IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Nisan 2008, 11:44   #1
Çevrimdışı
Lee
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Samsung SyncMaster 2232BW




LCD ekran boyutlarında tercihler, fiyatların da zamanla azalmasına paralel olarak 19" yukarısına doğru kayıyor. Bugün pazara çıktığınızda alacağınız monitör yüksek ihtimalle geniş ekran formatında bir 19". Bilgisayarından eğlence beklentileri biraz daha fazla olan kullanıcılar ise 20" üzeri monitörlere göz dikmiş durumdalar. Bu kullanıcılar için monitörün renk, karşıtlık (kontrast), parlaklık gibi değerlerinin yanında tasarım da öne çıkıyor.
Bu incelememizde Samsung'un 22" ekran köşegen boyutuna sahip [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] modelini inceliyoruz. 2232BW her türlü özelliğe sahip olmasa da gerek panel kalitesi, gerekse tasarım açısından başarılı bulduğumuz bir model. Şu ana kadar pek fazla büyük boyutlu monitör incelemesi yapmadık, bu nedenle LCD monitör almak isteyen kullanıcılarımıza [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] okumalarını öneriyoruz. Rehber tepki süresi gibi kısımlar dışında geçerliliğini korumakta ve bu rehberi incelemelerle birlikte okumak, LCD monitör satın almaya çıktığınızda önünüzde göreceğiniz seçenekler hakkında daha isabetli kararlar verebilmenize yardımcı olacaktır.

Samsung SyncMaster 2232BW



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Samsung SyncMaster 2232BW (bundan sonra sadece 2232BW) siyah parlak kaplamalı, 22" geniş ekran formatında bir monitör. Genel özellikleri şu şekilde:
  • Ekran boyutu: 22" (Yak. 55 cm) köşegen, geniş ekran
    • 1680×1050 piksel çözünürlük
    • 16:10 kenar oranı
    • 0.282 mm nokta aralığı (yatay ve dikey)
    • Ekran alanı: 473.76 x 296.1 mm
  • Panel tipi: TN
  • Renk gösterimi: 16.7 Milyon
  • Parlaklık: 300 cd/m^2
  • Karşıtlık (kontrast) oranı: 3000:1(*)
  • Tepki süresi: 2 ms griden griye
  • Görüş açısı: Yatayda 170 derece(**)
  • Çift kaynak girişi:
    • Analog RGB
    • DVI
  • Diğer: HDCP desteği
  • Boyutlar: 517×372x70 mm (stand yokken)
  • Ağırlık: 4.95 kg (stand dahil)
  • güç tüketimi: 50 W
(*) Dinamik karşıtlık
(**) 5:1 karşıtlık oran sınırı için. Bu iki nottan ileride bahsediyoruz.
Ürün sayfası [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. Önce fiziksel görünüş ve yakın bakışla başlayalım.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Monitörün kasası parlak demiştik. Çerçevenin alt kısmında da fotoğrafı çeken makinenin tripodu, masadaki fare gibi bilumum ıvır-zıvırdan da anlaşılıyor zaten. Şık durduğunu söyleyebiliriz, ancak parmak izi tutuyor tabii. Ekran yüzeyi ise mat.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Arka yüzün üst kısmı geniş bir havalandırma ızgarasını, orta bölümü ise Kensington kilit mekanizması yuvasıyla görüntü ve güç girişlerinin bulunduğu kesimi içeriyor. Bölge geniş tutulmuş, böylece kablo bağlantılarını yapmak kolay. Editörünüzün Hyundai L72S'inde bu kısım böyle geniş değil mesela, bu da fişi iri kıyım güç kablosunu takarken zorluk çıkarıyor. Yakından bakalım:


