IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Ağustos 2018, 11:21   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Türkiye ve rüzgar enerjisi




Türkiye’de en çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri rüzgar enerjisidir. Zaten güneş enerjisiyle beraber rüzgar enerjisi; tüm dünyada en çok bilinen ve en çok yatırımı bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarının ikisini oluşturmaktadır. Tabii ki ikisi birbirinden farklı prensiplerle çalışır fakat rüzgar enerjisinin daha büyük maliyetlerle yapıldığı, birim olarak konuşulan üretim ve tüketimin daha büyük olduğu muhakkaktır.


Rüzgar enerjisi her yerde daha çok değer kazanan, karı artan, hem de resmi kuruluşların çevre korumaya yönelik kararları neticesinde daha çok yönelinen bir enerji çeşidi iken Türkiye’nin rüzgar enerjisi konusundaki tutumu nedir? Dünyadaki trendi yakalama durumu, rüzgara uyum sağlama miktarı nedir? Konumuza geçmeden önce [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başlıklı yazımızı da başlığa tıklayarak okuyabilirsiniz.

Türkiye’de rüzgar enerjisinin durumu

Uzmanların belirlediği rüzgar enerjisi potansiyeli, yatırımcıların yönelimleri, devletin teşvikleri göz önüne alındığında Türkiye’de rüzgar enerjisinin durumu tek kelimeyle “orta halli” olarak nitelendirilebilir. Çünkü Türkiye coğrafyasının rüzgar alım miktarı ölçülerek, olası rüzgar türbin kurulum potansiyeli hesaba katılarak belirlenen rakamlarla kıyaslandığında güncel rüzgar enerjisi üretimi kapasitenin halen yarısındadır.
Fakat geçmişten günümüze kıyaslama yaptığımızda Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarının tam spesifik bir noktada adeta patlama yaptığını görürüz. Tıpkı Kambriyen Dönemde canlı çeşitliliğinde yaşanan patlama gibi..
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


1998 yılında rüzgar enerjisi ile üretime başlayan Türkiye’de uzunca süre kurulu güç 20 MW’ın altında kalmış, 2005 yılında kabul edilen 5346 Sayılı Yenilenebilir Elektrik Kanunu sonrasında kurulu güç ve üretim neredeyse her yıl %100’den fazla artarak günümüze kadar gelmiştir. Yani 2005’ten bu yana rüzgar enerjisinin toplam enerji üretimindeki yüzdesinin artmasında bundan 12 yıl önce devletin yaptığı reformlar ve teşvikler çok etkili olmuştur.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





Resimde 1998’den itibaren MW cinsinden Türkiye’deki kurulu rüzgar gücünü görüyorsunuz. 1998-2005 arası 7 yıllık dönemde %150’lik büyüme ancak sağlanıp kurulu güç sadece 20,1 MW’a ulaşmış. 2005-2010 arası dönemde ise her yıl iki kattan fazla bir artış gözlenmiş. Bunun sebebi ise tabii ki inşası tamamlanan RES’ler.
Ayrıca meraklısına bir dipnot olarak verelim: Türkiye’deki ilk Rüzgar Enerji Santrali 1998 yılında İzmir’de inşa edilmiştir.


2010 yılına kadar veri içeren grafik haricinde, Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımlarının güncel durumuna bakacak olursak; 2016 yılı sonunda Türkiye’deki kurulu rüzgar gücü 5,790 MW olarak ölçülmüştür. 2017 yılındaki tahmini artışlarla beraber Türkiye; sahip olduğu potansiyelin halen %10’dan azını kullanmaktadır. Halen toplam elektrik tüketiminin %6,3 kadarını karşılayabilmektedir. Rüzgar enerjisinde geç kalınmış ama olması gereken standartlara doğru hızlandırılmış bir şekilde ilerlenen bu programda hükümet, 2023 yılına kadar 20.000 MW kurulu rüzgar enerjisi gücüne ulaşmayı hedeflemektedir.
Türkiye rüzgar enerjisi potansiyeli 48.000 MW’tır. Bu hesaplama yapılırken, Türkiye coğrafyasında deniz seviyesinden 50 metre yükseklikte ve 7.5 metre/saniye rüzgar hızına sahip alanlar baz alınmıştır. Eğimli ve çeşitli sebeplerden ötürü santral kurulması mümkün olmayan alanların çıkarılmasıyla birlikte söz konusu şartları sağlayan alanlarda kilometrekare başına 5 MW gücünde rüzgar santrali kurulabileceği kabul edilmiştir. Özellikle sahil kesimleri hariç doğudan batıya doğru uzanan iç kesim boyunca rüzgar enerjisinin verimli olduğu harita üzerinde de belirlenmiştir.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





Koyu mavi alanlar rahatlıkla rüzgar enerji santrali kurulabilecek yerleri göstermektedir. Ülkemizin nasıl bir yenilenebilir enerji cenneti olduğunun sadece bir kanıtıdır bu harita…
Aşağıdaki grafikte de Türkiye’de en çok rüzgar enerjisi üretilen illeri görebilirsiniz:





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Yüzölçümünün boyutuna dair daha iyi bir örnek verelim: Eğer ki verimli olarak belirlenen tüm alanlara rüzgar enerjisi santrali kurulursa bu; Türkiye yüz ölçümünün %1.30’una denk gelmektedir.
İlerleyen yıllarda devreye alınacak yeni rüzgar enerji santralleriyle birlikte Türkiye’nin rüzgar enerjisi üretiminin aynı hızla artması ve 2023 için belirlenen 20.000 MW’lık hedefe ulaşılması beklenmektedir.





alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
rüzgar enerjisi, rüzgar enerjisi nedir, türkiye


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ev Yapımı Rüzgar Enerjisi Lcia Fizik 0 02 Ekim 2014 17:42
Rüzgâr Enerjisi PySSyCaT Çevre Terimleri Sözlüğü 0 29 Eylül 2014 12:16
Rüzgar enerjisi ile çalışan ilk web sitesi. Hesna IF Ekstra 2 19 Ocak 2012 07:10