IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Mayıs 2011, 16:42   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
I Ching (Değişimler Kitabı) Nedir?




I CHİNG NEDİR?

Ching
(içing diye okunur), kelime anlamı olarak bakıldığında “değişim kitabı, değişimler kitabı” anlamına gelmektedir. Ching Çince’de “klasik eser, kitap” anlamına gelir. I ise “değişim, bilgelik” gibi anlamlara sahiptir. Ching kelimesi M.Ö 200 yıllarında, Çin’de klasik eserlerin basılmaya başlandığı dönemde kullanımı yayınlaşan bir kelimedir.

Bu tarihten önce kitap, Chou I olarak bilinmekteydi. Chou, kitabı M.Ö. 1100 yıllarında kullanan Chou hanedanlığı krallarının ismidir. (Chou’nun değişimleri). I kelimesinin “değişim” anlamına geldiğini söyledik. I kelimesi aslında herhangi bir değişimden ziyade “olağandışı ya da normalden farklı türde bir olay meydana gelirken geçirilen belirli bir değişim” anlamına gelir. Bu noktada I Ching, bize bu değişim sırasında nasıl davranmamız gerektiğini de betimler.

Çıkış kaynağına ait kesin bilgiler günümüze kadar ulaşmamış olsa da, en az 3000 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Kadim Çin’de tao ile bağlantıda ve uyum içinde olmak için kullanılmıştır. Kitaptaki bir çok kelime, I adı verilen ve 3500 yıllık özel bir alfabeye/dile aittir. Bu alfabe/dil, kadim Çin’de kahinler tarafından kullanılmış ve kraliyet malikanelerinde de kullanılarak, zaman içinde geliştirilmiştir. I dilinin ilk kökenlerinin ise, düz ve kesikli çizgiler aracılığıyla “erişilebilen” şarkılardan, türkülerden, hikayelerden, sihirden oluşan şamanik bir gelenek olduğu sanılmaktadır. Bu düz ve kesikli çizgiler sonradan hegzagramlar haline gelmiştir.


M.Ö.1100 yıllarında Wu Hsien (Fu Hsi) bu çizgileri ve kelimeleri bir araya getirmiş ve kandil çiçeği sapları aracılığıyla onlara danışarak o dönemde Chou I denilen kitabın temelini oluşturmuştur. Rivayete göre Chou hanedanlığı kralları, ayaklanan birimleri devirmek, yönetimde uyum ve düzen sağlamak ve tao ile bağlantıda kalabilmek için kitabı kullanmışlardır. Bundan 500 sene sonra da, hanedanlık dışındaki insanlar da kitabı kullanmaya başlamıştır. Bu dönem, Çin tarihinde sosyal çöküşün, karmaşanın ama aynı zamanda kaotik ve yaratıcı güçlerin devreye girdiği tarihsel döneme denk düşer. İnsanlar özellikle böyle bir dönemde Chou I ‘ nin tavsiyelerine kulak vermişlerdir.
M.Ö.200 yıllarında Han hanedanlığı döneminde, bir grup bilge, Chou’ yu bir “klasik kitap” yani Ching olarak tekrar düzenlemişlerdir. Yazıdaki kodlamaları mevcut geliştirdikleri bilgilerle deşifre etmişler ve kadim yazıları da ekleyerek son halini almasını sağlamışlardır. Bu tarihten sonra kitaba ait olarak sadece sadeleştirme ve tercüme çalışmaları (bkz. Konfüçyüs, Richard Wilhelm) yapılmıştır. Yani günümüzde kullanılan I Ching metninin en az 2000 yaşındadır.
I Ching, Çin’de sokak falcılarından, devletin idari konumundakilere, resmi makamlardan, sıradan vatandaşlara kadar herkesin kullandığı, ve içerdiği görüntülerde şiirsel, felsefi, ruhsal ve edebi değerleri bir araya getiren orijinal bir kitaptır.


I Ching , herbirine “kua” adı verilen 64 adet hegzagramdan (altılı çizgi) şeklinden oluşur. Bu 64 şekil, olayların ardındaki gizli etkin güçleri ve bizim belirli bir durumda nasıl davranmamız gerektiğini detaylandıran ve bir nevi sözlük görevini gören şekillerdir. Yani I Ching hegzagramları semboliktir. Verilen öğütlerin ve tavsiyelerin hepsi tao felsefesi ile tam bir uyum içindedir.


