IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Ocak 2020, 08:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Düğümlerin Sağlamlık Sırrını Ortaya Çıkaran İlginç MIT Deneyi




MIT'den matematikçiler ve mühendisler, düğümlerin sağlamlıklarını yakından incelemek için renk değiştiren ip kullandılar. Mekaniği ve matematiği bir araya getiren araştırmacılar, bir düğümü kuvvetli ve işlevsel yapan unsurları incelediler.

İnsanlık, binlerce yıldır birçok amaç uğruna iplere düğüm atıyor. En gelişmiş toplumlara bile baktığımızda, eski düğüm atma tekniklerinin ayakkabı bağcıklarında, file örmede ya da dekorasyon alanında kullanıldığını görmek mümkün.

Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan düğüm atma tekniklerinin temelinde yatanların ise pek de anlaşıldığı söylenemez. Binlerce yıldır deneme ve yanılma yoluyla elde edilen bilgilerden hangi düğümün hangi iş için daha uygun olduğunu biliyoruz fakat bir düğümü diğerlerinden daha kuvvetli ve işlevsel yapan unsurların tam olarak ne olduğu merak konusu olmaya devam etti.
Araştırmacılar, düğümlerin sağlamlığını ölçmek için renk değiştiren ip kullandı:

Bu gizemi çözmek isteyen MIT araştırmacıları, düğüm tekniklerini şu ana kadar yalnızca matematiksel bir bakış açısıyla incelemekteydi. Araştırmacılar, düğümlerin fiziksel şekillerinden dolayı, konuyu bir topoloji dalı olarak ele alıyorlar ve düğümleri teorik açıdan inceliyorlardı. MIT’de matematik profesörü olan Jörn Dunkel, “Düğümlerin matematiksel bakış açısında, mekaniğe dair herhangi bir bilgiye gerek olmadığı düşünülüyordu. Düğüm atılan ipin sert veya yumuşak yapıda olması, matematikçiler için önemli değildi. Kısacası, 'Düğüm, düğümdür' deniyordu fakat araştırmalara derinlik getirmek açısından düğümlerin matematiksel modellemelerine ek olarak mekanik değerlerini de ölçmek istedik. Böylece belli bir düğümün neden daha kuvvetli olduğuna dair detaylı bilgiler elde etmeyi umuyorduk” açıklamasında bulundu.

Aslına bakacak olursak matematikçilerin düşündüğünün aksine kullanılan materyal de düğümün ne kadar dayanıklı olduğunu etkiliyor. Araştırmacılar, bu sebepten dolayı düğümlerin mekanik değerlerini de analiz eden bir matematiksel araştırma yöntemine yöneldi. Dunkel, açıklamalarına şu sözlerle devam etti; “Kullanılan materyaller gibi ilk bakışta akla gelmeyen unsurlar, bir düğümün ne kadar kuvvetli olacağını çok büyük bir oranda belirliyor. Kullandığımız yeni modelde de hangi düğümün daha kuvvetli olduğunu tek bakışta anlamak mümkün.”

Geliştirilen bu model, MIT’de profesör olan Mathias Kolle tarafından öncülük edilen bir ekibin kullanmayı önerdiği ‘renk değiştiren ip’ ile birlikte bir adım ileriye taşındı. Geliştirilen bu iplerin renk tonları, gerginliklerine göre değişiklik gösteriyor ve bu da düğümlerin ne kadar kuvvetli olduğuna dair görsel veriler sunuyor.


Araştırmacılar, topladıkları veriler sonucunda bir düğümün kuvvetli olabilmesi için her iki ucun çapraz olarak birbirleri arasından geçirilmeleri ve bu işlem sırasında izlenen yolun sürekli olarak değiştirilmesi gerektiğini tespit ettiler. Buna ek olarak kullanılan materyal ne kadar sıkı yapıda olursa düğümün sağlamlığının da o kadar artacağı tespit edildi.


Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Beynin Sırlarını Ortaya Çıkaran 10 Soru Sanem Kişisel Gelişim 0 10 Şubat 2018 16:03
Gözleri ortaya çıkaran makyaj tüyoları AngeL Makyajın Püf Noktaları 1 08 Eylül 2016 23:51
Yüz hatlarını ortaya çıkaran makyaj tüyoları Flora Makyajın Püf Noktaları 0 17 Nisan 2015 21:18
Tacizi ortaya çıkaran mektup Angel Haber Arşivi 0 12 Şubat 2009 12:03