13 Aralık 2010, 04:15 | #1 | |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0) | Kalkan Balığı Genel Bilgi - Avlanma Teknikleri KALKAN (Scophthalmus maximus) F- Scophthalmidae L- Scophthalmus maximus İ- Turbot M- Sofra balığı Morfolojik Özellikleri: Y.F.= Vücut yuvarlak, gözler vücudun sol tarafında yerleşmiştir. Sırt yüzgeci gözlerin önünden başlar, derisi pulsuz, küçük kemiksi yumrularla kaplıdır. Vücudun üst tarafı kahverengimsi renkli olup siyah ve beyaz noktalar vardır. Vücudun alt tarafı beyazdır. Dip balığıdır, erkeklerde, kemiksi yumrular daha az, dişilerde ise daha fazladır. 25-30 yıl yaşarlar. Yumurtadan çıkan larvalar sonbaharda 7-10 cm'ye, bir yıl sonra da 15 cm boya ulaşırlar. M.U.= 100 cm. O.U.= 50-60 cm. M.A.= 9 kg. O.A.= 1-2 kg. ------------------------------------------------------------------------------------------ KALKAN (Scophthalmus maeticus) F- Scophthalmidae L- Scophthalmus maeticus İ- Turbot M- Karadeniz kalkanı Morfolojik Özellikleri: Y.F.= D 60-71, A 45-52, P 10-13, V (5)6(7), C 15-18 Vücut yuvarlak, gözler vücudun sol tarafında yerleşmiş olup, kemiksi yapılar bu balıkta görülmez. Vücut ve yüzgeçler pulsuzdur. Vücudun üst kısmı kırmızımsı, mor, bazen siyah, kahverengi olup alt tarafı beyazımsı renktedir. M.U.= 100 cm. O.U.= 50-60 cm. M.A.= 9 kg. O.A.= 1-2 kg. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] KALKAN BALIĞI Scopthalmus Maximus Üst tarafından yassı olan Kalkan balıkları Scopthalmidae familyasındandır.Bilimsel adları Scopthalmus maximus ve Scopthalmus rhombus olan türleri Karadeniz'in Anadolu ve Trakya kıyılarının kumluk bölgelerinde yaşarlar. Marmara, Ege ve Akdeniz'de nadir bulunurlar.Çanakkale ve İstanbul Boğazların da az miktarda görünürler.Kalkan bir Karadeniz balığıdır. Üstten bakıldığında daire biçiminde ve biraz bombeli bir vücut yapısına sahip olan Kalkan balığının altı düzdür. Sırt, karın, ve anüs yüzgeçleri başından kuyruğuna kadar şerit halinde uzar. Göğüs yüzgeçleri fazla gelişmemiştir ve küçüktür. Kuyruk yüzgeci dümen biçiminde olduğundan balığın daha kolay yüzmesini sağlar. Tüm yüzgeçleri yumuşaktır. Kalkan balığının üst yüzgeçleri benekli , açık kahve rengi ve kirli sarıdır. Çevresinin rengine uyabilen bir balık olduğu için rengini kolaylıkla değiştirir. Alt tarafı hafif sarımsı ve beyazdır. Kalkan balığının üst tarafındaki ufak pullar çok serttir ve iç içe geçmiş durumdadır. Balığın altında ve üstünde levha halinde ucu sivri kemikler mevcuttur. Bu da Kalkan balığının gövde yapısının özelliklerindendir. Devamlı kumda yattığı için alt tarafındaki pullar nasır gibi serttir. Derisi kalın ve çok kaygandır. Kalkan balığının kirpik gibi kıllarla çevrili gözleri kafasının ve üst çenesinin önündedir. Ağzı gövdesine oranla büyüktür. Pisi ve dil balıklarında olduğu gibi Kalkan balığı da deniz dibinde kumluk çamurluk ve midyelik mahallerinde yaşar. Yer değiştirmek istediğinde yüzgeçlerinin yardımıyla kumdan 40-50 cm yükselerek suda süzülür ve kısa bir mesafe katederek yine dibe yatar. Yüzgeçlerinin yardımıyla gövdesini dipte dalgalandırarak üstünü kumla örter.Bu şekilde düşmanlarında kendini korur veya avından kendini