IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet odaları

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Mart 2013, 13:56   #1
Zen
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çöple uzaya çıkacak!




İTÜ mezunu iki isimle Taşyapı Uzay ve Genetik Teknolojileri şirketini kuran Emrullah Turanlı, çöpten elde edilen enerji ile uzaya mekik gönderme hayali kuruyor. Turanlı, “Akıl onlardan, para benden” diyor.

Şimdiye kadar gayrimenkul geliştirme, havalimanı ve enerji projeleriyle adını duyuran Taşyapı Grubu'nun patronu Emrullah Turanlı, 'uzaya' çıkacak! Birbirine bağlı olarak geliştirilecek 20 farklı teknolojinin patent sahibi İTÜ mezunu iki Türk mühendis ile ortak şirketler kuran Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, çöplerden üreteceği enerji ile uzaya mekik yollayıp burada yaşam imkânı sağlama gibi iddialı bir proje için Taşyapı Uzay ve Genetik Teknolojileri Sanayii adı altında bir şirket kurdu.

İLK AŞAMA HAZIR
Taşyapı'nın patronu Turanlı'ya bu şirketi kurduran İTÜ mezunları, proje için ilk adımı atmışlar bile. İki ay içerisinde toplanan çöpleri granüle (kuma benzer madde) dönüştürerek, buradan açığa çıkan gazdan elektrik üretecek kendi üretimleri olan TE158 modeli santralı üretime geçmiş olacak. İşte uzay mekiğini çalıştıracak olan santral için söz konusu modelin yüz katı büyüklüğe ulaşması gerekiyor. İTÜ mezunu mühendisler Sinan Gönül ile Ferhan Batıoğlu’nun ilk çalışmalarının çöpler üzerine olduğunu belirten Emrullah Turanlı,çöp projesine bağlı olarak şimdi de uzay yolculuğu için kolları sıvadıklarını dile getirerek, “Yakıtsız ve motorsuz olarak uçabilen ve uzaya kadar çıkabilen yolcu uçakları var. Fosil yakıt ve benzin olmadan uzaya çıkabilen taşıtlar bunlar. Bunun üzerinde çalışmaya başladık” ifadesini kullandı.

NASIL ÇALIŞACAK?
Toplanan çöpler santralın bulunduğu bölgeye getirilecek.

Burada moleküler dönüşüm yöntemiyle çöpler granüle dönüştürülecek. I Bu sırada ortaya çıkan metan gazından elektrik üretimi başlayacak.

Demo olarak yapılan ve TIR’ların kasasında çalışan TE158 modeli saatte 1.16 me-----lık elektrik üretiyor. Noraml santral ise 100 me----- gücünde olacak.

Türkiye’nin 100 noktasındaki santraldan üretilen elektrik yeni bir teknolojiyle bir noktada toplanacak.

Meydana gelen GW (me-----ın bin katı) derecesindeki elektrik akımı uzay mekiğini atmosferin dışına çıkararak, dünyanın yörüngesine oturtacak.

Şu anda detaylandırılmayan projeye göre dünyadan götürülecek yolcuların burada yaşaması mümkün olacak.

‘Para bende, akıl onlarda’
Yaklaşık 5 yıldan bu yana mühendisleri desteklediğini belirten Emrullah Turanlı, “Akıl onlarda, para bende. Onları 5 yıldan bu yana elimden geldiği kadarıyla destekliyorum. Bunların kendi çevreleriyle birlikte yaklaşık 30 kişilik bir araştırma geliştirme ekibimiz bulunuyor” dedi. Turanlı, moleküler dönüşüm yöntemiyle çöp projesini hayata geçirdikten sonra çalışmaların arkasının daha hızlı şekilde geleceğini, bu etapta İTÜ Uzay Bilimleri Fakültesi’nden mezuniyetlerine 1 yıl kalmış yaklaşık 20 öğrenci alıp yetiştireceklerini de sözlerine ekledi.

teknoloji

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cıkacak, Çöple


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık