IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2012, 06:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Robotların Geleceği ne yönde...




Teknoloji, yarım yüzyılı aşkın bir süredir gelecekle ilgili tekerlemeler söylüyor. Uçan arabalar, holografik televizyon, binlerce elektronik cihazın insan vücuduyla olan ara bağlantıları gibi…


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bazı fikirler hâlâ fantastik boyutta olsa da birçoğu kısa zaman içerisinde rüyadan gerçeğe dönüşecek ve önümüzdeki yıllarda gerçek halini alacak gibi görünüyor. Ancak gelecek söz konusu olduğunda, fütürist mitlerin bahsettiği en çekici ve anlamlı konu robotlar…


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şimdiyi ve robotik geleceği ele almak için, öncelikle kavramları ayrıştırmak gerekiyor. Robotların duyguları deneyimlemeye başlamaları ve yavaş yavaş insanların yerlerini almaları algısı bilim kurgudan kaynaklanıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Çünkü bugünün ve yarının robotu her zaman için yalnızca bir alet olacaktır ve daha ötesine gidemeyecektir. En mükemmel olanlarından eğlence ve servis alanlarında yararlanılabilir ancak bu durum yine de onun bir alet, bir makine olmaktan öteye gitmesini sağlayamaz.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şimdiye kadar robotların zaten birçok çeşidi vardı. Çamaşır makinesi gibi en basit robotlardan, insan biçimindeki karmaşık robot prototiplerine kadar birçoğuyla tanıştık.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kendi kendine çalışabilen otomatik endüstriyel robotlar veya cerrahi operasyonlarda kullanılan robotlar da şimdiye kadar kullanılagelen robot tipleri arasında yer alıyor.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Birleşmiş Milletler Ekonomik Konseyi’ne göre, 20. yüzyılda otomobil pazarının gelişmesiyle kıyaslanabilecek ölçüde bir gelişme sağlayacak bir sektör daha varsa o da robot üretim sektörü olacak.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.




Aldebaran olarak robot tasarlayarak ve sektörün tüm aktörleriyle sürekli bir araya gelerek geçen beş seneden fazla bir sürenin ardından, bireysel kullanıma yönelik robot sektörünün çok yakın gelecekte nasıl bir hâl alacağı ile ilgili olarak oldukça net bir vizyon edinmeye başladık.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bill Gates’in de, Haziran 2007’de Scientific American için yazılan bir makalede belirttiği gibi, asıl soru evlerde bireysel robot kullanımının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği değil, her evde kaç tane robotun kullanılacağıdır!



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bunun cevap muhtemelen “birçok sayıda” olacaktır. Bunlar amaç odaklı tasarlanacak ve bazıları ev işlerini yapacak, bazıları genele açık otomasyon işlemlerini gerçekleştirecekler.

Buna karşılık, robotların aktif hayatta en efektif biçimde kullanılmasının yolu bu aletlerin artık insansı biçimlerde tasarlanmasından geçecek gibi görünüyor. Bu bağlamda, eğlence, arkadaşlık veya karşılama hizmeti veren robotlar insansı biçimlerde tasarlanacaklar.

İnsanoğlu aslında psikolojik olarak bu insansı formlar karşısında olumlu etkiler hissetmeye ve onlarla iletişime geçmeye hazır.Robotlar ve insanoğlu arasındaki ilk iletişim, eğlence faaliyetleri aracılığıyla gerçekleşecek.

Bu faz, evlerde ve fabrikalarda kullanılmaya başlanacak olan insansı robotların kabullenilmesi ve hiçbir şekilde tehdit unsuru olmayacaklarının algılanabilmesi için kaçınılmaz bir aşamadır.

Hayallerin bazen gerçeğe dönüşebildiğini, yakın gelecekte, gelişmiş etkileşim özellikleri ile donatılmış insansı robotlarla arkadaş olmaya başladığımızda daha net bir biçimde anlayacağız. Örneğin Nao’dan bahsedecek olursak, bu durumu Nao’nun kullanım amaçlarının ilki olarak öngörüyoruz.

Sonrasında ise, kalabalık kitlelerin kullanımını hedefleyerek bu robotlarla; yaşlı insanlara yardım edecek, hasta çocuklar için neşeli birer oyun arkadaşı olacak, otistik çocukların gözetimine ve denetimine yardımcı olacak ve onlara yapmaları gereken egzersizler için eşlik edebilecek özelliklere sahip olmaları gibi birçok yardımcı faaliyet geliştireceğiz.

