IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  reklamver

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Ağustos 2008, 13:27   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cep Telefonu Sektörünün Keyfi Yok!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Her yeni modeli biraz daha yetenekli hale gelen cep telefonları kullanıcıların yüzünü güldürüyor ancak üreticiler cephesinde durum pek de parlak değil. Ufukta daha da zorlu günler var.

Günümüzün ortalama cep telefonları fotoğraf ve video çekmekten mesajlaşma-ya, internete bağlanmaktan müzik dinletmeye kadar onlarca işlevi yerine getirebiliyor. Kullanıcılar daha az bedel karşılığında daha fazla yetenek peşinde koştuğu için gayet mutlu. Ancak her yeniliğin uzun çalışmalar, dev bütçelere mal olduğu düşünüldüğünde üreticiler için yenilik peşinde koşmak çok da istenen bir şey değil.

Cebine bir telefon yerleştirmek isteyen kişinin seçeneklerini inceleyebileceği kalbur üstü markaların sayısı yaklaşık 50. Ancak raporlara bakıldığında 2 milyar kullanıcıya doğru giden cep telefonu sektöründe pazarın yüzde 75`ini Nokia, Motorola, Samsung, LG ve Sony Ericsson`dan oluşan ilk beş alıyor. Geride kalan 45 firmanın yüzde 25`lik pay için mücadelesi çoğu zaman havaya uçurduğu dev bütçelerin sonunda birleşmeleri doğuruyor.

Sektörün liderleri yakında büyük birleşmeler olacağını dile getiriyor. Şubatta Nokia ve Sanyo ABD, Latin Amerika ülkeleri ve kimi Asya ülkelerinde çalışan CDMA tabanlı cep telefonlarının ortak üretimi konusunda işbirliğine gideceklerini açıklamıştı. Motorola da bir Japon markayla birleşme hevesinde olduğunun ipuçlarını vedi. Bu alandaki en somut adım Tayvanlı BenQ tarafından satın alınarak sektörün en büyük evliliğini yaşayan Siemens Mobile olmuştu. Özellikle Çin ve Japon markalar sahip oldukları dev pazara rağmen Avrupa, Amerika ve Koreli markalar karşısında varlık gösteremiyor. Çinler kendi pazarlarında bile gerileme eğilimde.

Araştırma şirketi Strategy Analytics`ten Neil Mawston, kazanan markaların küresel ölçek ekonomisi çerçevesinde bir avuç dev üretici olacağını savunuyor. Mawston`a göre birinci ligdeki şirketlerin marka güçleri, dağıtım ağları ve maddi güçleri diğer oyunculara yaşam şansı bırakmıyor. Örneğin lider Nokia`nın pazarlama bütçesi birçok küçük markanın toplam bütçesini bile aşıyor.

Patentlere, araştırma, geliştirmeye, insan gücüne ve pazarlamaya ayrılan bütçeler doğal olarak telefon fiyatlarına da yansıyor. Rekabet etkeniyse kâr oranlarını mümkün olan en düşük seviyeye çekiyor. Ancak kullanıcılar doğal olarak bunların hiçbiriyle ilgili değil. Onlar sürekli daha ucuz telefon arayışında. Üreticiler de harıl harıl daha az özelliğe, dolayısıyla daha düşük fiyata mal olacak ancak buna rağmen kullanıcılara cazip gelecek modelleri yaratma peşinde. İlk olarak 2004 GSM Kongresi`nde gündeme gelen `çok ucuz cep telefonu` kavramı bu arayıştaki en uç nokta. İlk örnekleri Motorola tarafından üretilen bu kulvar kimi Asya ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere alım gücü düşük bölgelerde kullanımı yaygınlaştırmak için 40-50 YTL kadar düşük fiyatlı modelleri içeriyor.

Her ne kadar üreticiler sürekli daha gelişmiş modeller piyasaya sürüyor olsa da Current Analysis adlı araştırma firmasında Emma MohrMcClune, "Telefondan tek beklentisi konuşmak olan yüz milyonlarca kişilik dev bir kullanıcı kitlesi var" diyerek ucuz modellerin şansının altını çiziyor.


Bu konudaki en somut adım Vodafone`dan geldi. Vodafone, iki yıllık bir çalışmanın ürünü Simply ile büyük ekranlı, özel tuşlu; konuşma ve mesaj çekmeye odaklı basit ve ucuz cep telefonu denemesini başlattı.

25 liraya telefon Daha ucuz telefon isteyen sadece kullanıcılar da değil. Sektörün temel yapıtaşı olan mobil operatörler de aynı arayış içinde. Yeni nesil iletişim ağlarına yönelik on milyarlarca dolar yatırım yapan firmalar abonelerini yeni nesil hizmetler-den faydalandıra-bilmek için ucuz telefonlar istiyor.

Amerikalı Texas Instruments firmasının yakında çıkaracağı bir entegre devre sayesinde 25 YTL`ye bile telefon mümkün olacak. Sektördeki fiyat değişkenlerini inceleyen iSuppli raporuna göre 2005 yılında ortalama cep telefonu toptan satış fiyatı 142 dolardı. Bu rakam 2006`da 129 dolara geriledi.

Kâr payı düştükçe her kuruşun hesabı didik didik yapılıyor. Bu durumda üretim noktalarından nakliye de büyük bir masraf kalemi olarak beliriyor. Üreticiler bunun çözümünü satışın yoğun olduğu bölgelere yakın üretim tesisleri kurmakta buluyor. Son olarak Nokia, Hindistan`da bölge ülkelerine yönelik dağıtım yapacak bir fabrika kurmuştu. Bu yıl 53 milyon cep telefonu satılması beklenen Hindistan`ın kendisi bile bu yatırımı kârlı çıkaracak etkenlerden biri.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları eglen sohbet reklamver
Cevapla

Etiketler
cep, keyfi, sektörünün, telefonu, yok


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı Derya Ekonomi Haberleri 0 23 Mayıs 2024 15:45
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı ZaLim Ekonomi Haberleri 0 21 Haziran 2019 01:38
İşte bankacılık sektörünün kârı Cappy Haber Arşivi 0 03 Mart 2015 02:02
İş makinaları sektörünün gözü bu projelerde Desmont Haber Arşivi 0 01 Mart 2015 11:55
Bankacılık sektörünün kredi hacmi daraldı Desmont Haber Arşivi 0 26 Şubat 2015 20:14