IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Ocak 2021, 11:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Genital Siğil






Teşhis

Doktor, tıbbi tarihçenizi ve fiziksel muayeneyi kullanarak görünür genital siğilleri genelde tanılayabilir. Ama bütün HPV enfeksiyonları görünür siğillere ne[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olmaz. Görünür genital siğillere veya başka belirtilere sahipseniz doktorunuzun HPV enfeksiyonu tanısı koyması zor olabilir. doktor size şu soruları sorabilir:
HPV’ye veya başka bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyona mı maruz kaldığınızı düşüyorsunuz? Nereden biliyorsunuz? Partneriniz mi söyledi size?
Belirtileriniz nelerdir? Vajina veya penisten akıntı geliyorsa renk veya koku değişikliklerine dikkat etmek önemlidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için prezervatif kullandınız mı?
Birden çok partner gibi yüksek riskli davranışlar dahil, partnerinizle hangi cinsel davranışlarda bulundunuz?
Geçmişte cinsel yolla bulaşan hastalık geçirdiniz mi? Nasıl tedavi edildi?
Anormal bir Pap testiniz oldu mu (kadınlar için)?

Kadınlar için

Doktorunuz tıbbi tarihçenizi aldıktan sonra, jinekolojik bir muayene yapacak, buna genelde Pap testi dahildir.
Pap testi, rahim ağzındaki anormal hücreleri görüntüler. Pap testinin sonuçları görünür siğiller olmasa bile HPV enfeksiyonunu gösterebilir.
30 yaş üstündeki kadınlar, Pap testiyle aynı anda HPV için görüntüleme testi yaptırabilir. Bu HPV testi virüsün DNA’sını (genetik bilgisini) arar. 30 yaşın altındaki kadınlar genelde HPV testini yalnızca anormal Pap testi çıkarsa HPV testi yaptırır.
Doktorunuz rahim ağzında (HPV enfeksiyonuyla ilişkili olabilecek) anormal doku alanları bulursa tedavi önerebilir.

Erkekler için

Tıbbi tarihçenizden sonra, genital siğiller için fiziksel muayene yapılacak.
Erkeklerde HPV enfeksiyonu için görüntüleme testi yoktur. Ama resmi talimatlar olmasa da bazı uzmanlar anal sek yaptıran erkeklerin, özellikle HIV enfeksiyonu da varsa rutin anal Pap testi yaptırmaları gerektiğine inanıyor. Doktorunuza test edilip edilmeyeceğinizi ve ne kadar sıklıkla test edilmeniz gerektiğini sorun.

Kadınlar ve erkekler için

Siğiller görünürde değilse daha fazla test yapmadan teşhis genelde konabilir.
Doktorunuz anormal doku bulduğunda ama kesin teşhis koyamadığında laboratuar doku çalışmaları için bir biyopsi yapılabilir.
Siğillere neden olan HPV türü için testler teşhis için yararlı değildir. Bu test genital siğillerin teşhis veya tedavisi için rutin olarak yapılmaz.

Tedavi

HPV’nin tedavisi yoktur ama siğiller ve hücre değişiklikleri tedavi edilebilir. Anormal Pap testine neden olan HPV enfeksiyonu genital siğile neden olan HPV türlerinden daha farklı tedavi edilecektir.
En yaygın insan papillom virüsü (HPV) türlerine neden olan genital siğiller tedavisiz kendi kendilerine geçebilirler. Bu ve başka sebeplerden dolayı, uzmanlar genital siğil tedavisinde farklı yaklaşımlar takınabilirler.
Genital siğiller tedavisiz yol olabilir. Bu birçok genital siğilin doğal gidişatıdır.
Büyük siğil alanlarını bozmak zordur ve iz bırakabilir.
Genital siğil tedavisi HPV enfeksiyonunu yok etmez. Yine de enfeksiyon yayabilirsiniz. Prezervatifler HPV enfeksiyon riskini azaltabilir.
Genital siğil tedavisi acı verici olabilir ve tedaviden sonra siğiller geri gelebilir. Tedaviden sonra tekrarlayan siğiller siz yeniden tedavi edilmek istemedikçe tekrar tedavi edilmez. Tedavi edilmek isterseniz genelde farklı bir tür tedavi seçmeniz gerekir.
Bazı doktorlar genital siğil tedavisinin HPV enfeksiyonlarının yayılmasını önleyip genital siğillerin tekrarlamasını önlediğine inanıyor.

Tedavi türleri

Genital siğil tedavileri arasında ilaçlar, dondurma, lazer ve ameliyat bulunur.
Genital siğil tedavisinin türü şunlara bağlıdır:
Siğillerin sayısı, boyutu ve yeri

Tedavinin yan etkileri

Her tedavi seçeneği için doktorun becerisi
Tedavinin masrafı. Masraf şunlara bağlıdır: ilacın fiyatı, kullanılan özel ekipman, gereken tedavi sayısı.
Siğillerden kaynaklanan sorunlar (örneğin üretranın tıkanması)
Hamileyseniz. Bazı siğil ilaçları hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.

İlaçlar

Doktorlar ilk tedavi seçeneği olarak genelde siğillere sürülen ilaçları önerirler (topikal ilaç tedavisi). Doktor, siğillerin etrafındaki cilde zarar verme riski yüksek ilaçlar sürecektir. Bunları evde sürebilirsiniz.
Dikkat: Genital siğilleri tedavi etmek için reçetesiz siğil giderme ilaçları kullanmayın. Bu ilaçlar genital bölgede kullanmak için değildir ve şiddetli yanmaya neden olabilir.
Ameliyat ve diğer tedavi
Genital siğilleri gidermek için ameliyat şu durumlarda yapılır:
İlaç tedavisi başarısız olduğunda ve siğillerin alınmasının gerekli olduğu düşünüldüğünde.
Siğiller geniş alana yayılmışsa.
Düşünülecekler
Tedavi edilmeksizin, dışsal genital siğiller değişmeden kalabilir, boyut ve sayıca artabilir ya da yok olabilir. çalışmalar gösteriyor ki tamamen başarılı olan tek bir tedavi yok çünkü genital siğillerin tedavisi yok. Bütün tedavilerin avantajları ve dezavantajları vardır. Her tedavinin yararları ve etkililiğinin yan etkiler ve maliyetle kıyaslanması gerekir.
Siğillerin tedavisi genelde tek bir tedavi değil bir dizi uygulamayı gerektirir.
Nemli bölgelerdeki siğiller genelde bölgeye uygulanan tedavilere, örneğin kremlere ve asitlere daha iyi karşılık verir.
Kuru ciltteki siğiller en iyi dondurmaya (kriyoterapiye) veya cerrahi tedaviye karşılık verir.
Kriyoterapi, genital siğiller görülebilir ve sıkıntı verici olduğunda, küçük bir alanda geliştiğinde yapılabilir.
Cerrahi müdahalenin başarısı siğil sayısıyla ilişkilidir. Başarı oranı daha yüksektir ve ilave tedavilerin daha az ve küçük siğillerde uygulanması daha olasıdır. Ama birkaç küçük siğil alanı için ameliyat gerekmesi daha az olasıdır. Ameliyat anestezi gerektirebilir.
Küçük siğil alanları çıkarma ameliyatlarıyla kolayca tedavi edilebilir, örneğin kriyoterapi ve cerrahi kesik.
Daha uzun ve tekrarlayan tedaviler gerektiren büyük siğil alanları için kendi kendine kullanılan ilaçlar kullanılabilir.
Kendiliğinden veya tedaviden sonra geçmeyen siğillere kanser öncesi veya kanseröz durumları elemek için genelde biyopsi yapılır.
Hamile kadınlar için birtakım tedavi seçeneklerinin etkin ve güvenli olduğu bulunmuştur, örneği trikloro asit (TCA), kriyoterapi ve ameliyat.

