunuz, hala kızgınlık ve saldırganlığını kontrol etmeyi öğrenmektedir. Ebeveynleri tepki verecekleri noktaya kadar test etmek, davranışlarından hangilerinin kabul edilemez olduğunu öğrenmenin bir yoludur. Sonuç olarak, o önceki yıllara benzer şekilde sinir nöbetleri geçirmeye devam edebilir. Eğer bu tarz davranışları ödüllendirmemek konusunda tutarlıysanız, bu nöbetlerin çaba göstermeye değecek önemde olmadığı sonucunu çıkarabilirler.

Birçok aile, üç yaş dolaylarındaki çocuklarına mesafe koymayı tercih ederler. Eğer evin içinde yeni bir bebek varsa, üç yaşındaki çocuğunuz bu fikre alışmak için biraz zamana ihtiyaç duyacaktır. Adapte oluncaya kadar, bazı davranışsal bozukluklar bekleyebilirsiniz, bunlar önceki dönemlere geri dönme (özellikle tuvalet eğitimi alanında), gücenme, uykusunda yürüme, artmış huysuzluk nöbetleri ve genel bir olumsuzluktur. Bu problemleri onunla yeteri kadar baş başa zaman geçirerek ve onun kıskançlık duygularını ifade etmesine müsaade ederek azaltabilirsiniz. Eğer onu yeni doğan bebeğin bakımıyla ilgilenmeye cesaretlendirirseniz, yerinden edilmişlik duygusunu da daha az hissedebilir.

NASIL YARDIM EDİLİR ?

Okul öncesi, çocuklara yapıştırma, kesme ve sayma gibi yeni yeteneklerin ortaya çıkma fırsatını vermekle birlikte, temel amacı sosyalleşmedir. Bir çok ebeveyn bunu çocuğun akademik durumunun başlangıcı gibi sayarak bu durumda onları daha fazla zorlamaya iterler. Üç yaşındaki çocuğunuzun en iyi öğrenme yolu oyun, gözlem ve konuşma iledir. İleriki yıllara ait öğrenme materyallerinden uzak tutun. Çocuğunuz, eğitimle ilgili alanlara zorlanırsa, ilerde okula karşı bir kaçınma yaşayabilir.

Çocuklar, özellikle küçük çocuklar, düzenli bir iş planına ihtiyaç duyabilirler. Çocuğunuz ne zaman oyun oynayabileceğini, ne zaman yemek yiyebileceğini ve ne zaman yatağa girmesi gerektiğini bilirse, daha rahat davranabilir. Yeni bir maceraya başlamadan önce, bu ister okulun ilk günü olsun ya da yeni bir arkadaşının evinde oyun için toplanma olsun, ona zamanından önce ne beklemesi gerektiğini belirtin. Bu yaklaşım, yeni durumları daha az göz korkutucu hale getirir.

Üç yaşındaki okul öncesi çocuğunuz bağımsızlığından gurur duyar. Kendi başına kararlar vermek isteyecektir. Söylediklerini işitin ve fikirlerine değer verdiğinizi gösterin. Mümkün oldukça ona seçimde bulunması için izin verin. Yanlış kararlarda bulunmasını, alternatifleri daraltarak engelleyebilirsiniz. Diğer bir deyişle menüdeki her maddeyi ona okumayın. Bunun yerine, kızarmış peynir mi yoksa tavuk parçaları mı tercih edeceğini sorun

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
3, çocuklarının, gelişimi, nasıldır, yaş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hamilelikte Ay Ay Bebek Gelişimi Nasıldır? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 1 13 Aralık 2022 20:53
Üçüz Bebeklerin Gelişimi Nasıldır? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 10 Aralık 2022 12:10
2. Bir Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıldır? Tanem Aile Evlilik ve Çocuklar 0 30 Ekim 2022 12:55
Çocuklarda işitme gelişimi nasıldır? Ecrin Çocuk Sağlığı 0 29 Eylül 2014 10:55
4 yaş çocuğunun gelişimi nasıldır? Ecrin Çocuk Sağlığı 0 08 Ağustos 2011 11:52