IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Kasım 2012, 17:52   #1
Deep
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Esrarengiz izlerin sırrı çözüldü!




Uydu fotoğraflarında beliren ve bilim dünyasında merak uyandıran Çin’deki ‘satranç tahtasına’ benzeyen jeolojik izlerin sırrı çözüldü.

Çin’in batısındaki kum tepelerinin kapladığı alanda kilometrelerce uzanan noktalı yapıların, nikel madeni aramak için yapılan çalışmalardan kaynaklanmış olabileceği ifade edildi.

İtalyan bir araştırmacının, iki yıl önce Google Earth üzerinde inceleme yaparken Çin’in Taklamakan Çölü’nde keşfettiği tuhaf jeolojik desenlerin, madencilik çalışmalarının ürünü olabileceği öne sürüldü. Torino Politeknik Üniversitesi’nde fizikçi olan Amelia Carolina Sparavigna, 2010 yılında rüzgarın kum tepelerinde oluşturduğu şekilleri incelemek için Google Earth’e bakarken, Taklamakan Çölü’ndeki esrarengiz yapıları fark etti.
Aynı zamanda amatör arkeolog olan Sparavigna, incelediği şekillerin etrafında, antik İpek Yolu kenti Loulan’a ait yollar tespit etmiş olabileceğini belirtti. Bir bilim dergisinde konu hakkındaki çalışması yayımlanacak olan Sparavigna, geçtiğimiz hafta arXiv.org sitesine şu açıklamada bulundu:
“Uydu fotoğraflarında, yüzeyde insan eliyle oluşmuş bir yapı görünüyor. Geniş bir alan tümsek veya delikler yapılarak oluşturulmuş... Bu yapılar büyük olasılıkla jeofiziksel bir yer belirleme çalışması kapsamında yapıldı” dedi.

BÖLGE ANTİK KALINTILARLA DOLU
İtalyan araştırmacı, bölgedeki antik kentlere ait olduğunu sandığı izler arasında, sanki kuma iğne batırılmış izlenimi veren, geniş bir yapı daha buldu. Sparavigna, 8 kilometre çapındaki satranç tahtasına benzeyen oluşum hakkında, “Uydu görüntülerinde bu alanı fark etmek hiç kolay değil. Ancak geniş bir alanı kaplayan bu çizgileri fark etmeyi başardım” dedi.
LiveScience’a açıklamada bulunan Sparavigna, “Tuhaf şekiller açıkça insan eliyle yapılmış. Bing arama motorundan ve Nokia Haritalar uygulamasından bulunan 2004 tarihine ait fotoğraflarda, aynı bölgede keşfettiğim oluşumlar görülmüyor. Bu da söz konusu oluşumların yakın bir zamanda oluşmuş olabileceğini gösteriyor” dedi.

KUM TEPELERİNİN ALTI MADEN DOLU
Araştırmasını elde ettiği bulgular ışığında devam ettiren Sparavigna, Çin basınında bulduğu bir makalede, Taklamakan Çölü’ndeki kum tepelerinin altında nikel olabileceğini öğrendi. İtalyan araştırmacı, kumdaki deliklerin, yeraltındaki madenlerin tespit edilmesi için yapılan sondajların sonucu olduğuna karar verdi.
Sparavigna’nın Taklamakan’da keşfettiği farklı jeolojik yapılar bu alandaki ilk tespiti değil. 2011’de de Peru’da kayalara işlendiğini öne sürdüğü ilginç yazılar bulmuştu. Doğadaki insan yapımı yapılara ait bir arşiv oluşturulması gerektiğini savunan Sparavigna, bu şekilde belli bölgelerdeki insan faaliyetlerinin geçmişini ve bölgesel gelişimini daha iyi anlayabileceklerini savundu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
çözüldü


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hp'nin sırrı çözüldü System Sağlık Köşesi 0 09 Eylül 2011 12:47
Zayıflamanın sırrı çözüldü Candy Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 25 Ağustos 2010 17:35
13. Cuma'nın Sırrı Çözüldü Quality Genel Paylaşım 0 14 Haziran 2008 15:28
Bu fotoğrafın sırrı çözüldü Metin Merak Ettikleriniz 1 05 Aralık 2007 23:19