Önleme

İnsan papillom virüsü (HPV) ve başka cinsel yolla bulaşan hastalık bulaşma riskinizi azaltabilirsiniz. HPV’nin cinsel partnerlerinize yayılma riskini de azaltabilirsiniz.

Güvenli cinsel ilişkiye girin

Cinsel yolla bulaşan bir hastalığı önlemek, meydana geldikten sonra tedavi etmekten daha kolaydır.
Cinsel ilişkiye başlamadan önce partnerinizle cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında konuşun. Onun cinsel yolla bulaşan bir hastalık riski olup olmadığını öğrenin. Unutmayın, bilmeden de cinsel yolla bulaşan bir hastalık taşımak mümkün. HIV gibi bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların kanda tespit edilmesi 3 ila 6 ayı bulabilir.

Sorumlu olun.

Cinsel yolla bulaşan bir hastalık belirtisi geçiriyor veya tedavi oluyorsanız cinsel ilişkiden kaçının.
Cinsel yolla bulaşan bir hastalığın belirtilerini taşıyan veya maruz kalma ihtimali olan biriyle cinsel ilişkiden kaçının.
Tek seferde birden fazla cinsel ilişkiye girmeyin. Birden fazla partneriniz varsa cinsel yolla bulaşan hastalık riskiniz artar.

Erkek prezervatif kullanımı

Prezervatif kullanımı HPV bulaşma riskini azaltabilir. Her cinsel ilişkiye girdiğinizde prezervatif kullanırsanız enfeksiyonu önleyebilirsiniz.

Kadın prezervatif kullanımı

Başka bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız bile, cinsel yolla bulaşan hastalık riskinizi azaltmak için prezervatif kullanabilirsiniz. Partnerleri yanında erkek prezervatifi olmayan veya erkek prezervatifi kullanmak istemeyen kadınlar için kadın prezervatifleri mevcuttur. Kadın prezervatifleri rahim ağzının HPV riskimi düşürebilir. Ama bu prezervatifler başka cinsel yolla bulaşan hastalıkların riskini azaltmakta da daha etkilidir.

Aşılar

26 yaşında veya daha gençseniz HPV aşısı yaptırabilirsiniz. Rahim ağzı kanserine neden olan iki HPV türüne karşı koruyan iki aşı vardır. Bu aşılardan biri, genital siğile neden olan iki HPV türüne karşı da korur. 6 ayda üç aşı yapılır. Aşı dizisi 11 veya 12 taşındaki kızlara önerilir ve 9 ila 26 yaşındaki kızlara yaptırılabilir. Kadınlar iki aşıdan birini yaptırabilir. 9 ila 26 yaşındaki erkekler de ikinci aşıdan üç kere vurdurup genital siğil bulaşma olasılığını azaltabilir.
HPV aşısı, halihazırda HPV bulaşmış kadınları tedavi etmekte yararlı değildir. Ama aşı, kadının enfeksiyonuna neden olan HPV türünden başka bir türe karşı koruyabilir.

Nedir

İnsan papillom virüsü (HPV) cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygınlarından biridir. Ciltten cilde temasla yayılabilir. Birçok farklı HPV türü vardır. Bazı türleri genital siğile neden olur ve düşük riskli diye adlandırılır, bazı türleriyse rahim ağzı kanserine neden olabilir ve yüksek riskli diye adlandırılır. HPV için bilinen bir tedavi yoktur ama bazı virüs türlerine karşı koruyabilen bir aşısı vardır.
Genital siğiller kasık, cinsel organlar ve anal bölgelerde cilt oluşumlarıdır. Farklı boyutlarda ve şekillerde olabilirler. Bazıları düz beyaz lekeler gibi durur, bazılarıyla tümsekli, karnabaharın küçük demetler gibidir. Bazen siğilleri göremezsiniz.

Sebepler

HPV enfeksiyonu virüsten kaynaklanır. HPV virüsünün 100’den fazla türü bulunmuştur. Bazı türleri genital siğile neden olabilir, bazılarıyla rahim ağzı kanserine yol açar. Tip 6 ve tip 11 çoğu genital siğile neden olur. Tip 16 ve tip 18 gibi diğer türler yüksek risklidir ve rahim ağzında anormal hücre değişikliklerine yol açabilir.
HPV doğrudan temasla yayılır.
Virüs, cinsel ilişki sırasında cinsel organlara, anüse, ağza veya boğaza ya da tersi yöne yayılabilir. Ama ağzı ve boğazdaki siğiller son derece nadirdir. Prezervatifler genital siğil kapma riskinizi azaltabilir. Her cinsel ilişkide prezervatif kullanırsanız enfeksiyonu önleyebilirsiniz.
Enfeksiyon meydana geldikten sonra, cinsel organların başka bölgelerine veya anal bölgeye yayılabilir.
Enfeksiyon belirtileriniz veya görülebilir siğiller olmasa bile virüsü yayabilirsiniz.
Hamile bir kadının virüsü bebeğine geçirme riski küçük de olsa vardır. Vajinal doğum sırasında mı yoksa hamilelik sırasına mı yayıldığı bilinmiyor. Genital siğili olan çoğu kadının sezaryen doğum yaptırmasına gerek olmaz. Ama genital siğiller çıkacak gibiyse veya vajinal doğum sırasında çok kanarsa doktorunuz size sezaryen doğum önerebilir.

Belirtiler

İnsan papillom virüsü (HPV) enfeksiyonu
İnsan paillom virüsü genelde hiç belirtiye neden olmaz ve her zaman görünür genital siğil üretmez. Bazı HPV türleri rahim ağzında anormal Pap testine neden olabilen hücre değişiklikleri meydana getirebilirler.
Belirtiler geliştiğinde genelde enfeksiyondan 2-3 ay sonra ortaya çıkar. Ama belirtilerin enfeksiyondan sonra 3 hafta ila birçok yıl sonra ortaya çıktığı da biliniyor.
Genital siğille birlikte ortaya çıkabilecek belirtiler şunlardır:
Tahriş
Kaşıntı
Kanama

Genital siğil

Genital siğiller farklı boyutlar ve şekillerde olabilir.
Siğiller büyük olabilir ya da çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olabilir. Tek tek veya gruplar halinde ortaya çıkabilir.
Siğiller karnabahar demetleri gibi görünebilir veya düz, beyaz alanlar gibi görülmesi zor olabilir.
Kadınlar ve erkeklerde, siğiller kasıkta, cinsel organların üstünde, üretrada veya rektumda, anüste görünebilir.

Kadınlarda:
Genital siğiller vulva, vajina ve rahim ağzında görülebilir.
Kadınlar doktor bulana kadar vajinanın içindeki veya rahim ağzının üstündeki siğillerin genelde farkında değildir.

Erkeklerde:
Genital uçuklar penisin dışında ve erbezinde meydana gelebilir.
Erkekler, siğiller görünebilse bile doktor tarafından tanımlanana kadar genelde genital siğilleri olduğunun farkında değildir.

İnsan papillom virüsüne (HPV) benzer belirtileri olan diğer durumlar

HPV papillom virüsünün enfeksiyonundan kaynaklanan genital siğillere benzer belirtilere neden olan diğer durumlar şunlardır:
Siğil benzeri oluşumlara neden olan cilt durumları, örneğin seboreik keratoz
Nadir cilt kanserleri, örneğin melanom veya vulvanın yassı hücreli kanseri
Yumuşak, yuvarlak kütleler üreten bir virüsten (molluscum contagiosum) kaynaklanan bir cilt hastalığı
Fibröz dokunun kanseröz olmayan tümörü (fibroma)
Yağ dokunun kanseröz olmayan tümörü (lipoma)
İlerlemiş frengide meydana gelen basık, nemli, kabarık oluşumlar (condyloma latum)
Bezde oluşan bir tümör (adenom), örneğin mukus üreten bez

Risk faktörleri

Cinsel yolla bulaşan bir hastalığa, örneğin HPV ve genital siğillere yakalanma riskini artıran etmenler şunlardır:
Birden çok cinsel partnere sahip olmak
Yüksek riskli parner(ler)e sahip olmak (partnerin birden çok veya HPV taşıyan cinsel partnerleri varsa
Korunmasız cinsel ilişkiye girmek (prezervatif kullanmamak)
Bozulmuş bir bağışıklık sistemine sahip olmak
Yüksek riskli bir HPV türü taşıyorsanız ve beş yıldan fazla süredir doğum kontrol hapı kullanıyorsanız araştırmalar bunların rahim ağzı kanseri geçirme riskinizi artırabileceğini gösteriyor. Daha fazla araştırma gerekiyor ama rahim ağzı kanseri konusuna bakabilirsiniz.

Doktoru ne zaman gitmek gerekir

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa doktorunuzla görüşün:
Cinsel organlarınızın veya anüsünüzün üstünde ya da etrafında yaralar, şişlikler, döküntüler, kabarcıklar veya siğiller
İdrara çıkarken yanma, ağrı veya şiddetli kaşıntı
Kadınlarda, kötü kokan anormal vajinal akıntı
Erkeklerde, penisten anormal akıntı
Cinsel yolla bulaşan bir hastalığı maruz kaldığınızdan şüpheleniyorsanız doktorunuzla görüşün.
Doktor tarafından muayene edilene kadar cinsel ilişkiden kaçının.

Çocuklar

Çocuklar çeşitli şekillerde genital siğile yakalanabilir. Genital siğili olan her çocuk, nedenin bulunması ve olası cinsel istismar değerlendirmesi için bir doktor tarafından muayene edilmelidir.
Nadir vakalarda, çocuklarda larenkste, yani gırtlakta doğum sırasında HPV’ye maruz kalmaktan kaynaklanan siğiller meydana gelebilir (larinjeal papillomlar).

Yakın izlem

Doktor, insan papillom virüsü (HPV) enfeksiyonunu ya da başka bir cinsel yolla bulaşan hastalığı gösteren siğilleri veya başka belirtilerini muayene etmelidir. Muayene edilene kadar cinsel ilişkiden kaçının. Cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız varsa virüsü yaymayı önlemek için cinsel temastan kaçının.
Bazen, siğiller kendi kendine geçer. Genital siğilleriniz varsa doktor durumunuzu tıbbi tedavi olmadan gözlemleyebilir. Buna yakın izlem denir. Bu dönem birkaç günden birkaç haftaya veya muhtemelen birkaç aya kadar değişebilir.
Yakın izlem döneminin süresi şuna dayanır:

Belirtilerinizin şiddeti

Tedavi edilmezse sorunun ilerlemesi
Beklemenin riskleri ve yararları
Yaşınız ve tıbbi geçmişiniz
Genelde aile doktorunuz ve şu sağlık uzmanları genital siğiliniz olup olmadığını tespit edilebilir.
Pratisyen hemşire
Doktor asistanı
Dahiliye uzmanı
Tedavi bir uzman doktor gerektirebilir, örneğin:
Jinekolog
Ürolog
Dermatolog





HemenSagLik..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
genital siğil


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Genital siğil ve tedavi yontemleri Chen Kadın Sağlığı 0 08 Temmuz 2019 23:01
Genital Herpes ,HSV Enfeksiyonu, Genital Uçuk Lykia Erkek Sağlığı 0 04 Eylül 2014 18:51
Erkekte Genital Siğil, Erkekte Kondilom HPV Enfeksiyonu Lykia Erkek Sağlığı 0 04 Eylül 2014 18:49
Genital Siğil Sim Kadın Sağlığı 1 14 Mart 2013 14:47
Erkekte Genital Siğil (HPV) Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Erkek Sağlığı 0 29 Ağustos 2011 23:41