Nao gibi robotların bilgisayar oyunlarına yeni bir biçim verilmesinde de rol alacağına inanıyoruz. Son yenilikler bizlere vücutlarımızı oyunun kumanda aracı olarak kullanmamızı sağlayan tekniklere doğru götürüyor. Robotlar, sanal bir avatar olmasının yanında aynı zamanda etkileşimleri temelli bir oyununun sanal dünyasında bize eşlik edecek çok gerçekçi bir arkadaş olacak gibi görünüyor.

Önümüzdeki yıllara baktığımızda, yirmi yıl içinde, robot denen makine; yaşlı nüfusu artan, genç nüfus artışı yavaşlayan Avrupa’nın ve Asya’nın gelişmiş ülkelerinin karşılaştığı demografik sorunlara çözüm geliştirmede de yardımcı olacak. Bütün bunların çok yakın bir zamanda gerçeğe dönüşebilmesi için; aşılması gereken ilk problem teknik donanım...

Robotların geliştirilmesi günümüzde bile fiziksel açıdan hâlâ çok karmaşık olup; sıkı bir araştırma-geliştirme ve inovasyon sürecini gerektiriyor. Diğer taraftan, yazılım çalışmaları sağlıklı ilerliyor. Etkileşimli ve görsel yazılımlar geliştiren, ayrıca programlama yazılımları yazan uzmanları bu konudaki kalabalık öncü birlikler olarak niteleyebiliriz.

Robot geliştirme faaliyetlerinin sorunlarının çözümü kaçınılmaz olarak bu tür yeni teknolojik gelişmelerin geniş kitleler tarafından erişilebilir olmasından geçiyor. Zamanında bilişim örneğinde olduğu gibi, en iyi uygulamaların geldiği yer kullanıcılarla program yazılımcılarının, uzmanların etkileşimleri sayesinde gerçekleşen işbirliğinden kaynaklanıyor.

Sentetik bir yaşam formu oluşturmak şimdilik Aldebaran Robotics’i aşan delice bir fikir gibi görünse de, sonuç olarak; dünyanın tüm yazılım programcılarını, konuyla ilgili bilim adamlarını ve hatta hacker’larını bizimle birlikte bu sadece başlangıç sayılabilecek maceraya katılmaları için davet etmek istiyorum.

Robotlar Hayatımızda
Robotlar gelecekte hayatımızın birçok alanında kendini gösterecek. İşte onlardan birkaçı…

Eğitim:
Çocukların eğlenerek öğrenmesinde insansı robotlar oldukça başarılı olabilir

Tedavi:
Otistik çocukların tedavisinde ve onlarla iletişim kurulmasında insansı robotların büyük katkısı oluyor.

Eğlence:
Robotlar, sanal ortam ile gerçek ortamın birleştirildiği uygulamalarda insanları temsil eden karakterler olabilir.

Karşılama:
Bir otelin lobisinde sizi karşılayan ve her konu hakkında bilgi veren bir robot sizi şaşırtmaz mı?

Robot Kanunları
Ünlü bilim kurgu yazarı Isaac Asimov’un kült hale gelen robot kuralları:
1. Bir robot bir insana asla zarar veremez ve bir insanın zarar görmesine müsaade edemez.
2. Bir robot, kendisine insanlar tarafından verilen tüm emirlere uymak zorundadır. Bunun istisnası Birinci Kural ile çelişen emirlerdir.
3. Bir robot, Birinci ve İkinci Kurallar ile çelişmediği sürece kendi varlığını korumalıdır.

Bir Robotun Anatomisi

Ses Tanıma: İletişim kurma sürecinde çok etkili bir özellik

Sonar: Etraftaki cisimlerin yerinin belirlenmesi ve konumlama özelliklerini sağlıyor

Duyarlılık: Dokunmaya duyarlı noktalar robotun dış etkileri hissetmesine yardımcı oluyor

Kablosuz iletişim: Programların kolaylıkla yüklenmesini ve güncellemeleri mümkün kılıyor

Mikrofon: Etrafı dinlemek ve komutlara tepki vermek için girdi oluşturuyor

Mikrofon: Etrafı dinlemek ve komutlara tepki vermek için girdi oluşturuyor



SKYLİFE

__________________
Ruhsar
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
geleceği, ne, robotların, yönde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Daha iyi bir kelime olmadığı için robotların insanlara eşit muamelesi gördüğü bir zaman olacağını düşünüyor musunuz ? Sır IF Soruyor 5 29 Ağustos 2023 18:53
Konya'da çalıntı otomobille ters yönde giderken kaza NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 2 02 Ocak 2022 18:43
Su, küvet deliğinden hangi yönde boşalır? Desmont Merak Ettikleriniz 0 10 Şubat 2015 18:36
Savaşçı robotların yükselişi korkutuyor! Zen Bilim Dünyasından Son Haberler 0 30 Mayıs 2013 12:44