IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Kasım 2023, 20:11   #1
Çevrimiçi
~ Bizimkiler.Net~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda Yutma Güçlüğü İştahsızlık Değil !




Çocuklar pek çok yemeği reddediyor ya da yemek seçiyor olabilir. Çocuğun yemek yememesinin nedeni sırf tadını beğenmemesi olabileceği gibi altında çok ciddi problemler de yatıyor olabilir. Çoğu zaman fark edilmeyen yutma bozukluklarının akciğer enfeksiyonuna kadar gidebilen çok ciddi sorunlara neden olabileceğini söyleyen Liv HOSPITAL Dil-Konuşma Patoloğu ve Yutma Bozuklukları Uzmanı Gayem Köprücü, “Yemek seçtiğini sandığınız çocuk aslında gerçekten yemeği yiyemiyor yani yutma bozukluğu yaşıyor olabilir. Derdini de anlatamaz, bu yüzden aileler çok dikkatli olmalı” diyor.

Yutma bozukluğu olan çocukların belirtileri nelerdir?

Bebek çok sık kusuyor ve yediklerinin çok azını midesine gönderiyorsa o zaman birtakım şeylerden şüphelenilir. Çok küçük çocukların yemek yerken vücudu kasılır. Yutamadığı için değişik kıvamdaki yiyecekleri reddeder. Örneğin çocuk, içinde pirinç olan çorbalar gibi iki farklı kıvamın bir arada olduğu yiyeceklerle zorluk yaşıyor olabilir, çiğneme ve yutma süresi uzadığı için beslenme zamanı uzayabilir, lokmalar ağız kenarından dökülebilir, beslenirken öksürük ve öğürme oluşabilir, doğru nefes alıp vermekte zorlanabilir. Besleme sonrasında çocuğun çıkardığı sesler ıslak ve hışırtılı değil, temiz ve net olmalıdır. Besleme sırasında daha dik pozisyonda olan çocuk, beslemenin hemen ardından yatay pozisyona getirilirse ağızda birikenler nefes borusuna akabilir ve çocuk bunu hissedip öksürerek temizleyemeyen bir durumda ise akciğer tehdit altına girer. Yani bizler öksürüğün kuvvetli ve yerinde olmasını olumlu değerlendiririz ancak fazla sayıda öksürük de sorunlara işaret edebilir. Bütün bunların sonucu olarak çocuk kilo alamaz, büyümesi yavaşlar.

Tanı nasıl konuluyor?

Bir dil ve konuşma patoloğu, çocuğun beslenme ve yutmasını değerlendirmek üzere gerekli testleri yapar, mümkün olan tedaviyi planlayıp uygular. Öncelikle çocuğun medikal hikayesi, gelişimi ve semptomları incelenir. Yutma işleminde kullanılan kasların kuvveti ve eklemlerin hareket kabiliyeti, çocuğun yeme-içme sırasındaki duruşu ve davranışı gözlenir. Yutmayı değerlendirebilmek için bazı özel testler uygulamak gerekebilir. Bu değerlendirmeyi Fiberoptik Endoskopik Yutma Testi şeklinde poliklinikte yapmak, ihtiyaç halinde ise Modifiye Barumlu Yutma Testi – Videofloroskopi adı verilen radyolojik bir inceleme yöntemi ile yapmak mümkün. Biz kişinin sağlıklı yutup yutamadığını objektif test yöntemleriyle kesin olarak söyleyebiliyoruz, bunu “Hastayı yedirelim, bakalım yutabilecek mi?” yöntemiyle yapmıyoruz!”

Yutma testi nasıl yapılıyor?