I Ching kullanımı son derece sade ancak bir o kadar da matematikseldir. Danışmanlık talep ettiğiniz konuda sorunuzu sorduktan sonra, kullandığınız yönteme göre (Bkz. Kullanma yöntemleri) nihai olarak 6 çizgi elde edersiniz.. Elde ettiğiniz çizgileri uygun sıralama ile yazarak, bir hegzagram elde edersiniz. Bu hegzagrama ait iki adet triagram (üçlü çizgi) vardır. (Bkz. Hegzagramlar). I Ching tablosundan, bu iki triagramın kesişimi olan hegzagramı bulursunuz ve bu sizin temel hegzagramınızı oluşturuz. Daha sonra bu hegzagramdan çeşitli hegzagramlar türeterek, konuya farklı açılardan cevaplar alırsınız. (Bkz. Hegzagramlar).


I Ching, eşzamanlılık teoreminden hareketle, mevcut an’ın enerjisini analiz ederek, size geleceğe dair bir projeksiyon yapar. Bu anlamda, bir fal sistemi değildir. Olayların an’daki karşılaştırmalarını yaparak, size öngörü verir. Eğer sözkonusu olayda bir değişim yaparsanız, I Ching’ in öngördüğü ihtimaller de değişecektir.


I Ching' in kehanatine danışmak ile fal arasındaki ayrımlardan biri de, I Ching kullanırken artan sezgileriniz ve farkındalığınızdır. Bu noktada I Ching, içsel karanlık yanlarınızı size yansıtan ve nihayetinde şu ya da bu şekilde onları görmenizi sağlayan bir ayna görevi görür.


I Ching' de sembolik anlatımlarını okuduğumuz şekiller birden fazla anlam içerir. Dolayısı ile, sizin o an’da ne kadarına hazırsanız o kadarını algılamanıza yardımcı olur. Değişim, içimzdeki değişimdir. I Ching, bu değişimi en yumuşak geçişlerle ve en işe yarar şekilde geçirmemizi sağlayan bir yaşam anahtarıdır.


I Ching felsefesinin ardındaki temel kavramlar





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Çin bilgeliğine ait bir çok kadim öğreti ya da uygulama, kaynağını ve ilhamını I Ching' den alır. I Ching kitabındaki kavramlardan yola çıkarak düzenlenen en bildik uygulama, günümüzde de etkisini yitirmeyen Feng Shui' dir. Konfüçyüs, kendi adı ile anılan öğretisinin temellerini, yine I Ching bilgeliği ile atmıştır.

I Ching' in özündeki felsefeyi algılayabilmemize yardımcı bazı temel kavramları burada bulabilirsiniz.


  • Wu-Chi (Boşluk)
Madde varolmadan önceki hal, yani evrenin ilk halidir. Bu hali tanımlayacak bir kavram yoktur, tanımlamaların ötesindedir.

  • Tai Chi (Varlık)
Tai Chi ya da diğer bir deyişle tüm varoluş Wu-Chi yani boşluktan gelmektedir. Bunun yanısıra Tai Chi aslında Wu Chi'dir. Bir şekilde, evren boşluk halindeyken girdap şeklinde devinerek dönmeye başlamış ve bir noktada yoğunlaşmıştır. Bu nokta, tüm yaradılışın özünü içinde barından Tai Chi noktasıdır.
  • Yin ve Yang
Evrenin boşluk halinden dönmeye başlamasının ardında birbirine zıt iki kuvvet yani Yin ve Yang enerjileri vardır. Yani Tai Chi, birbirine aslında çok yakın olan ama hiçbir zaman kesişmeyen bu dual güçlerin odaklanmış yoğunlaşmış halinden oluşur. Bu ikili enerji evrenin modelini temsil eder ve temelinin oluşturur.
  • Devinim kavramı
I Ching'de tüm hexagramların ifadeleri ve hexagramalr arası geçişler döngüseldir. Devinim, değişim ve dönüşüm hem doğanın hem de yaşamın en önemli ifadesidir. I Ching'in kelime anlamı da en geniş haliyle "değişim" dir. Dolayısı ile doğanın ve yaşamın devinimini baz alan I Ching'e göre, cevap aradığımız tüm sorular hayatımızdaki döngülerdir.




Not: Ayrıntılı bilgi için bknz: ichingturkiye.com


Not: I ching için bazı türkçe sitelerde bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanabilir, yön bulmak istediğiniz konularda danışabilirsiniz.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
face="Comic Sans MS">
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
face="Comic Sans MS">
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
google_ad_section_end -->

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
ching, değişimler, kitabı, nedir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Azrail’ in 256 Yıl Unuttuğu Adam: Li Ching-Yuen Sanem Merak Ettikleriniz 1 29 Ağustos 2018 01:00
Tırnaklardaki değişimler Zen Sağlık Köşesi 0 12 Haziran 2014 11:54
Organizasyon Benzetmelerinde Değişimler Kalemzede Felsefe 0 23 Ekim 2011 09:30
İnanılmaz değişimler! pyracantha Haber Arşivi 0 12 Aralık 2010 19:46