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


En solda güç girişi ve sağa doğru DVI ile analog VGA girişlerini görüyorsunuz. 2232BW'ye bilgisayarınızı bu iki yöntemden biriyle bağlayabildiğiniz gibi, bu iki girişe iki ayrı bilgisayar da bağlayabilirsiniz. Tek bağlantı yapıldığında kaynak otomatik olarak seçiliyor, iki bilgisayar bağladığınızda ise istediğiniz bir tanesinin görüntüsünü almak üzere kaynağı elinizle de seçebiliyorsunuz. Bu sadece 2232BW'da yok tabii, ama mesela bir dizüstü ve bir de masaüstü PC'niz varsa işe yarar bir özellik; dizüstünüzün görüntüsünü büyük ekranda almak için eğilip doğrulmanıza gerek kalmıyor. HDMI girişi yok, zaten 2232BW bir harici oynatıcıya değil, bilgisayara bağlanmak üzere tasarlanmış. Arka yüzde bir eksiklik VESA düz ekran montaj arayüzü (FDMI, Flat Display Mounting Interface). Arayüzden kastı, monitörün orijinal aksesuarı dışında bir montaj kitiyle mesela duvara monte edeceğiniz zaman kullanılan vida yuvaları gibi düşünün. FDMI standart vida delikleri 2232BW'da bulunmuyor, bu nedenle üçüncü parti monitör altlığı ya da duvara montaj kiti kullanacaksanız dikkatli olun.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Monitörün çerçevesinin alt tarafında beş tane ayar düğmesi var. Bunları kullanarak OSD üzerinden monitörün çeşitli ayarlarını yapıyorsunuz -videoda OSD'yi ve ayarları gösteriyoruz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Düğmeler monitörün altında kalıyor ve görünmüyor, hangisinin ne işe yaradığı ise monitör çerçevesinin ön tarafında yazılmış. Biraz zor görünüyorlar, fotoğraflarını çekmek de zor oldu ama zaten kısa süre içinde yetecek kadar öğreniyorsunuz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Güç düğmesinin etrafındaki çalışma işaret ışığı mavi renkli. Gözünüzü alması durumunda ışığın parlaklığı OSD üzerinden artırılıp azaltılabiliyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Monitör altlığının alt kısmındaki sabitleme mekanizmasını görüyorsunuz. Altlığı monitörün ayağına yerleştirip bu vidayı çevirerek sabitliyorsunuz. Takması "geçmeli sistem"lere göre daha zor ama çıkarması oldukça kolay.
2232BW'nun yükseklik ayarı olmadığı gibi, "pivot" özelliği de bulunmuyor. Yani monitörün yüksekliğini ayarlama ve bazı monitörlerde görülen "yan çevirme" şansınız yok. Erken kullanım izlenimi verelim: Editörünüz 1.80 m boyunda ve klavye çekmecesinin ergonomik olarak kullanılabildiği pozisyon için monitörün "boydan kurtardığını" söyleyebiliriz; yani kollar dirseklerden 90 derece ve monitör masanın üstünde. Üst kenarı hemen hemen göz hizasına geliyor. Tabii sizin ve bilgisayar masanızın boyuna göre değişecektir; monitörün altına kitap koymak zorunda da kalabilirsiniz.

Özelliklere şöyle kısaca bakarsak, "Diğer" olarak HDCP göze çarpıyor. 2232BW'nun eğlence bilgisayarlarını hedefleyen konumuna uygun olarak bu özellik, ileride yüksek tanımlı filmlerde karşılaşabileceğimiz içerik korumasına uyumu getiriyor. HDCP korumalı içerik, görüntünün geçtiği her yerin, yani mesela yazılım, ekran kartı ve monitörün HDCP destekli olmasını gerektiriyor; eğer bunlardan biri HDCP desteği taşımıyorsa yüksek tanımlı filminizi düşük çözünürlükte izlemek zorunda kalma gibi sorunlar bekliyor. 2232BW'nin başına bu gelmeyecek.

