Balıkçılık bilimi balık biliminden tamamen ayrı yeni bir bilim koludur. XIX Yüzyılın sonlarında ve özellikle XX. yüzyılda ele alınmış bir bilim olarak en modern metodlardan faydalanılır. Balık bilimi (ichthyologie) tek tek fertler üzerinde morfolojik anatomik histolojik fizyolojik araştırmaları konu olarak ele alır. Balıkçılık bilimi ise balık biliminden elde edilen bulguların ışığında balık topluluklarının nerede, ne zaman, ne miktarda, ne durumda olduğunu araştırır. Bu amaçla; Su ürünleri topluluklarının hayat şartlarını, içinde bulundukları ortam şartları ile olan karşılıklı ilgi ve etkilerini, Bu toplulukların biyolojik özelliklerini, İktisadi değerlerini av usul ve imkanlarını, Bu konudaki istatistik çalışmaları araştırır. Bu konuda birçok milletlerarası kuruluşlarda vardır. Bunların en eskisi 1902 yılında Stockholm'da kurulan ve halen merkezi Kopenhag 'ta bulunan Deniz Araştırması Milletlerarası Daimi Konseyidir (Conseil Permanent International pour i 'Exploration de la Mer). Bu teşekkülle bütün kuzey ve batı Avrupa ülkeleri üyedir. Bu konsey balıkçılık biyologlarını su ürünleri alanında işbirliği yapmaya teşvik etmektedir. Bu kuruluştan örnek alınarak Akdeniz memleketleri Milletlerarası Deniz Bilimleri Araştırma Komisyonu (Commission Internationale pour i 'Exploration Scientifique de la Mer Mediterranee) vardır. Bu konuda ayrıca Akdeniz 'de faaliyet gösteren ve Birleşmiş Milletlere bağlı Gıda ve Tarım Teşkilatı (Food and Agriculture Organization) bünyesinde kurulmuş olan bir konsey (General Fisheries Council for the Mediterranean) bulunmaktadır. Bu konudaki diğer teşekküller ise şunlardır; Avrupa İç Sular Balıkçılığı İstişari Komisyonu, Milletlerarası Pasifik Balıkçılık Komisyonu, Kuzeybatı Atlantik Balıkçılık Milletlerarası Komisyonu, Amerikalılar Arası Orkinos Komisyonu. Son yıllarda UNESCO da balıkçılık konularında temel araştırmaları destekleyen bir yol tutmuştur.