Fiber optik endoskopik yutma testinde, fleksible endoskoplarla normal anatomiyi izlemek, lokmanın nefes borusu ve yemek borusunun ortak olduğu bölgeyi atlayarak yemek borusuna sağlıklı şekilde geçip geçemediği izlenebiliyor. Bu yöntemde hasta radyasyona maruz kalmıyor, işlem son derece pratik şekilde poliklinikte uygulanabiliyor. Yutmanın bozuk olup olmadığını değerlendirmenin radyolojik bir yöntemi var: Modifiye Barumlu Yutma Testi – Videofloroskopi. Yutma dinamik bir işlemdir, bazı vakalarda fleksible endoskoplarla yapılan muayenenin bir basamak ilerisine geçip yutmanın tüm aşamalarını izlemek gereklidir. Videofloroskopide de hastaya ağızdan radyolojik ışık altında görülebilen bir madde (örneğin baryum) karıştırılmış yiyecek verilip yutması isteniyor ve tüm aşamalar video şeklinde izlenebiliyor. Bu yöntemle hastanın sağlıklı yutup yutamadığının ötesinde neden yutamadığını, hangi fazda nasıl bir zayıflık olduğunu tespit etmek mümkün oluyor. Tedavi de bunlar ışığında planlanıyor.

Yutma bozukluğunun tedavisi nasıl yapılıyor?

Dil ve konuşma patoloğu çocuğa ve duruma özel olacak şekilde belli çalışmalar planlar. Bunlar anne-baba aracılığı ile yaptırılması gereken pozisyonlamalar ve egzersizleri içerir. Bu egzersizler beslenme ve yutma işleminde kullanılan kas kuvvetini, duyusunu ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca beslenme ve yutmayı geliştirecek yönde özel yiyecekler, araçlar ve teknikler öğretir.

Yutmayı geliştirecek özel yiyecekler nelerdir?

Yiyecek kıvamının seçimi yutmanın durumuna, problemin hangi fazda ve ne şekilde açığa çıktığına bağlı olarak yapılacaktır. Ancak, kaygan yiyecekler, tamamı aynı kıvamda olan yani taneler içermeyen yiyecekler, hisleri uyandıracağı için soğuk ve ekşi tatlar tercih edilebilir. Örneğin en basit gözüken su bazen en korkulacak kıvamdır, çünkü çok hızlı hareket eder, kontrolü zordur ve tüm açıklıklardan kolayca içeriye sızar. Ancak buna karşın kimyasal içeriği karışık olmadığı için bir enfeksiyona sebep olsa dahi bununla daha kolay başa çıkılması beklenebilir.

Yutma bozukluğu yaşayan çocuğu olan aileler neler yapmalı?

Çocuğunuzda yutma bozukluğu olduğundan şüphe ediyorsanız ya da bu yönde bir tanı konmuşsa yutmanın gelişimini değerlendirmesi ve egzersizleri planlaması için bir dil ve konuşma patoloğu ile görüşmelisiniz.

Bebek ve çocuklarda yutma bozukluğunun nedenleri

· Sinir sistemi problemleri (serebral palsy, menenjit, ensefalopati)

· Gastrointestinal problemler

· Prematüre/erken doğum

· Düşük doğum kilosu

· Kalp hastalığı

· Damak/dudak yarığı

· Solunum yolunu etkileyen durumlar



Yutma bozukluğu olan çocuklarda neler görülebilir?

· Sıvı kaybı yaşanabilir.

· Yeterli besin alınamayabilir.

· Lokma nefes yoluna kaçabilir. Bu durum nefessiz kalmaya ya da akciğer enfeksiyonu gelişimine sebep olabilir.

· Solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak kronik akciğer hastalıkları gelişebilir

· Çocuk sosyallikten uzaklaşabilir.

Alıntı

__________________

Kulun Adaleti Şaşar Ama ALLAH´in Adaleti Şaşmaz..

Konu Beatrice tarafından (16 Aralık 2023 Saat 18:26 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yutma Güçlüğü Nedenleri Sarya Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 24 Ekim 2021 19:55
Çocuklarda Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 14 Kasım 2015 15:20
Disfaji (Yutma Güçlüğü) Lcia Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 23 Şubat 2015 16:57
Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri ve iştahsızlık tedavisi Ecrin Çocuk Sağlığı 0 10 Ağustos 2011 04:57
Yutma güçlüğü - Disfaji YapraK Sağlık Köşesi 0 28 Eylül 2009 22:23