IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  digitalpanel

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Ağustos 2019, 17:25   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Uzaylıları da Tıpkı Hayvanlar Gibi Bilim İçin Öldürecek miyiz?




Bilim insanları araştırmaları için sık sık hayvan öldürürler. Cümleyi böyle kurunca belki kulağa tuhaf gelebilir, ancak amaç bilim de olsa “öldürmek” ciddi bir tartışma konusu. Peki uzaylılar? Bir gün olurda yabancı bir yaşam formuyla karşılaşırsak bilim için onları da öldürecek miyiz?

Sorular, sorular… Konu bilim olduğunda sorulardan başka çıkar yolumuz yok. Ancak bir canlının hayatını sırf bilim için sonlandırmak, durup biraz düşündüğünüzde hiç de uygun bir davranış gibi görünmüyor. Elbette canlıların kökenlerini, hastalıklarını, bizimle ortak noktalarını öğrenmemiz gerekiyor. Öldürme konusunu bilim insanları da kendi aralarında sürekli tartışıyorlar.

Bilim yazarı Guy Harrison, köklü psikoloji sitesi Psychology Today makalesinde, diğer canlıları öldürme güdüsünü epey farklı bir soruyla gündeme getirdi. Olur da günün birinde Dünya dışı yabancı varlıklarla karşılaşırsak, onları da bilim için öldürüp öldürmeyeceğimizi irdeledi. Üstelik onları öldürme sebebimiz bize zarar verme ihtimalleri değil, yine bilim olabilir.

Uzaylılar bilim için öldürme sorunu, gelecekteki biyologların sorunlarından olabilir. Harrison, makalesinde bu sorunla yüzleşecek bilim insanlarına da bir rehber hazırladı. Söyledikleri konu hakkında hepimizin merakını giderecek cinsten.



Zeka, bizim de sahip olduğumuz bir özellik. Bu nedenle kültürel gelişimlerimiz bizi “bilim” adını verdiğimiz bir merak alanına doğru sürükledi. Karşılaşacağımız olası bir zeki dünya dışı canlı ırkı da bizim kadar zeki olabilir. Böyle bir durumda, Harrison’a göre onları öldürmeye gerek kalmayacaktır. Belki de sadece konuşarak aklımızdaki tüm sorulara yanıt bulabiliriz.

Yine de olayın öznesi ve potansiyel olarak “katil” kimliğindeki canlı türü biziz. Daha kendi dünyamızdaki diğer canlıların hayatını alıyorken, yabancı bir yaşamı gördüğümüzde neşterlere davranabiliriz. Harrison’a göre böyle bir durumda önceden karar vermemiz çok çok zor görünüyor. İnsanlık, sırf müzelerde sergilemek için zararsız uzaylıları da öldürebilir.


Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet sohbet
Cevapla

Etiketler
bilim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Çin, Vatandaşlarını Tıpkı Bir Uygulama Gibi Puanlamaya Başlayacak! UzmaN Haber Arşivi 0 26 Nisan 2018 12:29
Eflatun - Tıpkı Ben Gibi Cappy D, E, F, G 0 16 Şubat 2015 02:44
Satrançta Skor Tutulmaz Tıpkı Hayat Gibi tiNa Serbest Kürsü 0 01 Eylül 2013 20:48
Orjinalim İşte, tıpkı sizin gibi.. Zen Kişisel Gelişim 0 07 Aralık 2012 21:00
Beyonce'nin bebeği tıpkı babası gibi! Kalemzede Haber Arşivi 0 22 Mart 2012 07:27