saklar. Başlıca yemini teşkil eden İstavrit, Tekir, Kıraça, Aterina(Gümüş) gibi balıklar kuma yatmış Kalkan balığını göremediklerinden, çok yakın mesafelerde, balığın çevresinde dolaşırlar.Rengini de yattığı dibin rengine kolayca uyarlayan Kalkan, dipten aniden fırlayıp, geniş ağzı sayesinde yemini yakalar. Dişileri erkeklerinden daha iri olan Kalkan balıkları ortalama 25-30 yıl yaşarlar. Üremeleri ilkbaharda başlar, Haziran ortalarına kadar devam eder. Dişi kalkan 9 milyona yakın yumurta döker. Ancak bunların büyük bir bölümü diğer balıklara yem olduğundan ve tam döllenmediğinden yavru haline gelemez. Yavrular döllenmiş yumurtadan üç-dört gün içinde çıkarlar. Kurt şeklinde olan bu yavrular biçim itibariyle Kalkana benzemezler. 15 gün içerisinde füze şeklini alıp, gözleri başının yan tarafına, çenenin üzerine doğru kayar. Balık, 1 ay içinde yassılaşmaya başlar. Her iki göz de kafanın üst tarafına yerleşir. Daha sonra balık dibe iner ve ömrünü burada geçirir. Bu arada 3 cm olan Kalkan yavruları sonbaharda 7-10 cm olurlar. İlkbahar sonları ve yaz boyunca Karadeniz kıyılarının 4-5 metrelik sığlıklarına sokulan yavru Kalkanlar kışın 20 metre derinlere çekilirler.Yem oldukları hasımları ise Köpekbalıkları ve Yunuslardır.Kalkan daha öncede belirttiğimiz gibi Karadeniz'in yerli balıklarındandır.Karadeniz’de avı Şubat başlarından Mayıs sonlarına kadar sürer. Beyaz etiyle Kalkan en makbul ve en lezzetli balıklarımızdandır. Tavası, ızgarası, buğulaması ve şişi yapılır.(Ali Pasiner) KALKAN TAKIMI : Arkadaşlar birçok kitap ve yerli ve yabancı kaynaklı internet sitelerinde yaptığım araştırmalarda bu balık için net bir takımdan bahsedilmiyor.Sadece çelik telli bir takım mevcut bu da çok eski ve iptidai bir bilgi olarak karşımıza çıkıyor. Yaptığım araştırmalar ve edindiğim bilgiler bu balığın tam bir dip balığı oluşu ve kumluk zeminde fazla hareket etmeden hem kendini avcılardan sakınan aynı zamanda da avını bu yapmış olduğu kamuflaj sayesinde avlayan dolayısı ile bedenin havalanmadan dip yüzeyinde olması gerektiği sonucunda, aşağıdaki resmi bulunan takımı hazırlamış bulunmaktayım. Amaç kösteklerin dipte havalanmadan kalması hedeflenmiştir.Köstek kıstırmalarını deneyerek kullanacağız,şart değil. Olta : 45 mm Beden : 30 mm Köstekler : 24 mm ve İki karış uzunluk İğne : 4/0 düz çelik Gezer kurşun: 2 numara ve 3 adet Mavruka : 35 gr ve 100 gr Kıstırma : Her köste ğin düğüm yerine yakın yerinden 10 cm birer adet zıpkınla kalkan avı tekniği arkadaşlar bulunduğunuz yerde neresi olursa olsun kalkan varsa zıpkınla hemde hiç ıslanmadan kalkan avlıyabilirsiniz. şöyle deniz suyu dalgasız olması gerekir.kalkan şu aylarda 50 ila 100 cm suda başı kıyıya doğru ve kendini kuma gömmüş şekilde durur burada dikkat edilecek unsur ne dedik kendini kuma gömmüş veya yarı gömmüş durumdadır.kıyılarda bahsettiğimiz derinlikte kum bildiğiniz gibi kıyıya paralel olarak çizgi ler şeklindedir.