![]() |
![]() |
![]() | #1 | |
Çevrimdışı ![]() IF Ticaret Sayısı: (0) | Keçi Boynuzu Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Familya : Caesalpiniaceae Latince : Ceratonia siliqua Türkçe : KEÇİ BOYNUZU (Harnup) Keçi Boynuzu Doğal Yayılış ve Rakım Doğu Akdeniz, Güney Avrupa, Kıbrıs, Suriye ve Türkiye'de Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yetiştirilmektedir. Keçi Boynuzu Toprak ve Besin İsteği Kurak, kalkerli, fakir, sığ ve taşlı topraklarda yetişir, iyi drenajlı, periyodik olarak gübrelenen topraklarda iyi yetişir. pH = 6.2-8.6 optimaldir. Keçi Boynuzu Donlara Duyarlılık Donlara duyarlıdır. -8D C sıcaklıklara kadar dayanır. Keçi Boynuzu Sıcaklık ve Nem İsteği Sıcak ve ılıman iklim koşullarında yetişir. Nem isteği azdır. Deniz havasına ve kuraklığa dayanıklıdır. Keçi Boynuzu Tohum Özellikleri Tohumları çok sayıda, sert, parlak kahve renkli, hafif yassı ve oval, 7-8 mm. uzun, 4-6 j mm. geniştir. Tohum toplama zamanı Kasım-Aralık aylarıdır. Tohumlar düşük derecelerde kuru olarak 5 yıl saklanabilir. Tohumlarda çok sert olan kabuktan kaynak*lanan çimlenme engeli vardır. Keçi Boynuzu Tepe Şekli Geniş yuvarlak bir tepe yapar. Tepe çapı 8 m.dir. Keçi Boynuzu Makaslama ve Budama Budama tedrici olarak yapılır. Keçi Boynuzu Büyüme ve Boylanma Hızlı büyür. Maksimum 8-10 m. boy yapar. Keçi Boynuzu Kök Yapısı Yüzeysel fakat kuvvetli yan kökler geliştirir. Verimli topraklarda derine inen kökler ya*ralanmalara karşı hassastır ve sökümde büyük kayıp verirler. Keçi Boynuzu Işık İsteği Yarıgölge ağacıdır. Keçi Boynuzu Meyve ve Çiçek Boynuz biçimli baklaları etli, 20 cm. uzun ve yassı, önceleri yeşil renkte ve yumuşak, sonraları sert ve siyahımsı kahve renkli, içi ballıdır ve yenir. Meyve sonbaharda olgunlaşır. 20 yaşında meyve verir. Çiçekler hermafrodittir. Çiçeklenme Ağustos'ian Ekim'e kadar sürer. Dikkat çekmeyen çiçekleri başağımsı ve salkım kuruluşundadır. Keçi Boynuzu Yaprak ve Sürgün Herdem yeşil yaprakları, bileşik tüysü yapıda 3-9 yaprakçıktan oluşmaktadır. Yaprakçıkları yuvarlak, oval biçimli, derimsi ve serttir. İyi sürgün verir. Keçi Boynuzu Üretim Şekli Tohum ile üretilir. Yaz sonu ve sonbaharda olgunlaşan meyveleri kurutulduktan sonra, mekanik parçalama ile veya ikiye bölündükten sonra içindeki tohumlar çıkartılır. Tohum, çimlenme engelini gidermek için 2 saat konsantre sülfürik asit muamelesi ve daha sonra iki gün soğuk suda bekletilerek ilkbaharda veya doğrudan doğruya sonbaharda 80 gr./m2 olarak ekilir. Keçi Boynuzu Diğer Özellikler İyi bir kitle ağacıdır. Soliter de kullanılır. Rüzgara ve Kirli havaya dayanıklıdır. Kabuğu oldukça tanenlidir. Meyveleri proteince zengin olup ishal ve şişmanlığa iyi gelir. Meyvelerinin yatıştırıcı özelliği vardır. Odunu dayanıklı ve serttir. kaynak:yenimakale | |
| ![]() |
![]() |
Etiketler |
boynuzu, keci |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
Geyik Boynuzu | Amelia | İslamiyet | 0 | 20 Nisan 2014 23:26 |
Bu adamın Boynuzu var! :D | Gravity | Serbest Kürsü | 5 | 18 Kasım 2007 00:04 |