IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Mayıs 2013, 17:23   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
5 bin ışık yılı uzaklıkta yıldız doğumu!




Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde bulunan 1.54-metrelik Danimarka teleskobu, NGC 6559 adlı yıldızlar-arası bulut içinde, yıldızların oluştuğu anı yakaladı.

Gökbilimciler, yıldızların oluşumuna ait büyüleyici bir kare yakalamayı başardı. Yıldız oluşumu, yeryüzünden yaklaşık 5000 ışık-yılı uzaklıkta, Yay takımyıldızı doğrultusunda yer alan gaz ve toz bulutu NGC 6559’da gözlemlendi.

Fotoğrafta parıldayan bölge, NGC 6559’un 100 ışık-yılı genişliğindeki ünlü komşusu Denizkulağı Buutsusu’na (Messier 8, eso0936) göre sadece bir kaç ışık yılı boyunda. Ünlü komşusundan dolayı genellikle gözden kaçsa da, NGC 6559 bu yeni görüntüde daha ön planda yer alıyor.
NGC 6559’un bulutlarındaki gaz, genellikle yıldız oluşumu için hammadde görevi gören hidrojenden oluşuyor. Bulutsu içerisindeki bölge yeterince madde kazandığında, kendi kütleçekimi altında çökmeye başlıyor.

Bulutun merkezi, yıldız doğuncaya ve termo-nükleer füzyon başlayıncaya kadar giderek yoğunlaşıp ve ısınıyor. Hidrojen atomları birleşerek helyum atomlarını oluşturuyor ve yıldızların parlamasını sağlayan enerji ortaya çıkıyor.

YAŞLI YILDIZLAR ARKA PLANDA
Buluttan meydana gelen bu parlak sıcak genç yıldızlar, hala çevrelerinde bulunan bulutsudaki hidrojen gazına enerji sağlıyor. Gaz bu enerjiyi tekrar dışarıya atarak görüntünün merkezine yakın yerde iplik şeklindeki kırmızı bulutu meydana getiriyor. Bu nesne, salma bulutsusu olarak da biliniyor.

Ancak NGC 6559 sadece hidrojenden oluşmuyor. Hidrojenin yanı sıra karbon, demir veya silikon gibi daha ağır katı toz parçacıkları da içeriyor. Kırmızı salma bulutsusunun yanındaki mavimsi bölge, bulutsu içerisindeki mikroskopik parçacıkların yeni oluşan yıldızdan çıkan ışığı, birçok farklı yöne yansıtmasıyla ortaya çıktı. Gökbilimciler buna ‘yansıtma bulutsusu’ adını verir, bu tür nesneler genellikle mavi renkli görünürler. Bunun sebebi, yayılmanın, ışığın bu kısa dalgaboylarında daha etkili olmasıdır.

Çok yoğun bölgelerde, toz arkasındaki ışığı tamamen engeller. Teleskobun elde ettiği fotoğrafta, bu tür bölgeler sağ ve sol alt taraftaki karanlık ve dolambaçlı ayrık bölgeler olarak belirdi. Bulutsu boyunca gözlem yapmak ve arka taraftaki nesneleri görebilmek için bulutsunun, soğurulmayan daha uzun dalgaboylarında gözlemlenmesi gerekiyor.

Samanyolu sayısız sarımsı yaşlı yıldızıyla görüntünün arka planını dolduruyor. Bunlardan bazıları NGC 6559’daki toz nedeniyle daha sönük ve kırmızımsı görünüyor.
Bu göz alıcı yıldız oluşumu bölgesi, Şili La Silla’da bulunan 1.54-metre çapındaki Danimarka Teleskopu üzerinde bulunan Danimarka Sönük Nesne Tayfçeker ve Kamerası ile görüntülendi. La Sill’da 1979’dan bu yana kullanımda olan ulusal teleskop, günümüzde yenilenerek uzaktan kontrol edilen bir son teknoloji ürünü teleskopa dönüştürüldü.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
5, bin, doğumu, uzaklıkta, yıldız, yılı, ışık


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bahoz Türkiye'ye 20 kilometre uzaklıkta N999 Haber Arşivi 0 03 Nisan 2012 18:24
• Bakan Dinçer ve Bakan Yıldız, yeni yılı maden ocağında karşıladı!. Sametold Haber Arşivi 0 02 Ocak 2011 16:46
2010 yılı felaketler yılı oldu Lucifer Haber Arşivi 0 12 Ağustos 2010 10:48
2010 yılı Microsoft'un Yılı xLine Bilim Dünyasından Son Haberler 0 24 Eylül 2009 13:07