(çöldeki kum gibi )kalkan kendini gömdüğü zaman çizgiler doğal olarak bozulmuş oluyor bu durumda tekneden veya dalgıç elbisesiyle kumun bozuk olduğu yere hedefinde büyük olması avantaj olduğu gibi balığı küçük büyük ayırma şansımızda doğmuş oluyor. KULLANILAN TAKIMIN ÖZELLİKLERİ Kalkan'ın amatör avcılığı 1, 2 yada 3 köstekli dip oltalarıyla yapılır. Beden 0.60 ile 0.80 mm arasında kalınlıkta, köstekler ise bundan 0.10 mm daha ince yapılır. Dalga durumuna göre 75 ile 300 gram arasında armut yada çapa kurşun kullanılır. Kolçak ile bedenin birleşim noktasına uygun büyüklükte bir fırdöndü kullanılmasında fayda vardır. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Gerçek boyutundan [ 660 x 320 ] 96% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Kancaların uçları içe dönük tipte ve kısa palalı (circle hook) olması yeğlenirken yaygın olarak uzun saplı ve düz galvanize yada krom 1-3/0 arası nolar kullanılır. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Kancaların sapına denk gelecek şekilde oynak biçimde kösteğe takılacak bir yada iki adet fosforlu boncukların kalkanların ilgisini çektiği bir gerçektir. Kıyının çok sığ olduğu durumlarda daha ileri atışı sağlamak için bait release clip denilen kancaların kullanılması ve atıştan önce kösteğin bunlara iliştirilmesi yararlı olacaktır. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. KULLANILAN YEMLER VE TAKILIŞIYem olarak istavrit, sardalya ve hamsi tercih edilir. Genelde hamsi ve sardalya bütün, iri istavritler yarım olarak kancaya takılır. Küçük balıklar bütün olarak kancaya takılırken büyük balıklar büyük dilimler halinde kesilerek kullanılabilir. Yem takılışında kanca ucunun dışarıda kalması yararlıdır. DURUMA GÖRE TAKIMDAKİ DEĞİŞİKLİKLERKamış ve makine kullanılarak avcılıkta 60-100 gram arası tel destekli çapa kurşunlar ve iyi kalite 0.50 mm ye kadar beden misinası kullanılır. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Gerçek boyutundan [ 704 x 261 ] 90% oranında küçültüldü - Tam boy görmek için tıklayınız Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Made in Blackboy Kasnağa sarılı olta kullanılacaksa beden 0.80 mm ye, kurşun da 100-300 gram arasına kadar artırılır. AVLAMA TEKNİĞİKalkan avcılığı sazan avcılığıyla benzerlikler taşır. Genelde iki köstekli 3-5 takım hazırlanır ve yemlenip 20-50 metre arası mesafe uzağa atılır. Bu bir yatı yada Surf tip avlanma olup oltalar uygun şekilde sabitlenip alarm sistemi (zil, ışık, tel, taş taş üstüne koyma vs.) kurularak beklemeye geçilir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. AVLAK SEÇİMİKumluk plajlar ve hamsi-balık indirilen balıkçı barınakları ve iskeleler çevresi kalkan avlamaya müsaittir. Yine kıyısı kaya fakat deniz içi kum olan sahalar kalkanın tercih ettiği yerlerdir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. | |
|
Etiketler |
kalkan, teknikleri |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Sinağrit Balığı ve Av Teknikleri | PySSyCaT | Balıkçılık | 0 | 12 Şubat 2016 15:49 |
Kalkan Balığı Nasıl Avlanır ? | PySSyCaT | Balıkçılık | 0 | 12 Şubat 2016 15:45 |
Yayın Balığı Yaşam Bölgeleri - Avlanma Şekilleri - Kullanılacak Yemler | efLatun | Balıkçılık | 0 | 10 Kasım 2011 21:46 |
Tatlı Su Kefali Türleri - Avlanma Teknikleri | Ruj | Balıkçılık | 0 | 13 Aralık 2010 04:20 |
Turna Balığı Genel Bilgi - Avlanma Teknikleri | Ruj | Balıkçılık | 0 | 13 Aralık 2010 04:12 |