IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mayıs 2020, 16:25   #1
Çevrimdışı
GeN
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Buzullardaki Erimeyi Ortaya Koyan Acı Ama Gerçek Uydu Verileri




Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle her yıl kutuplardaki buz tabakaları daha fazla eriyor. Bu durumun en net şekilde ortaya konduğu görüntüler ise uydulardan geldi. Antarktika’daki durum hiç iç açıcı değil.
NASA uyduları çok uzun süredir Antarktika ve Grönland’da yaşanan erimeyi gözlemliyor. Son 16 yılda bu iki bölgedeki buzullarda yaşanan değişim anbean takip ediliyor. Gelen görüntüler ve veriler, izlememiz gereken yollar hakkında da bilgiler içeriyor.

Yapılan gözlemler ve incelenen veriler incelendiğinde karşımıza hiç de sürpriz olmayan, korkutucu gerçekler çıkıyor. Her iki bölgede de milyarlarca ton buz eriyerek okyanuslara karışıyor ve deniz seviyesini yükseltiyor.

Denizler yükseliyor

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

2003-2016 arasında yapılan çalışmalar, bu dönemde dünyada deniz seviyesinin üç santimetreden biraz daha fazla yükseldiğini ortaya koydu. Her ne kadar Antarktika’nın doğusunda buz birikimi artsa da Batı Antarktika’daki korkunç buz tabakası kaybını karşılamaya yetmiyor. Bu tabakalardaki erime, deniz seviyesindeki artışın üçte birine neden oldu.

Bulguların kaynağı ise NASA’nın ICESat ve ICESAT-2 uyduları oldu. Lazer ölçüm ekipmanlarına sahip olan uydular, buzulların yüksekliğini ve kalınlığını ölçerek küresel ısınmayı ve iklim değişikliğini daha iyi anlayabilmeyi sağlamayı amaçlıyor.

Buzulların erimesi devam edecek

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Araştırmacılara göre daha uzun yıllar boyunca Grönland ve Antarktika’daki buzulların erimesi devam edecek. Yıllık erime miktarlarına baktığımızda da Grönland’ın 200 gigaton, Antarktika’nın ise 118 gigaton buzul kaybettiğini görüyoruz. Bir gigatonun 1 milyar tona tekabül ettiğini de hatırlatalım.

Böyle söyleyince bu rakamlar çok farazi gözüküyor olabilir. Durumun vahametini ortaya koyması açısından şöyle bir karşılaştırma yapabiliriz: Bu kadar buzu kar olarak dökebilseydi bütün İstanbul karla kaplanırdı. Hem de 60 metreden daha yüksek seviyede kar ile.

Suyun içinde bulunan buzullar, zaten çok büyük oranda suya batmış olduklarından var olan deniz seviyesini yükseltmiyor. Karada bulunan buzulların kopması ve denize inmesi ise oldukça büyük bir sorun oluşturuyor.

Araştırmacılara göre Antarktika’da yaşanan erime “rekabetçi” bir yapıya sahip. Doğu Antarktika’da buz kütlesi artarken Batı Antarktika’da ise buz kütlesi kaybı yaşanıyor. Ne yazık ki buzlu kıtanın kazandığı buzul miktarı, kaybettiğini karşılamaya yetmiyor.

__________________
Bir Yosun Yatağı Bağışlanmış. Bir İç Çekişle Uzanmış. Kabul Edilmiş Yeşil Battaniye Tarafından. Dünyayı Öpmüş HoşçakaL . . .
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
buzullardaki erimeyi ortaya koyan acı ama gerçek uydu verileri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
HTC Desire 20 Pro’nun Tasarımını Ortaya Koyan bir Görsel Yayınlandı GeN Cep Telefonlar 0 30 Nisan 2020 02:44
Kokainin Beyne Verdiği Korkunç Etkileri Ortaya Koyan MR Sonuçları xena Bilim Dünyasından Son Haberler 0 08 Ağustos 2019 12:24
Gerçek zamanlı uydu geliyor! UzmaN Uydu Dünyası 0 22 Nisan 2018 21:47
Giyenin Karakter Analizini Ortaya Koyan 25 Ayakkabı coquettishness Ayakkabı Trendleri 7 15 Mart 2015 02:37