IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Eylül 2011, 22:56   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
20 dakikada pişen nohut yetiştirdiler!




Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (SANAEM), hem dekar başına iki kat ürün alınabilen hem de akşamdan ıslatıldığında 20 dakikada, ıslatılmadığında ise 37 dakikada pişen nohut yetiştirdi.

SANAEM Tarım Birimi Koordinatörü Zafer Sağel, ıslah çalışmaları kapsamında uyguladıkları teknikle nohutun kendi genetik yapısı içindeki değişiklik sağlayarak, protein değeri yüksek ve kısa sürede pişen bir çeşit geliştirdiklerini belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile işbirliğinde mutasyon ıslahı üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sağel, hazırladıkları “Nohutta Mutasyon Islahı Projesi”nin, nükleer teknikler kullanarak yeni çeşitler geliştirmeyi amaçladığını bildirdi.

Türkiye'de çeşitli bölgelerde farklı nohut çeşitleri yetiştirildiğini, yaptıkları çalışmalarda küçük taneli ve verimi az olan bu çeşitleri, iri taneli ve verimi yüksek çeşitler haline getirdiklerini anlatan Sağel, “Hedefimiz, mutasyon ıslahı çalışmalarında geliştirdiğimiz çeşidin kolayca hasat edilebilmesini sağlamak. Mutasyon tekniğini kullanarak, yüksek boylu, dik büyüyen, iri taneli, antraktoz hastalığına dayanıklı bir çeşit üretmek için geniş bir varyasyon yarattık. Bu varyasyon içinden istediğimiz özellikteki hayal ettiğimiz ve beklediğimiz, bitkileri hem gözlemlerle hem de laboratuvar izlenimleri sonucunda seçtik” dedi.

Ürünün, verimliliğinin de yüksek olması gerektiğini anlatan Sağel, şöyle konuştu:

“Türkiye ortalamasında şu anda dekarda 93 kilogram olan verimi bizim çeşidimizle dekarda 185 kilogramların üstüne çıkardık. Türkiye'de geliştirilmiş diğer çeşitlerin veriminden daha fazla verimli olduğunu düşünürseniz, 185 kilogram verimin, yüksek verim değeri olduğu söylenebilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın enstitüleri tarafından da yapılan kontrollerde çeşidimizin en iyi, kısa sürede pişen, protein oranı yüksek bir çeşit olduğu teyit edilmiştir.”

37 DAKİKADA NOHUT YENMEYE HAZIR

Ürettikleri nohutun akşamdan ıslatıldığı takdirde tanelerinin 2-2,5 kat irileştiğini, ıslatılmadan pişirilen nohutun da pişince aynı iriliğe ulaştığını anlatan Sağel, “Ürettiğimiz nohut çeşidi akşamdan ıslatıldığı zaman 20 dakika içinde pişiyor. Akşamdan ıslatmadığınız takdirde ise 37 dakika içinde yenebilir kıvama geliyor. Tadında da hiçbir farklılık yok. Ayrıca bu nohutlar kalitelidir. Diğer bir özelliği de kabukları nohuttan ayrılmıyor” dedi.

MUTASYON, GDO'LU ÜRÜNLERLE KARIŞTIRILMASIN

Mutasyon tekniği ile Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) tekniğinin çok farklı olduğunu, GDO'nun ürüne yeni bir gen eklenmesiyle oluştuğuna dikkati çeken Sağel, şunları söyledi:
“Kullandığımız teknikle doğada da olduğu gibi ürünün mutasyonla kendi gen yapısındaki değişiklik sağlanıyor. Genetik yapısında oynama yapmadan küçük genetik değişiklikler yapıyoruz, genel genetik yapı değişmiyor yani genetiğini tamamen değiştirip bir karmaşa yaratmıyoruz, yeni bir gen eklemiyoruz. Bu nedenle bizim uyguladığımız teknikle insan, çevre ve ekosisteme bir zarar söz konusu değildir.”

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
20, dakikada, nohut, pişen, yetiştirdiler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Lüks villada düzenek kurup Hint keneviri yetiştirdiler NurSima Güncel ve Son Dakika Haberler 0 06 Nisan 2021 19:12
Mum Ateşiyle Pişen Yemek yeSa Fıkra 0 13 Mart 2020 15:46
Yüksek Sıcaklıkta Pişen Gıdadaki Tehlike YaRen Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 06 Ağustos 2019 15:59
Tencerede Pişen Fincan Keki Lcia Kek Tarifleri 0 01 Eylül 2014 20:32
20 Dakikada Pişen Tavuğu Sakın Yemeyin! Violent Sağlık Köşesi 0 11 Kasım 2013 12:06