(*) ve (**) olarak işaretlediğimiz karşıtlık ve görüş açısı özelliklerde üreticilerin kendi ölçüm değerleri bulunuyor. LCD satın alma rehberinde de daha önce belirttiğimiz üzere bu değerler her zaman kullanıcının algıladığı değerler değil, üreticiler de genellikle bu tip yöntemleri kullanıyorlar. (*) ile belirttiğimiz karşıtlık oranı 2232BW'de dinamik karşıtlık olarak verilmiş; yani kullanıcının karşıtlık oranı sorunlarını farketmemesi için dinamik olarak ayarlanıyor. Esas değer ise 1000:1. Aynı şekilde görüş açısı da karşıtlık oranının 5:1'in üzerinde kaldığı yere kadar verilmiş. Genel kabul olarak 10:1 oranı daha sağlıklı ve bu şekilde ölçülseydi görüş açısı daha dar çıkacaktı. Bu iki değer çoğu üretici tarafından Samsung'un da yaptığı şekilde verildiğinden, karşılaştırma sırasında eğer hangi ölçütlerle verildiğini öğrenebiliyorsanız öğrenin. Öğrenemediğiniz durumda karşıtlığı 3000:1, görüş açısını ise 170 derece almakta sakınca yok. Zaten örnek fotoğraflarımızda görüntü kalitesini fotoğrafa yansıtılabildiği oranda göreceksiniz.

Panel tipi TN. TN paneller fiyat olarak abartılı olmayan LCD'lerde bulabileceğiniz paneller. "Gizli" servis menüsünden edindiğimiz bilgiye göre bu panel büyük olasılıkla Samsung üretimi. "Bu da ne demek?" diye soracak okuyucularımız için açıklamaya girişelim. LCD monitör üreticileri, özellikle de Samsung gibi satış hacmi çok büyük olanlar, görüntünün en önemli bileşeni diyebileceğimiz paneli kendileri üretebileceği gibi, üretim politikalarına göre dışarıdan da alabiliyor ve mesela dünyanın farklı bölgelerine farklı panellere sahip modelleri gönderebiliyorlar. Geçmişte Samsung'un başka bir monitöründe (226BW) konuyla ilgili [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] olmuş, aynı modelde kullanılan Samsung kökenli panellerle dışarıdan alınan paneller arasındaki görüntü farkı keşfedilmişti. Panel bilgisi kesin olmamakla birlikte "gizli" sayılabilecek bir menüdeki versiyon numarasından elde edilebiliyor. İncelemeye gelen modelin numarasına bakıp, bu kesin olmama durumunu da hesaba katarak muhtemelen Samsung kökenli diyoruz. Ayrıca burada yazdığına göre Samsung aradaki farkı bir şekilde gidermiş. Sizin alacağınız bir 2232BW de muhtemelen bu panelden taşıyacak; aradaki fark giderildiğine göre sorun olmaması gerek.
Samsung 2232BW'nun gizli servis menüsüne girmek için parlaklık ve karşıtlık değerlerini sıfıra indirin, sonra da Source düğmesine 5 saniye süresince basılı tutun. Karşınıza monitörle ilgili düşük seviye bilgiler içeren ekran çıkacak.
Kullanım izlenimleri

Bir Özkan Erden deyişine göre "bir video kırk fotoğraftan evlaymış".

Tasarım ve teknik özellikleri inceledikten sonra tabii iş görüntü kalitesine geldi. 2232BW'nun görüntü kalitesini tatmin edici bulduk. Renkler özellikle başarılı, karşıtlık oranı ve parlaklık değerleri ideal. Görüş açılarına gözatalım.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Daha önce görüş açısı testlerinde karşıtlık oranının ne kabul edildiğinin sonucu nasıl etkilediğini söylemiştik. 5:1 aldığınızda 170 derecelik yanal görüş açısı çıtayı biraz yükseltince azalıyor. Yine de önceki nesil LCD'lere göre belirgin şekilde başarılı bir görüş açısı var ve kullandığımız süre boyunca beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


