Anne sütünüzün yapımı, bebeğinizi doğru teknik ve sıklıkla emzirmeniz sonucu artar. Vücudunuz normal şartlarda iki bebeği emzirebilecek kadar süt üretebilir. Anne sütünüz kesilse bile, tekrar gelebilir. Şunu bilmelisiniz ki, menopozdaki bir kadın bile uygun teknikle bebeğini emzirirse sütü gelecektir.
Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sanem Pişkin: "Sütünüzün yeniden gelmesi ya da süt yapımınızın artması için bebeğinizi günde en az 10 kere ve doğru teknikle emzirmeniz gerekir. Doğru teknikte bebeğin yüzü ve gövdesi anne memesine bakar şekilde tutulur, bebek kol ya da bir yastığın üzerine bütün vücudu desteklenecek şekilde yatırılır, meme ucu bebeğin ağız kenarına değdirilir ve bebek ağzını kocaman açtığında meme ağzına sunulur. Bebek emme sırasında tüm meme başını (sadece meme ucunu değil meme ucu ve alabildiği kadar memenin kahverengi kısmını) ağzına almalı ve memeye adeta yapışmalıdır. Her emzirdiğinizde, bebeğinizin göğsünüzde geçirdiği süre uzatılmalıdır. Bebeğinizi yanınızda tutarak ve gece de emzirmelisiniz. Emzirmediğiniz zamanlarda da bebeğinizi göğüs kafesinizin üstünde yatırmanız önerilmektedir. Bebeğinize destek besin veriyorsanız, biberon kullanmamalısınız. Onun yerine kaptan ya da kaşıkla beslenmesini sağlamalısınız. Yalancı meme vermekten de kaçınmalısınız. Biberon ve yalancı meme kullanımı, bebeğinizin memenizi tutmasında zorlanmasına neden olabilir" diyor.
Anne sütünün kesilme nedenleri
Az dinlenip, kendinizi yorgun hissetmeniz.
Kendinizi stres altında hissedip, sütünüzün bebeğinize yetmeyeceğini düşünmeniz.
Çevrenizden emzirme konusunda destek görmemeniz.
Bebeğinizi daha önce yapay besinlerle beslemeniz.
Emzirme tekniğinizde ve süresinde problemler yaşıyorsanız.
Bebeğiniz hasta olup, uzun süre sütünüzü emememişse.
Bazı hastalıklarınız yüzünden emzirmenize ara vermişseniz.
Emzirme
Bebeğiniz süt gelmeyen memenizi emmeyi reddediyorsa, memenizi emerken damlalık ya da flasterle tutturulan bir tüp vasıtasıyla, bebeğinizin ağzına besin gelmesini sağlayabilirsiniz. Böylece bebeğiniz emmeye devam ederek, meme ucunuzu uyarmaya devam edecektir. Meme ucunuzun uyarılması, süt üretiminizin başlaması için ana koşuldur.
Beslenmeniz
Vücudunuzdaki süt yapımının, sizin beslenmenizle bir alakası yoktur. Bu yüzden ağır malnütrisyonunuz (beslenme bozukluğu) olsa bile, bebeğiniz bundan etkilenmez. Emzirdiğiniz dönemde, daha sık susadığınızı fark edebilirsiniz. Susuzluğunuzu bastırmak için istediğiniz kadar su içmelisiniz, fakat bilmelisiniz ki, istek duyduğunuz miktardan fazla sıvı almanız, anne sütünüzü arttırmaz.
Sütü artırma
Pek çok toplumda, anne sütünü arttırdığına inanılan özel besinler, içecekler ya da bitkilerden yararlanılır. Bu bitkiler ilaç etkisi göstermezler, ancak rahatlamanızı sağlayarak sütünüzün artmasına neden olabilirler.
Klorpromazin, metoklopropamid gibi ilaçlar, anne sütünü arttırmak için doktor kontrolü altında kullanılabilir ama sizin için esas kritik nokta, bebeğinizi sık emzirmenizdir. Bunu sağlayamıyorsanız alacağınız ilaçlar da fayda sağlamayacaktır.
Bebeğin doyurulması
Sütünüzün artması için gereken süre, kişiden kişiye göre değişir. Eğer bebeğiniz ara sıra emmeyi sürdürüyorsa, anne sütünüz birkaç günde artar, ancak hiç emmiyorsa yeniden bol süt gelmesi için, haftalar gerekebilir. Bu süreçte, bebeğinize kilosu ve ayına uygun miktarlarda, formül süt (hazır mama) verebilirsiniz. Örneğin; 1-2 haftalık bebeğiniz günde 7-8 kere 50-70 ml, 2-6 haftalık bebeğiniz günde 7-8 kere 75-110 ml, 2 aylık bebeğiniz günde 5-6 kere 110-180 ml formül süt ile beslenebilir. Memelerinizden süt geldikçe, mamanın günlük miktarı her gün ya da gün aşısı 50'şer ml azaltılmalıdır, ancak önemli olan bebeğinizin aldığı kilo ve onu izleyen doktorunuzun önerileridir. Bebeğiniz 4. ayını doldurmuşsa, doktorunuzun tavsiyesiyle meyva püresi, yoğurt, sebze püresi gibi besinlerle besleyebilirsiniz. Bu durumda anne sütünüzün öğün sayısı azalacağından, öğün aralarında yeni süt yapımınız için gerekli süre de geçirilebilecektir. Altıncı aydan önce bebeğinize vereceğiniz ek besinlerin az posa bırakan, glutensiz ve püre kıvamında olması öneriyoruz. Buğday, yulaf, arpa ve çavdar gluten içen besinlerdir. Bu tahıllardan üretilen unlar, 6 aydan önce bebek beslenmesinde kullanılmamalıdır. Ekbesinlere geçiş zamanı ve verilecek besinler çocuk doktoru tarafından belirlenmelidir.
Anne sütünün faydaları
Çeşitli çalışmalarda 6 aydan önce ek besine başlanan bebeklerde ishal, zatürree sıklığı ve buna bağlı hastaneye yatırma oranları anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ülkemizde yapılan bir araştırmada da, 4 aydan önce ek besinlere başlanan bebeklerde orta kulak iltihabı ve diğer üst solunum yolu infeksiyonlarında anlamlı derecede artış saptanmıştır. Ayrıca bebeklikte anne sütü ile beslenen 5-6 yaş grubu çocuklarda, şişmanlık oranı düşük, 8-18 yaşlarında IQ düzeyleri %11-30 oranında daha yüksek bulunmuştur.
Öneriler
Ülkemizde annelerin emzirme isteği, Avrupalı annelere göre daha yüksek olmasına rağmen, 6 aylık bebeklerde sadece anne sütü ile beslenme oranı %5 tir. Anneler sıklıkla sütlerinin azaldığı ve bebeğe yetmediği düşüncesiyle erkenden ek besinlere başlar. Çevre baskısı ve sağlık personelinin önerileri de bu duruma katkıda bulunur. Oysa bir kadın menopozda bile olsa, vücudu süt üretebilir. Emziren kadının kendisine ve yakınlarına bu bilginin verilmesi özellikle gereklidir. Sadece emziren kişinin değil, yakınlarının da süt yapımının sürekliliği konusunda pozitif düşünceler içinde olması, emzireni desteklemesi sütünün gelmesinde önemli bir etkendir. Azalmış olan anne sütünüzü arttırmak ya da emzirmenizi yeniden başlatmak için, çok iyi motive olmalısınız ve desteklenmelisiniz.