TN panellerin klasik sorunu: Üstten bakışta karşıtlık kaybı erken başlıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Alttan bakmaksa daha beter. Bu tüm TN panel LCD'lerde görülen bir sorun, hatta tüm modellerde olduğuna göre, sorun olarak saymamak gerek.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Ghosting efekti uzun zamandır bizim gibi normal insanların gözüyle yakalanabilecek değerlerin altında seyrediyor. 2232BW'nun tepki süresi de normal şartlar altında anlaşılabilecek bir ghosting efekti yaratmayacak kadar kısa; griden griye de olsa 2 ms başarılı bir değer. Fotoğraf makinesinin enstantane sürsini 1/1000'e getirip yukarıdaki hareketli görüntüyle bir dizi fotoğraf çektiğimizde yakalayabildiğimiz en belirgin ghosting efekti bu son fotoğraftaki gibi oldu. Dolayısıyla gayet başarılı olduğunu söyleyebiliriz; ki zaten 1/1000 saniyelik enstantane süresi, 2232BW'nun spesifikasyonlarında yazanın yarısı uzunluğunda.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Kenarlardaki arka ışık kaçağı. Fotoğraf 2232BW'nun en yüksek parlaklık değerinde, karanlık bir odada çekildi. Sağ alttaki güç ışığından da tahmin edeceğiniz üzere parlaklık biraz abartılmış durumda, fotoğraf makinesi otomatik olarak bu hale getirdi, yani çıplak göz böyle görmüyor. Fotoğrafı kenarlardaki kaçaklarla aradaki farkı göresiniz diye koyuyoruz.

Sonuç


Samsung, SyncMaster 2232BW ile gerek tasarım, gerekse görüntü kalitesi açısından başarılı bir iş çıkarmış. Önce kaliteden bahsedersek, görüntü kalitesi olarak hakkını teslim etmek gerek. Samsung panelli olan örneğimiz oldukça başarılı bir renk kalitesi sundu; göze batacak bir renk dengesizliği yok. Aynı monitörde kullanılan bir diğer panelde mavi baskınlığı olduğunu söyleyen raporlar okuduk ama bize gelen örnekte yoktu ve onların da ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Biz dengeli bir görüntü için renklerle oynamak durumunda kalmadık, fabrika çıkışı olarak iyiydi.

Tepki süresi için bir sorun yok. Bir önceki bölümde gördüğünüz tepki süresi fotoğrafı insan gözünün algılayabileceğinden daha hassas diyebiliriz. Oyun oynarken sorun yaşamadık (bu arada, 2232BW'nun yüksek doğal çözünürlüğünde oyun oynamak için iyi bir ekran kartına ihtiyacınız olabilir). Benzer şekilde kontrast da başarılı; dinamik kontrast, gerçek kontrastından çok daha yüksek verilmiş olsa da video izledik ve sıkıntı yaşamadık.
Tasarım konusundaki fikirler kişisel ama biz de birkaç kelam edelim. Parlak kasa 2232BW'yu çoklu ortam bilgisayarı olarak şık seçimler ligine sokuyor. Güç ışığının parlaklığının ayarlanabilmesi hoş detay. Tasarımda gözümüze çarpan en büyük eksiklikler ise yüksekliğin ayarlanmasına olanak vermeyen monitör altlığı ve montaj yuvalarının bulunmaması oldu. 2232BW sadece öne-arkaya hafifçe eğilebiliyor. Eğer yüksekliği ayarlayabileceğiniz üçüncü parti bir stand kullanmak isterseniz bu sefer de montaj deliklerinin bulunmaması engeliyle karşılaşabilirsiniz. Samsung bunu tasarımdan ödün vermemek için yapmış gibi gözüküyor, seçim sizin.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Samsung SyncMaster 2232BW'nun fiyatı olarak 500 YTL civarından başlayan rakamlar görüyoruz -yazı sonuçlandırıldığı sırada bir satıcıdaki indirimle 470 YTL civarındaydı. Siz fiyat araştırması yaptığınız zaman tekrar bakın çünkü 600+ YTL'ye fiyat da gördük, epeyce değişken görünüyor. Tabii 22" ve bu fiyat sınıfındaki tüm monitörleri test etmedik ancak özel olarak 2232BW'nun görüntü kalitesi için çok başarılı diyebiliriz rahatlıkla. Bu durumda iş fiyat sınıfının spesifikasyonlarına bakmaya kalıyor ve çoğu modelin 5 ms tepki süresine sahip olduğunu görüyoruz. SyncMaster 2232BW ise 2 ms tepki süresiyle rahatlıkla tavsiye edebileceğimiz bir monitör.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
2232bw, syncmaster, samsung


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Samsung SyncMaster SA950 Kalemzede Bilim Dünyasından Son Haberler 0 04 Ağustos 2012 21:28
Samsung SyncMaster NC220 Deep Bilgisayar Donanımı 0 17 Kasım 2011 00:50